Menu
Terug

Jumanji Welcome to the Jungle

02 mei 2018

Vier tieners komen als hun volwassen spelpersonages in de oerwoudwereld van een mysterieuze videogame terecht. Daar ontdekken ze al snel dat je Jumanji niet zomaar speelt, je moet Jumanji overleven. Jumanji Welcome to the Jungle staat garant voor topvermaak boordevol actie, spektakel en een stevige dosis humor.

Helemaal ‘in’ het spel

Je hoeft de eerst Jumanji-film niet gezien te hebben om gelijk helemaal mee te zijn met deze. Dat gezegd zijnde, kunnen we je absoluut aanraden om dat eventueel later toch maar te doen. Het is immers een uitstekende film, maar genoeg over die voorganger. Of misschien nog even dit: waar in die eerste de jungle uit de spelwereld de echte wereld inkwam, gaat het nu in de tegenovergestelde richting. Een ander verschil is dat het bordspel een videogame is geworden. Toegegeven, een oude en mysterieuze videogame dat vier gestrafte tieners als bij toeval ontdekken op een vergeten spelconsole uit midden jaren ’90. De tijd waarin die eerste Jumanji-film verscheen … en de prehistorie voor deze tieners.

Prehistorie of niet, ze worden alle vier de oerwoudwereld van de game ingezogen. Daar verschijnen ze in de gedaante van hun zelfgekozen spelpersonages. Volwassen personages, die niet onmiddellijk verenigbaar lijken met hun echte persoonlijkheden. In het geval van de narcistische Bethany is het verschil met haar gamepersonage wel heel erg groot.

Jumanji Welcome to the Jungle

Hoeveel levens heb jij nog?

De videogame-insteek is perfect voor Jumanji Welcome to the Jungle. De personages ruilen hun eigen wereld voor een totaal andere. Het avontuur daar beleven ze als helemaal andere personages. Terwijl ze vertrouwd worden gemaakt met het verhaal en het doel van de game, komen ze er ook vrij snel achter dat deze game niet echt het beste met hen voor heeft. Ze moeten dit spel absoluut winnen, want anders …

Net zoals typische videogamepersonages hebben ze elk unieke vaardigheden en zwakke punten. En net zoals in een videogame beschikken ze elk over meerdere levens. Drie om precies te zijn. Verliezen ze die alle drie, dan verliezen ze ook hun echte leven. Een weetje dat de spanning gevoelig opdrijft, naarmate het viertal door deze game, de alsmaar taaiere levels en kostbare levens oprukt. Perfect voer dus voor een actiekomedie vol spectaculaire effecten, stunts en hilarische dialogen.

Wat is jouw speciale kracht?

Ook wie nog nooit een videogame aanraakte, zal zich voluit vermaken met deze film. Net zoals incidentele of gedreven gamers zal iedereen zich immers dezelfde vragen stellen. Zoals hoeveel het spelpersonage dat je kiest op het eerste gezicht op jou lijkt. En hoeveel op het tweede gezicht. Wat als je al die dingen zou kunnen beleven zonder consequenties voor je echte leven? Wat als je ook hier meerdere levens zou hebben? En vooral: welke speciale vaardigheden zou je kiezen?

Jumanji Welcome to the Jungle - wat is jouw speciale kracht?

De truc om een aantal personages met heel uiteenlopende karakters op elkaars lip te zetten, is al eerder gedaan, maar het werkt hier door die personagewissel met dubbele kracht. Zo is er Spencer, een neurotische gamer met een zwakke gezondheid, die transformeert in de gespierde archeoloog, avonturier en allround actieheld Dr. Bravestone. Bethany is de schooldiva die in het mollige en ook om een andere reden verrassende lichaam van Dr. Shelly Oberon terechtkomt. De sportieve Fridge is als student fysiek indrukwekkend, maar in de game allesbehalve als de grappige Franklin Finbar. Tenslotte is er nog de weinig sociaalvaardige studente Martha, die in deze spelwereld de persona van een gevaarlijke commando en vechtkunstspecialiste krijgt aangemeten.

Jumanji: Welcome to the Jungle - tienerqueen

Tienerqueen

Elk van de vier hoofdrolspelers in Jumanji Welcome to the Jungle moet dus helemaal tegen zijn fysiek spelen en daarmee ook tegen de rol waarin ze normaal gecast worden. Een extra uitdaging, die elk van deze acteurs met zichtbaar enthousiasme omarmden. Dwayne Johnson is duidelijk wat blij dat hij even The Rock thuis mag laten. “Spencer is het meest geweldige, onzekere, knuffelbare en aan alles allergische personage dat ik ooit speelde.” Dat Jack Black ergens diep van binnen een tienermeisje/dramaqueen in zich had, daar kijken we niet echt van op en hij blijft een van onze favoriete scènestelers.

Misschien dat Black in deze film zelfs een tandje bijstak. Kwestie van niet onder te doen voor dat andere wereldberoemde comedyfenomeen Kevin Hart, die het frustrerend klein uitgevallen spelpersonage speelt van in de zijn echte leven gigantische Fridge. De Schotse actrice Karen Gillian zet met overtuiging een onzeker tienermeisje in het lichaam van een gevaarlijk Lara Croft-type neer. Neen, regisseur Jake Kasdan had zich geen beter dreamteam van acteurs kunnen wensen. Stuk voor stuk staan ze hun mannetje of vrouwtje in de heel fysieke actiescènes, beschikken ze alle vier over een scherp gevoel voor komische timing en last but not least: doen ze dat alles met een onderlinge chemie die extra doorschijnt in die scènes die zichtbaar ter plekke geïmproviseerd werden.

De ziel van het origineel

“De ziel van Jumanji stroomt door deze voortzetting van het verhaal”, vertelde hoofdrolspeler Dwayne Johnson aan een vooraanstaand filmblad. Voor hem, net als voor zovelen van zijn generatie, stond die originele Jumanji-film voor een zeldzame verbeeldingskracht. Die vormt ook de ruggengraat van deze tweede. “We willen die verwondering, dat overwinnen van je angsten en dat ontdekken wie je echt bent, helemaal terugbrengen in deze prent.” Wat ons betreft: missie volbracht.

Jumanji Welcome to the Jungle - de ziel van het origineel

Dat origineel zal echter altijd verbonden blijven aan de persoonlijkheid en het talent van de veel te vroeg overleden Robin Williams. Toen de geruchten de kop opstaken dat er een opvolger zou komen, vonden sommigen dat respectloos. Een kortzichtige kijk. Eerst en vooral maakte Williams er zijn levenswerk van om zo veel mogelijk mensen te vermaken. Daarnaast groeiden de vier hoofdrolspelers op als onvoorwaardelijke fans. Zelf zien wij in ‘Jumanji Welcome to the Jungle’ niet zozeer een eerbetoon aan Williams, als een gepaste voortzetting van een saga die hij pionierde. Mag het nog lang de laatste niet zijn.