Menu
Terug

Het belangrijkste nieuws vanop E3

12 juni 2019

Het aantal games dat jaarlijks op E3 wordt getoond, is niet te tellen. Op een paar altijd verrassende uitzonderingen na gaat de meeste aandacht echter naar de toppers van grote, gevestigde game-uitgevers en -ontwikkelaars. Wij waren erbij en selecteerden er deze toekomstige grote hits - en ook wat opvallende afwezige - voor je uit.

Electronic Arts

Bij EA ging iedereen plat voor Star Wars Jedi: Fallen Order, een singleplayeractieavontuur waarin je de Jedi-leerling Cal Kestris speelt vlak nadat het Empire de intergalactische klopjacht op alle Jedi’s heeft uitgeroepen. Een visueel spectaculair en hyperkinetisch feestje met een heel atletisch spelpersonage en een gameplay die de tactische zwaardgameplay van Sekiro combineert met de bovennatuurlijke Force-trucjes.

Daarnaast liet EA nog hun nabije toekomstplannen zien voor Battlefield V met nieuwe mappen en spelmodi uit alweer het vierde DLC-hoofdstuk voor deze WOII-shooter, én een nieuw personage voor hun Battle Royale-fenomeen Apex Legends. Wij waren ook enthousiast over de Volta-modus in het volgende FIFA-game (FIFA 20 verschijnt 27 september), die eigenlijk het hele FIFA Street-experiment van een paar jaar geleden nu gewoon aan het reguliere FIFA-spel toevoegt.

Microsoft

Bij Microsoft keek iedereen dit jaar uit naar meer concrete informatie over het aangekondigde, maar ietwat verwarrende kluwen van nieuwe Xbox-consoles. Er werd vooral bevestigd dat de consoles in kwestie de verzamelnaam 'Scarlett' zullen dragen en dat die in alvast twee versies (Anaconda en Lockhart) zal verschijnen. De console zou vier keer zo snel zijn als de Xbox One X, helemaal aan het spelen van games gewijd zijn en zal (pas) eind 2020 in de winkelrekken liggen.

Een van de games die de Scarlett-familie zal mogen aftrappen, is Halo Infinite, maar omdat dit nog zo lang wachten is, werden er heel wat titels voor een genadig kortere termijn aangekondigd. Wij keken wat Microsoft-exclusieve games betreft vooral op van de nieuwe stijl die Gears 5 naar die de Gears of War-serie brengt, van de 3 vs 3 mêlee-multiplayerbrawler Bleeding Edge en van Psychonauts 2. Oh ja, en Keanu Reeves kwam even uitleggen waarom (het niet-Xbox-exclusieve) Cyberpunk 2077, waarin hij zelf meespeelt, zo geweldig wordt.

Ubisoft

Watch Dogs Legion stond vooraan bij Ubisoft. Het hacker-fest verplaatst zich naar een vrij donker nabij toekomstbeeld van Londen en laat je nu een hele verzetsbeweging op de rails zetten. Het game stond er zij aan zij met Ghost Recon: Breakpoint, een openwereldactieavontuur dat je als elitesoldaat net zo vaak in de rol van prooi dwingt als je de gebruikelijke dodelijke hightech jager mag spelen. Met een opmerkelijke rol als slechterik voor Jon ‘The Punisher’ Bernthal, die het game persoonlijk kwam voorstellen.

Typisch voor Ubisoft, gekend om zijn jarenlange ondersteuning van succesvolle titels, konden uitbreidingen en updates voor games als For Honor, The Division 2 en Rainbow Six op heel wat bijval rekenen. De aangekondigde opvolger voor die Rainbow Six, Quarantine, zal de singleplayer- en coöperatieve tegenhanger worden, wat dan weer als de echte verrassing kwam. Net zoals Roller Champions, een sportief en competitief multiplayergebeuren.

Bethesda

Op de voorafgaande persconferentie van Bethesda vierde de uitgever vooral Doom Eternal. De volgende in de hyperkinetische bloed- en spektakelshooterreeks waarin je deze keer als de ongezond offensieve demonenkiller niet enkel de hel in duikt, maar ook nog eens langs de hemel, Mars en alles wat daartussen ligt, ‘schoonveegt’. Een feestje dat op 22 november verschijnt en een verrassende 1vs2 multiplayermodus opvoert waarin één speler zo’n demonen-slayer is en de andere twee uit het gevarieerde vijandbuffet mogen kiezen.

Andere titels die opvielen bij Bethesda, waren uiteraard Wolfenstein: Youngblood, maar misschien meer nog Deathloop en GhostWire Tokyo. Die eerste zet twee moordenaars tegenover elkaar in een zich steeds herhalende tijdloop. Die tweede titel is het volgende griezelnummertje van Shinji (Resident Evil & The Evil Within) Mikami, waarin je mag jagen op een bovennatuurlijk kwaad dat mensen in de Japanse hoofdstad mysterieus doet verdwijnen.

Nintendo

De Japanse spelletjesgigant ging voluit voor nieuwe afleveringen en moderne reïncarnaties van vaste waarden uit zijn kwart eeuw oude videogamestal. Zo mocht Pokémon Sword & Pokémon Shield het veld aanvoeren met de volgende dubbelslag in de verzamelrollenspelserie. Dat wordt deze keer voor het eerst een exclusief Switch-feestje en trekt de beleving daarmee meer dan ooit open naar meer verhaal, meer gameplaymechanismen en mooiere beelden.

Daarnaast genoten nog een klein aantal andere games van speciale E3-aandacht. Zoals Luigi’s Mansion 3. Ook veel bijval kreeg de volledig herwerkte (en haast onherkenbare) remake van de klassieker The Legend of Zelda: Link’s Awakening, die in 1993 op die eerste NES verscheen. En dan was er nog Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order. De gamers die op het volgende Metroid-game hoopten, bleven helaas op hun honger zitten.

Activision

Over Activision kunnen we kort zijn. Zijn E3-alfabet beperkte zich dit jaar nagenoeg voornamelijk tot Call of Duty: Modern Warfare. Geen remake van het gelijknamige game uit 2007, maar een totaal nieuw game dat we misschien wel als het eerste anti-oorlogsgame mogen bekijken zoals ‘American Shooter’, ‘Hurt Locker’ of ‘Zero Dark Thirty’ dat voor de films deden. Een pakkende kijk op de grijze, smerige en verrassend diepmenselijke kant van oorlog.

Square Enix

Square Enix verdeelde de meeste aandacht over een visueel glorieuze remake van Final Fantasy VII en zijn Marvel Avengers-game waar het jarenlange ondersteuning voor belooft. Wij zijn verder nog gecharmeerd door de aankondiging van nog een remake: die van Final Fantasy VIII, door de nieuwe episode voor het beklijvende Life is Strange 2 en door Outriders, een vooralsnog mysterieus gehouden shooter ontwikkeld door het team achter Gears of War: Judgment en Bulletstorm.