Menu
Terug

Met Call of Duty: Black Ops – Cold War krijg je vier shootergames in één

14 november 2020

Een filmische singleplayercampagne, beproefde én nieuwe speltypes in de multiplayermodi, zombies en een integratie in Warzone. Call of Duty: Black Ops - Cold War dingt met zelfvertrouwen en een over de hele lijn gelikte gameplay mee naar de titel van ‘Shooter van het Jaar’.

250 miljoen en tellende

Een kwart miljard, zoveel Call of Duty-games zijn er verkocht sinds die eerste in 2003 en de laatste keer dat de totaalsom gemaakt werd in 2016. Met meer dan zestig miljoen spelers op de teller van Modern Warfare, de editie van vorig jaar, ligt het cijfer intussen veel en, veel hoger. Call of Duty is ondanks de recent indrukwekkende concurrentie van Fortnite, Apex Legends en andere gratis alternatieven vandaag nog steeds het kwaliteitslabel voor de betere shooter. En hoewel de naam Call of Duty: Black Ops - Cold War een hele mondvol is, zet deze game die traditie onverschrokken verder.

4 games in 1

Met Call of Duty: Black Ops - Cold War krijg je eigenlijk vier shooterbelevingen in één samenhangend knalpretpakket. Er is de singleplayercampagne, er zijn de competitieve multiplayeropties waarin spelers elkaar in vertrouwde en een aantal gloednieuwe spelmodi te lijf gaan. Er zijn zombies, de 4-speler coöperatieve modus die intussen op een eigen, fanatiek trouw publiek mag rekenen. En dan is er nog het gratis Battle Royale-fenomeen Warzone, een gigantische map voor 100 tot 150 spelers die daar de komende seizoenen steeds meer elementen en accenten van Black Ops - Cold War mogen verwachten.

Vermakelijk smerig

De voorganger (Black Ops IIII) deed het zonder, maar Cold War krijgt wel degelijk een singleplayercampagne. Meer nog, die vormt een rechtstreeks vervolg op die van de allereerste Black Ops-game, volgens kenners de beste singleplayercampagne van de hele Call of Duty-reeks. Veteranen van die game mogen met plezier de hereniging met Frank Woods en Alex Mason tegemoetzien. Een intens en filmisch gebeuren vol historische personages met missies in iconische en tot de verbeelding sprekende Koude Oorlog-locaties in Oost-Berlijn, Vietnam, Turkije, een trainingscentrum van de KGB en veel meer.

XL-multiplayer

De competitieve multiplayermodus blijft een van de belangrijkste elementen van ook deze Call of Duty-game. Team Deathmatch, Domination, Capture the Flag, Kill Confirmed en andere beproefde spelmodi keren uiteraard terug. Die worden deze keer aangevuld met nieuwe speltypes, zoals de 12vs12 Combined Arms-modus met grotere mappen waar spelers allerlei voertuigen kunnen inzetten. Helemaal nieuw is de Fireteam: Dirty Bomb-modus. Daarin nemen tien teams van elk vier spelers het tegen elkaar op en ook daar krijgen ze voertuigen geserveerd op gepast uitgestrekte speelterreinen.

Zombies!

Zombies is van een leuke extraatje uitgegroeid tot een van de onderdelen waar heel wat spelers elke volgende Black Ops-aflevering voor kopen. Een coöperatieve spelbeleving waarin je met tot vier spelers de krachten bundelt om alsmaar taaiere aanvalsgolven van zombies te overleven. Dat wordt opnieuw in een spannend verhaal gekaderd, maar ook Zombies is in Cold War van nieuwe mechanismen voorzien. Zo kun je voor het eerst uit loadouts kiezen en krijg je nu ook de kans om je team te evacueren als de toestand echt onhoudbaar wordt.

Wat met Warzone?

Black Ops IIII pionierde de populaire Battle Royale-gameplay met Blackout, waarna Call of Duty: Modern Warfare die tot een wereldspeler deed uitgroeien met Warzone. Die 100 tot 150 spelers tellende spelmodus, die overigens helemaal gratis is, blijft bestaan, maar zal geleidelijk aan steeds meer elementen van Black Ops - Cold War gaan tellen. Denk daarbij aan wapens, personages en voertuigen. De makers hebben ons op het hart gedrukt dat er in de loop van de volgende seizoenen nog heel wat verrassingen bij komen.

Dit is nog maar het begin

Net zoals Call of Duty: Modern Warfare intussen zes gameseizoenen lang alsmaar nieuwe wapens, mappen en zelfs nieuwe spelmodi aan de game toevoegde, zal dat ook bij Call of Duty: Black Ops - Cold War het geval zijn. Je koopt dus een volledige game en nagenoeg elk onderdeel daarvan zal het komende jaar heel regelmatig van nieuwe content voorzien worden. Die content is gratis, dus geen gedoe met vrienden die een pakket nieuwe mappen kopen waarop jij niet kunt meespelen. En weet ook: het maakt niet uit waarop jij of je vrienden spelen, Call of Duty: Black Ops - Cold War is cross-platform. Dat betekent dat pc-, PS4-, Xbox One- en binnenkort ook PS5- en Xbox Series X/S-spelers moeiteloos samen of tegen elkaar kunnen spelen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()