Menu
Terug

Le Tour de France Season 2018

Game van de Maand
Leestijd minuten
04 juni 2018

Of je nu op de PlayStation 4 of Xbox One speelt, de wielerliefhebber krijgt op 28 juni een gamebeleving op maat. Een diep, sportief en gevarieerd spel waarin je jouw renner of wielerploeg naar die altijd zwaarbevochten eindzege op de Champs Elysees leidt.

Een rondje door Frankrijk

In Tour de France Season 2018, het wielergame voor de PS4 en Xbox One, kun je net zoals de grootste wielerhelden de officiële route van Le Tour 2018 volgen. Je beleeft alle intensiteit van deze legendarische race waarin je moet aanvallen, de juiste keuzes moet maken en de beste racetactieken moet uitvoeren. Allemaal om je wielerploeg naar de overwinning te leiden en de mythische gele trui mee naar huis te nemen. Dit jaar kunnen spelers genieten van de nieuwe Pro Leader-spelmodus, waarin ze hun eigen wielrenner kunnen creëren. Die moet je naar de top van het klassement leiden en dat doe je door elk seizoen nieuwe doelstellingen te halen.

Gaandeweg krijg je ook meer teamverantwoordelijkheden te dragen. Le Tour de France Season 2018 is een game dat je in geen tijd op het virtuele fietszadel dropt en je naar de overwinning laat trappen. Beginners zijn er in geen tijd mee weg en zetten al net zo snel een bevredigend wedstrijdresultaat neer. De kracht van dit game is dat je tijdens die eerste races op een heel natuurlijke manier alsmaar dieper in de tactischere en strategischere lagen van dit spel duikt. Je ontdekt en leert nieuwe, subtiele manieren om je prestaties en die van je ploeg te verbeteren. De makers dragen realisme hoog in het vaandel. Dat staat het spelplezier nooit in de weg, maar het maakt de beleving er wel veel authentieker en rijker op.

Net als op tv

Als wielrenner verdeel je je krachten zo goed mogelijk en dien je vooraf bepaalde strategieën aan te passen aan de continu evoluerende wedstrijdsituatie. Je ploegmaten zullen zich slim en consequent gedragen, maar de speler die dat wil, kan zijn hele ploeg met commando’s - en naar het individuele vermogen van elk van die ploeggenoten - aansturen. Ook de intelligentie van je rivalen is opgeschroefd. Behalve een specifiek plan voor de dagetappe hebben je tegenstanders een langetermijnstrategie en analyseren ook zij het potentieel van de tegenstand. Het nieuwe Team Progression-systeem, een verbeterd Fitness Peak-systeem voor je renners en de agressievere en realistischere AI maken de massasprints en solo’s er in deze editie spannender dan ooit op.

Dat ver doorgedreven realisme zie je ook in de visuele weergave van het game. Het is genieten van de nieuwe omgevingen in Düsseldorf, Luik, Marseille, Grand Palais en tal van andere locaties waar je met je overtuigend levendig en dynamisch peloton doorheen ploegt. Er is daarbij ook meer dan ooit rekening gehouden met de invloed van het terrein en vermoeidheid van de renners. De hoogtemeters spelen nu echt mee en dat maakt de beklimming van de Galibier tot de epische inspanning die deze sportieve prestatie verdient.

Tegen de wind en klok

Naast de nieuwe officiële route van de Tour 2018 kun je bewijzen wat je waard bent tijdens nieuwe races en klassiekers, zoals het mythische Parijs-Roubaix dat het rijden op kasseien naar het game brengt. Je vergeet al snel dat je niet tussen echte renners rijdt. Zo zullen ze zich meer inspannen om een ontsnappingspoging te vermijden en gedragen zich over de hele lijn realistischer en ook wat agressiever. De tempobepaling aan de kop van het peloton is doorslaggevend. Leg het tempo op dat het best past bij je ploegstrategie of dat je tegenstanders op achterstand zet.

Een slimme speler leert de wedstrijd strategisch te ‘lezen’ en daar voordeel uit te puren. Zo kan een sterke zijwind bijvoorbeeld helpen om groepjes in waaiers te trekken of kies je het juiste moment om je kopman helemaal naar de kop van de race te brengen met zo weinig mogelijk inspanningen. Weet ook dat wanneer je aan de eigenlijke Tour de France begint dat niet alle renners of al je ploeggenoten de Champs-Elysées zullen halen - zoals in het echt. Laatkomers die een etappe buiten tijd beëindigen, zullen onvermijdelijk door de Tourdirectie uit koers gezet worden. Je bent gewaarschuwd!

De Tour en jouw Tour

Naast die centrale gamebeleving ‘vanop het fietszadel’ kan wie dat wil ook voor een meer sturende gameplay gaan. Daarvoor kun je terecht in de Pro Leader-modus, die je als sportmanager een veel breder takenpakket dan louter teamtactieken- en wedstrijdstrategieën oplegt. Je doel is uiteraard hetzelfde: je team van overwinning naar overwinning leiden. Je kunt dit game zelfs nog meer naar je hand zetten en in de databank van het spel duiken om daar niet enkel de namen, maar ook de statistieken van elke renner aan te passen. Bijvoorbeeld om je eigen fictieve ronde of wereldkampioenschap te creëren. En last but not least: met Tour de France Season 2018 zit de wielerliefhebber goed voor honderden uren solospelplezier, maar daarnaast telt het spel een robuust multiplayerluik dat je toelaat om samen met of juist tegen andere spelers te rijden. Al zeggen we daar wel meteen bij dat er maar een gele trui te verdienen valt.

Pro Cycling Manager 2018

Ben jij een wielerliefhebber, maar speel je op pc? Dan kunnen we je van harte het halfbroertje van Le Tour de France Season 2018, oftewel Pro Cycling Manager 2018 aanraden. Waar de nadruk bij Le Tour de France focust op de beleving als wielrenner, ligt de nadruk bij Pro Cycling Manager op het aansturen van een wielerploegteam. Daarmee kun je deelnemen aan meer dan tweehonderd wedstrijden met ruim vijfhonderd etappes. Inclusief grote rondes als de Vuelta en uiteraard die iconische Ronde van Frankrijk.  Het is aan jou om alle beslissingen voor je ploeg te nemen: het inhuren van de beste wielrenners en het beste personeel, contractonderhandelingen, sponsordeals, raceplanning, trainingsschema’s,... Je managervaardigheden worden dit jaar nog verder op de proef gesteld met het nieuwe systeem voor contracten en onderhandelingen in de Career-stand, met sponsors, transfers en nieuwe rekruteringsmechanismen. Tijdens de races moet je de beste tactieken kiezen om je renners naar de overwinning te leiden.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()