Menu
Terug

Jumanji – The Next Level: Game over … of toch niet?

03 juni 2020

Een vriendengroepje komt in de gevaarlijkste videogame ooit terecht. Met nieuwe regels en een dodelijke inzet. Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart en co duiken met gezonde tegenzin en hilarische gevolgen het volgende level van Jumanji in.

Kies je spelpersonage

Twee jaar geleden was er ‘Jumanji: Welcome to the Jungle’. Daarin kwam een groepje mensen via een mysterieuze gameconsole terecht in de mysterieuze en gevaarlijke wereld van het spel Jumanji. Het begin van een spannend spektakel dat ook nog eens een van de grappigste films van het jaar werd. Eerst en vooral omdat Dwayne Johnson geflankeerd werd door het komische talent van Jack Black en Kevin Hart. Ten tweede omdat het spelpersonage waarin de tieners terechtkwamen, haaks op hun echte persoonlijkheid stond.

De wereld na de game

In ‘Jumanji - The Next Level’ keren we terug naar de tieners, die elkaar nu voor het eerst weerzien na hun eerste schoolsemester. Martha, Fridge en Bethany zitten duidelijk beter in hun vel dan ooit. Die laatste is niet langer de narcistische dramaqueen, maar reist de wereld rond en helpt waar ze kan. Fridge staat voor de uitdaging van een nieuw sportteam in een nieuwe omgeving, maar ook voor hem is dat niks nieuws en allesbehalve onoverkomelijk.

mediazine, jumanji, the, next, level

Domme zet

Spencer en Martha begonnen aan een langeafstandsrelatie, maar zitten nu in die ongemakkelijke fase. Martha geniet met volle teugen van het zelfvertrouwen dat ze in de vorige film vond, maar dat creëert een afstand tussen haar en Spencer. Wanneer hij terug thuis gaat wonen, moet hij zijn kamer delen met zijn knorrige grootvader Eddie. Op een moment van zwakte laat hij zich verleiden door een domme impuls. Hij start de gevaarlijkste gameconsole aller tijden weer op en zo ook een nieuw, nog hachelijker avontuur. De drie anderen kunnen natuurlijk niet achterblijven en krijgen ‘versterking’ van Eddie en diens oude vriend Milo.

Hogere inzet

Jumanji mag dan wel geen echte wereld zijn, de gevaren zijn er niet minder om. De game heeft de regels immers helemaal omgegooid en de inzet dramatisch verhoogd. De jungle uit de eerste film was tof en exotisch, maar nu hoppen we van snikhete duinwoestijnen via verraderlijke ravijnen naar ijzige bergtoppen.

Komisch dreamteam

Dat de vier vrienden, Eddie en Milo een in-game ‘personage’ belichamen, levert ook nu meer hilarische situaties en dialogen op dan gezond kan zijn voor je buikspieren. Daaronder schuilt ergens de boodschap dat we tot meer in staat zijn dan we soms zelf geloven, en dat we onszelf, en de wereld pas echt leren kennen als we ons in een ander verplaatsen. Waar die vier tieners in de eerste film zich door hun moeilijke levensjaren worstelden, toont deze opvolger dat dit net zo hard opgaat voor zij die al een heel leven achter zich hebben.

mediazine, jumanji, the, next, level

Binnenstebuiten

Hoewel er tussen de lijnen door een best relevante les over identiteit getrokken kan worden, zal niemand het je kwalijk nemen wanneer je die volledig negeert en je aan het pretentieloze popcornvermaak van deze actiekomedie overgeeft. Die actie is om van te smullen, maar meer nog is het lachen met Dwayne Johnson, die hier voor zijn grootste uitdaging ooit staat: Danny DeVito spelen. Alleen het idee al is goed voor een sketch die geboren is om viraal te gaan. Wie al stukging met Jack Black als egocentrisch tienermeisje in de vorige film, willen we hierbij waarschuwen dat hij de boel nog meer op zijn kop zet. En vervolgens binnenstebuiten keert.

mediazine, jumanji, the, next, level

Nooit genoeg levels in Jumanji

Zoals die betere videogame is er die hint - of misschien is dat louter wishfull thinking van onze kant - naar een volgend level. Heb je de voorganger gemist, dan word je ook in geen tijd op kruissnelheid geholpen. Daarna is het gewoonweg genieten!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()