Menu
Terug

Monster Hunter : World

10 januari 2018

De jacht is open … maar in plaats van weerloze konijnen of fazanten staan levensgevaarlijke, vaak gigantische monsters op het menu. Zelfs de sluwste en moedigste jagers zien zich in Monster Hunter: World regelmatig in de rol van prooi gedwongen.

Een fenomeen

De Monster Hunter-games zijn een fenomeen. Sinds de allereerste gingen er maar liefst 40 miljoen van over de toonbank en momenteel werkt Hollywood aan een verfilming. Nog nooit gespeeld? Geen probleem. Elk van deze fantasy-actie-rollenspel-games staat op zichzelf. De opzet is in grote lijnen steeds dezelfde. Jij bent een professionele jager, die vanuit een centrale basis jachtexpedities onderneemt om monsters te vangen of doden. Dat levert je geld en items op die je beter uitgerust maken om achter alsmaar gevaarlijkere prooien aan te gaan … wat dan op zijn beurt weer nog betere uitrusting kan opleveren. Zo gaat het ook in deze Monster Hunter: World, de mooiste, meest ambitieuze en kortom beste aflevering ooit.

Elke tien jaar …

… trekken de eeuwenoude draken de zee over, naar het continent dat men als de New World kent. Een gebeuren dat bekend staat als de Elder Crossing. Om dit fenomeen te onderzoeken richtte men een onderzoekscommissie op en stuurde die naar die New World. Terwijl de commissie-vloot de kolossale en legendarische-draak Zorah Magdaros probeert op te sporen, begint voor een bepaalde jager een avontuur van epische proporties. Die jager dat ben jij. En ook al spreken sommige andere personages die deze uitgestrekte fantasy-wereld bevolken je aanvankelijk aan met ‘Greenhorn’ oftewel ‘groentje’, duurt het niet lang voor je naam maakt als een van de grootste jagers ooit.

Monster Hunter: World - gevecht

De vorige edities van Monster Hunter kregen bij ons wel lovende kritieken, maar genoten nooit de populariteit die ze in hun thuisland Japan en Azië scoorden. Dat had een en ander te maken met de nogal steile leercurve. Daar is bij deze Monster Hunter: World aan gewerkt. Begrijp ons niet verkeerd: dit is nog steeds een uitdagende en soms taaie game, maar deze keer wordt de nieuwkomer op een doordachte manier vertrouwd gemaakt met de fijnere kneepjes van het jagen op groot (tot gigantisch) wild. In geen tijd ben je een veteraan die weet waaraan hij begint wanneer hij een jachtmissie aanvaardt.

 

Het ABC van de monsterjacht

Zo’n nieuwe jachtqueeste beginnen is zo eenvoudig als in het centrale basiskamp je handler op te zoeken. Die heeft altijd wel een of meer interessante opdrachten voor je en vaak ook handige extra informatie over de omstandigheden en het monster dat je te grazen moet nemen. Eenmaal je een queeste aanvaard hebt, passeer je liever eerst nog even langs je eigen tent. We kunnen je van harte aanraden om daar zoveel mogelijk gezondheidsdrankjes in te slaan en eventueel items die je op deze specifiek missie kunnen helpen. Meer nodig? Dan is dat centrale basiskamp de plek om nieuwe spullen en wapens te kopen of zelf te craften.

Klaar? Of toch zo klaar als je maar klaar kan zijn voor het beestje waar je achteraan gaat? Dan begint de jacht pas echt. Je zwerm scout-vliegen maakt spoorzoeken en het lokaliseren van je prooi er heel wat makkelijker op. Gevonden? Dan hangt het helemaal van jou af hoe je het aanpakt. Voel je je sterk genoeg, dan kan je voor een rechttoe rechtaan aanpak kiezen. Dat levert vaak intense gevechten op met soms heel onvoorspelbaar reagerende monsters. Een jager die een steigerend monster beklimt, om het op een anders onbereikbare kwetsbare plek de genadeslag toe te brengen, is in deze game geen zeldzaam gebeuren.

Monster Hunter: World - wapens

Monsterlijk ecosysteem

Voor het eerst in de serie is de uitgestrekte speelwereld waar je je ding in doet opgetrokken uit zones die naadloos en dus laadschermloos met elkaar verbonden zijn. Dat betekent een vlottere meer onderdompelende spelbeleving én dat betekent dat wanneer de rollen tussen jager en prooi worden omgedraaid, je niet langer zo’n andere zone de veiligheid kan invluchten. Een ander gevolg van die open wereld is dat de sluwere jager het ene monster het territorium van een ander kan inlokken, om achteraf zijn in meer of mindere mate toegetakelde prooi makkelijker te verslaan.

Monster Hunter: World - dinosaurus

Monster Hunter: World telt meer dan een dozijn verschillende wapentypen en je keuze voor het ene of het andere zal in grote mate je speelstijl en jachttactieken bepalen. Vertrek je op jacht met een zwaard over de schouder dat zo lang is als jezelf? Of groei je liever in alsmaar krachtiger wapentuig als bogen of exotische vuurwapens? De optie om uit buitgemaakte materialen je eigen unieke alsmaar krachtigere en meer gespecialiseerde gear te brouwen vormt de robuuste rollenspel-ruggengraat van ook deze Monster Hunter.

Jagen doe je nooit alleen

Je kan Monster Hunter: World perfect in je eentje spelen, maar dat betekent niet dat je er helemaal alleen op uittrekt. De solo-speler ontdekt in de Palico een trouwe en al snel onmisbare jachtgezel. Deze intelligente katachtigen zullen je bijstaan in de nooit ongevaarlijke confrontaties met je prooi. Ze kunnen het monster afleiden, zodat jij even op adem kan komen of het vanuit een andere richting kan aanvallen. Palico’s zullen– wanneer de omstandigheden dat toestaan – je gezondheid een boost geven wanneer dat nodig is. En neem gerust van ons aan dat dit vaker zal gebeuren dan je denkt.

De jager die er alleen op uittrekt maar online speelt kan, wanneer zijn of haar prooi te sterk blijkt, op elk moment met een vuurpijl om de assistentie vragen van andere spelers die zich in de nabijheid bevinden. Na afloop kunnen beiden dan kiezen of ze samen verder spelen of elk hun eigen weg gaan. Een minstens zo leuke optie is om gelijk met z’n tweeën, drieën of vieren een van de vele ultra-taaie monsters op het menu te zetten. Meer spelers betekent immers nog meer tactieken en onvergetelijke momenten. 

Monster Hunter: World - monsters

Monster Hunter: World wordt uitgegeven door Capcom , is geschikt voor spelers vanaf 16 jaar en verschijnt op 26 januari voor PS4 en Xbox One. Een Windows versie verschijnt later dit jaar.