Menu
Terug

Mamma Mia! Here We Go Again

Blu-ray van de Maand
Leestijd minuten
23 November 2018

Op een idyllisch Grieks eiland plant Sophie de grootse opening van Hotel Bella Donna. De levensdroom van haar moeder, die ze onder stormachtige omstandigheden heel wat beter leert kennen. Een muzikale feel good-film zoals die tegenwoordig te weinig gemaakt worden.

Halsoverkop

Het is 1979 wanneer Donna & the Dynamos, dat zijn de beste vriendinnen Donna, Tanya en Rosie, afstuderen aan de Amerikaanse Oxford University. De meiden vieren dat met een avontuurlijke reis door Europa, die hen uiteindelijk naar het Griekse eiland Kalokairi zal leiden. Een plek waar Donna, ook al weet ze dat nu nog niet, een afspraak met haar lotsbestemming heeft.

Voor het zover is, loopt Donna drie aantrekkelijke jonge mannen tegen het lijf. Er is Harry, die in Parijs gedropt is om er zich vertrouwd te maken met de ‘Europese manier van doen’. Er is Bill, die aanbiedt haar met zijn zeiljacht naar het eiland te voeren. En eenmaal daar aangekomen ontmoet ze er Sam, die net zo heroïsch lijkt als hij knap is en Donna nagenoeg onmiddellijk halsoverkop voor hem doet vallen.

SOS Dynamos

Dit is het vervolg op die eerste Mamma Mia!-film en dus is Donnas geluk hier tastbaar, aanstekelijk en uiteraard voorzien van een gepast muzieknummer van ABBA, maar daarover later meer. Donna is vastbesloten om van dit magische eiland haar nieuwe thuis te maken. Ze vindt een job als zangeres in de lokale taverne en onderdak in een bouwvallige boerderij. Een sprookje, tot ze een schokkende ontdekking over Sam doet. Gelukkig kan ze rekenen op Tanya en Rosie om haar ter hulp te snellen, maar uiteindelijk blijkt Donna geen echte redding nodig te hebben. Wanneer ze weer van de Dynamos afscheid neemt, is dat met een hervonden optimisme en zicht op een toekomst als moeder.

Vandaag, in Griekenland

Tot zover het eerste deel van deze muzikale romantische komedie, of liever: romantische musical waar een lach nooit veraf is. We verplaatsen ons immers van dat 1979 naar het heden op Kalokairi. Een heden dat aansluit op die eerste film. Je herkent dus zeker nog Sophie die druk bezig is voor Donna om de taverne te transformeren in een magnifiek hotel. Sophie krijgt daarbij de steun van Sam, haar stiefvader en een van haar drie mogelijke biologische vaders.

Voor de groots opgezette opening van het hotel zakken ook Donnas oude vriendinnen Tanya en Rosie naar het eiland af. Een zware storm lijkt het feestje echter helemaal in het water te doen vallen. Uiteraard komt het allemaal wel weer goed en deze film barst van de feel good-momenten, maar de makers geven er wel een draai of twee aan die je niet ziet aankomen.

ABBA blijf scoren

Het is inmiddels weer tien jaar geleden dat die eerste Mamma Mia!-film het succes van de toen wereldwijd bekende theatermusical tot een bioscoophit maakte. Net zoals die musical en die film draait het ook in ‘Mama Mia! Here We Go Again’ weer allemaal om familie, vriendschap en geloven in jezelf. We spreken eerder van een opvolger dan van een echt vervolg. Daarvoor speelt het eerste deel zich lang voor de gebeurtenissen in die vorige film af en het latere deel te lang na die feiten.

Toch is het een natuurlijke volgende halte op de emotionele reis van Donna & co. Een trip waarin we ontdekken hoe sommige van die levensbepalende relaties ontstonden en waarom ze zo’n impact hadden op de Dynamos, op Sophie en op haar drie ‘vaders’. Tegelijk is het verhaal van ‘Mamma Mia!’ nog altijd herkenbaar. Een publiek van miljoenen heeft nog steeds een plekje in het hart voor die eerste film en voor de onweerstaanbare liedjes van ABBA. Zelfs al werd een groot deel van dat publiek geboren nadat die legendarische Zweedse band al lang gesplit was.

Grootmeesterscenarist

Er zat dus geen haast achter deze film en dat ongedwongen afwachten tot het helemaal goed zat, straalt uit elk aspect van de film. Voor de fundamenten gingen de makers zonder een greintje cynisme naar de origine van de musical, om daarop het achtergrondverhaal van Donna & The Dynamos te bouwen. Over hoe die al van jongs af aan de beste vriendinnen waren en hoe Donna op het eiland terechtkwam. Zo kreeg het verhaal van de eerste film met ‘Mama Mia! Here We Go Again’ niet enkel een volgende hoofdstuk, maar in een keer ook een proloog.

De film kon zich ook geen betere scenarist gedroomd hebben dan Richard Curtis. De man die verantwoordelijk is voor enkele van de grootste romantische komedies ooit. Denk onder andere aan ‘Nothing Hill’, ‘Love Actuallly’, ‘Bridget Jones’ en ‘Four Weddings and a Funeral’. Curtis is overigens een immense ABBA-fan met volgens regisseur Ol Parker een encyclopedische kennis over de band. “Hij is zo vertrouwd met de muziek dat je het moeilijk is om te zien waar een scène door een song geïnspireerd werd of de scène er eerst was om daarna een nummer opgeplakt te krijgen”, aldus de regisseur.

Bjorn en Benny helemaal mee

Want laat er geen misverstand over bestaan, naast dat geweldige scenario is het die bewezen tijdloze popmuziek van ABBA die de film maakt. De makers zijn intussen goede vrienden geworden met de mannelijke helft van die band: Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus. Die bevestigen hun betrokkenheid bij dit project door aan te treden als executive producers van ‘Mama Mia! Here We Go Again’. Ook al stonden ze aanvankelijk wat sceptisch tegenover deze opvolger.

Het was vooral het vertrouwen in Curtis en hoe die muziek tot zo’n integraal onderdeel van films als ‘Love Actually’ en ‘Four Weddings and a Funeral’ weeft, die hen overtuigde. Wie goed oplet, herkent Ulvaeus in een klein rolletje als universiteitsprofessor in het openingsnummer waar de jonge Donna en haar Dynamos optreden tijdens hun afstudeerceremonie.

Over de hele lijn beter

We willen niet te kritisch doen over die eerste Mamma Mia!-film maar deze tweede is op alle vlak beter. Zelfs al had die voorganger de eerste keuze uit iconische nummers. Deze keer zit het verhaal strakker, wordt er beter geacteerd en ook beter gezongen. Waar we toen het volume wel eens wilden omlaag draaien wanneer de altijd schattige Amanda Seyfried de stembanden opentrok, willen we haar nu in onze vriendenkring. Ze is rijper, meer zelfzeker, grappiger en straalt precies die emotionele eerlijkheid uit die een feel good-film als deze nodig heeft.

Over de Streep

Dit is de eerste keer in Meryl Streeps 40-jarige carrière dat ze meewerkt aan een vervolgfilm. Wat haar uiteindelijk kon overhalen, was de tweeledige verhaallijn die ‘The Godfather: Part II’ pionierde en het feit dat ze ‘The Day Before You Came’ mocht inzingen op de soundtrack. Een song die door zijn specifieke tekst helaas niet in de film paste.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()