Menu
Terug

Niels Destadsbader scoort met ‘Boven de wolken’

05 november 2019

Hoe evenaar of overtref je je eerste twee albums wanneer die allebei dubbel platina hebben gescoord? In het geval van Niels Destadsbader bestaat het antwoord uit drie woorden: ‘Boven de wolken’.

Een derde broertje

“Eindelijk mag ik het kwijt. Binnenkort krijgen ‘Speeltijd’ en ‘Dertig’ er een broertje bij. Ons derde kindje zal ‘Boven de wolken’ heten en is uitgerekend op 18 oktober.” Met dit bericht verblijdde Niels Destadsbader op 26 september zijn 275.000 volgers op Instagram. Het zat eraan te komen. De fans hadden de eerste twee vooraf geloste singles ‘Mee naar boven’ en ‘Annelies’ al uitgebreid gekeurd en goed bevonden. Dat is licht uitgedrukt, want ‘Mee naar boven’ zit intussen al aan meer dan driekwart miljoen views op YouTube.

niels destadsbader, boven de wolken

Wie is Niels Destadsbader?

Op zijn negentiende verscheen Niels Destadsbader voor het eerst in de spotlights als Wrapper op Ketnet. Een natuurtalent en niemand keek er dan ook van op dat hij het presenteren verderzette. Eerst op de radio bij MNM, daarna op televisie bij VTM waar hij dit jaar nog het entertainmentgehalte op het Gala van de Gouden Schoen een paar streepjes omhoog duwde. Daarnaast bouwde Niels ook zijn acteercarrière uit. In zowel film, televisie als theater. Maar hoewel miljoenen Vlamingen hem kennen als Olivier uit ‘Amika’, Ronald Decocq uit ‘F.C. De Kampioenen’ en Pim Mariën uit ‘Familie’, is Niels bovenal een zanger.

niels destadsbader, boven de wolken

Vliegende start

Vooraf had hij de Vlaamse hitlijsten al beklommen met losse singles, maar zijn eerste echte langspeeldebuut kwam er uiteindelijk in 2016 met ‘Speeltijd’. Meteen goed voor een MIA in de categorie Vlaams Populair, een optreden op Werchter Boutique en vooral: met dubbel platina het meest verkochte Nederlandstalige album van 2017. Hoe volg je zo’n vliegende start op? Artiesten hebben het niet voor niets over die “moeilijke tweede”, het album waarmee je bewijst dat je geen eendagsvlieg bent. Alsof dat ooit een ding was voor Destadsbader.

Voet op het gaspedaal

Die tweede plaat kwam er midden 2018 met ‘Dertig’, ging opnieuw dubbel platina en groeide niet uit tot het best verkochte Nederlandstalige album in Vlaanderen, maar het best verkochte album in Vlaanderen zonder meer. Niels Destadsbader was officieel een fenomeen. Eentje dat tot vier keer toe het Antwerpse Sportpaleis uitverkocht. Daarnaast bleef de man presenteren en acteren, en liet hij zich opmerken bij initiatieven voor diverse goede doelen, maar de fans keken toch vooral uit naar een opvolger voor ‘Dertig’.

Boven de wolken

Zo heet het album en zo heet ook de organisatie waar ouders van sterrenkindjes gratis een beroep op kunnen doen voor een mooie fotoshoot en afscheid van hun doodgeboren of vroeg gestorven kindje. Destadsbader geeft toe een positief, blij mens te zijn, maar liet met de losse single ‘Vlinders in haar buik’, over de afgebroken zwangerschap van zijn broer en schoonzus, al zien dat hij meer ‘geladen’ onderwerpen absoluut niet schuwt. Om geld in te zamelen voor de vzw Boven De Wolken zal de artiest overigens heel toepasselijk een privéoptreden voor twee personen in een luchtballon weggeven. Wie beweerde dat engagement en popsucces niet samengingen, raden we van harte een stage aan bij dokter Niels D.

niels destadsbader, boven de wolken

Oorwurm nummer 20

Wil dat zeggen dat ‘Boven de wolken’ een album is opgetrokken uit aanstekelijke, maatschappelijk relevante songs? Zeker niet. Die positieve blije jongen weet je nog. Getuige daarvan die twee singles die niet zo lang voor het album verschenen. Het eerste daarvan heette - ook toepasselijk - ‘Mee naar boven’. Een speelse, op muziek gezette versierpoging en een oorwurm die Niels Destadsbader voor het derde jaar op rij de Radio 2 Zomerhit-trofee opleverde. Single nummer twee, ‘Annelies’, is dan weer een stevige up-tempo popsong met een machtige blazerssectie. Geweldig hoe dat uit je luidsprekers knalt, maar je kunt tegelijk niet wachten om te horen hoe het live klinkt. Want dit wordt een absolute publieksfavoriet. ‘Annelies’ was overigens goed voor zijn tiende nummer 1-notering in de Vlaamse Ultratop 50!

niels destadsbader, boven de wolken

Partner-in-muziek

Voor ‘Boven de wolken’ werkte Niels opnieuw samen met zijn vaste partner-in-muziek Miguel Wiels. Een man die weet hoe de perfecte popsong in elkaar zit en meer hits geschreven heeft voor Vlaamse artiesten dan een mens kan tellen. Destadsbader en Wiels brachten eerder al de ‘Speeltijd: Niels & Wiels Editie’ uit. Met zes bonusnummers die het publiek zelf mocht kiezen uit de Q-Music-sessies waarin ze eind 2016 wekelijks een Nederlandse versie van de hit van het moment brachten. Zijn eerste grote zaalconcerten - voor die Sportpaleis-triomftocht - deed hij ook samen met Wiels. Het tweetal schreef voor ‘Boven de Wolken’ maar liefst twintig nummers en daarvan selecteerden ze er een dozijn voor het album.

Het jaar van …

Er staat een volgende triomftocht door datzelfde Sportpaleis aan te komen. Op 6, 7 en 8 december om precies te zijn. Gelijk drie concerten dus en het aantal Vlaamse artiesten die dat voor mekaar krijgen, is op een hand te tellen. Eerst was 2017 het jaar van Niels Destadsbader. Begin 2018 verzilverde hij zo maar even drie MIA’s en mocht hij met de release van ‘Dertig’ ook dat jaar op zijn naam schrijven. Aan hits ook in 2019 geen gebrek en oh ja, hij ging deze keer met maar liefst vijf MIA’s naar huis: Nederlandstalig, Vlaams Populair, Solo Man, Pop en Album. En het ziet er naar uit dat de rest van het Nederlandstalige talent in Vlaanderen weet wie in 2020 - opnieuw - de te kloppen man is.

In goed gezelschap

Op 10 juli mocht Niels Destadsbader een Gulden Spoor in ontvangst nemen. Dat is een ereteken voor culturele uitstraling. De andere Gulden Spoor voor die prestatie in 2019 werd uitgereikt aan Will Tura. De Alpha en Omega van de Nederlandstalige popmuziek?

niels destadsbader, boven de wolken
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()