Menu
Terug

Hoe haal je de nieuwste Hollywood-films en topseries naar je woonkamer?

04 maart 2021

Een avondje uit naar de cinema is superfijn, maar niet altijd mogelijk. Gelukkig kun je makkelijker dan ooit de nieuwste films en kaskrakers bij je thuis bekijken. Moeilijk? Helemaal niet!

Naar de cinema

Wanneer was de laatste keer dat jij in de bioscoopzaal zat? Wellicht was dat al een hele tijd geleden. Een bioscoopcomplex bezoeken stond vanwege corona de laatste tijd niet bepaald hoog op de agenda. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom steeds meer mensen hun filmavond in de eigen woonkamer organiseren. Streamingdiensten zoals Netflix, HBO en Disney+ investeren massaal in eigen films en series die qua productiekwaliteit zelden voor Hollywood moeten onderdoen. ‘Game of Thrones’ is een perfect voorbeeld van die trend, maar er zijn nog talloze andere. ‘The Crown’, ‘The Queen’s Gambit’ en ‘Cobrai Kai’ op Netflix bijvoorbeeld, het machtige ‘The Boys’ of ‘The Expanse’ op Prime Video, of de remake van 'Mulan' en het ontroerende 'Soul' op Disney+. Stuk voor stuk hoogstaande series en films die bovendien in een zeer hoge kwaliteit te bekijken zijn. En die grote Hollywood-kaskrakers dan? Die kun je nu heel snel bij je thuis bekijken. Denk maar aan 'Tenet' of 'Wonder Woman 1984'. Zelfs in 4K en met Dolby Atmos. Met de juiste Ultra HD-tv en soundbar beleef je een meeslepende tv-avond die even leuk is als een uitstapje naar de bioscoop. Zelfs de popcorn hoef je niet te missen - er zijn popcornmachines, wist je dat?

Huren, kopen of streamen

Het is indrukwekkend hoeveel video je inmiddels gewoon vanuit je zetel kunt oproepen. Maar niet alle streamingopties zijn hetzelfde. Bij streamingdiensten als Netflix en Disney+ betaal je per maand en kijk je zoveel je maar wilt. Eén film of alle 236 afleveringen van ‘Friends’? Je doet maar. Op deze diensten ga je doorgaans nooit meteen de grote Hollywood-films zien opduiken. Dat duurt even. Voor de nieuwste blockbusters moet je bij een dienst zijn die films verhuurt en/of verkoopt. Je hebt veel opties, zoals Rakuten, Apple TV of YouTube (dat samengevoegd wordt met Google Play Movies). Je betaalt per film. Kopen wat je bekijkt dus. Huren is meestal goedkoper, maar eens je begint te kijken, heb je maar een paar dagen de tijd om de film te bekijken.

Een schijfje is echt van jou

Een kanttekening bij het kopen: als je bij een streamingdienst een film aanschaft, krijg je veel flexibiliteit. Maar je film heb je enkel zolang de dienst bestaat of de deal met de filmstudio blijft bestaan. Je hebt het misschien al gemerkt bij Netflix: soms is een film of serie gewoon weg. Ook krijg je nooit een download die je lokaal kunt bewaren. Veel filmliefhebbers verkiezen daarom toch een fysieke schijf (DVD, Blu-ray of Ultra HD Blu-ray). Die heb je voor altijd!

Waar kun je kijken?

Om Netflix en co te bekijken, moet je dus ergens een app op installeren. Dat kan op je smartphone, laptop of tablet, bijvoorbeeld. Dat is wel handig. Tijdens het koken met een half oog een episode van je favoriete Netflix-serie herbekijken, het kan. Het leukste is natuurlijk kijken via het grote scherm van je tv. Dit is dé manier om die prachtige beelden in de beste kwaliteit te bekijken. En het is ook makkelijk, want op de meeste smart-tv’s kun je apps van streamingdiensten installeren. Soms is er zelfs een handige Netflix-knop op de tv-afstandsbediening voorzien.

“Mijn tv heeft die app niet”

Heeft jouw tv geen app voor de streamingdienst die jij wilt gebruiken? Geen nood, er zijn andere manieren om je favoriete serie naar het grote scherm te brengen. Overloop onderstaande checklist en je vindt vast een manier die voor jou werkt.

  • Chromecast: een tv met Android TV (bijvoorbeeld van Sony of Philips) heeft Google Cast ingebouwd en anders kun je een Chromecast-adapter aanschaffen die je in een vrije HDMI-ingang op je tv steekt. Even instellen via de Google Home-app en je ziet in de meeste streamingapps op je smartphone een Chromecast-logo verschijnen om video naar de tv te sturen.
  • AirPlay: dit werkt net zoals Google Cast, maar is van Apple. Bij bepaalde televisies is AirPlay ingebouwd, onder meer bij LG, Samsung en Sony. Op je iPhone of iPad kun je in apps of via het bedieningspaneel met enkele tikken de video doorsturen.
  • Mediaspelers en gameconsoles: is je tv niet slim? Dan zijn er verschillende toestellen die ook streamingapps aanbieden. Sommige (Ultra HD) Blu-ray-spelers bijvoorbeeld. Ook bij de PlayStation- en Xbox-consoles vind je de apps van de meeste diensten. Nog een alternatief zijn pure mediaspelers, zoals de Apple TV. Goed om weten: streamingdiensten die enkel via de browser werken, kun je ook op een tv-scherm tonen. Zowel via Google Cast als AirPlay is het mogelijk om een browservideo door te sturen. Sommige tv-toestellen ondersteunen ook Miracast of WiFi Direct (de naam kan verschillen naargelang de tv-fabrikant), maar dat werkt minder vlot dan de oplossingen van Google of Apple.

Waar vind je de beste beeld- en geluidskwaliteit?

Als je een film echt in de allerhoogste kwaliteit wilt ervaren, dan blijft Ultra HD (4K) Blu-ray nog steeds de beste keuze. De video op de schijfjes staat het dichtst bij het cinemabeeld en je krijgt surroundgeluid van het hoogste niveau (lees: zonder compressie) te horen. Ook Blu-ray biedt een uitstekende kwaliteit. Kijk je via een streamingdienst, dan is de beste kwaliteit te vinden via een app op je tv zelf. Op een nieuwer toestel krijg je dan toch haarscherpe 4K-video met adembenemende HDR-ondersteuning te zien. Streamingdiensten bieden ook oudere video’s aan, zoals oudere films en tv-series. Die zijn natuurlijk niet in 4K opgenomen. De beste tv’s van de nieuwste generatie zorgen er wel voor dat die oudere films er toch heel knap uitzien, via upscaling.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()