Menu
Terug

Nieuw: Verschrikkelijke Ikke 3

Release 8 november 2017
Leestijd minuten
07 November 2017

De voormalige meesterschurk Gru ontdekt dat hij een tweelingbroer heeft. Die is rijk, succesvol, in het bezit van een weelderige haardos … en hoopt samen met Gru nog een laatste spectaculaire roof uit te voeren. Verschrikkelijke Ikke 3 is een hilarisch en visueel adembenemend animatiespektakel voor alle leeftijden!

Van kindster tot schelm

In de jaren ’80 was Balthazar Bratt wereldberoemd als kindacteur en hoofdrolspeler in de tv-serie Evil Bratt. Elke week speelde hij een sympathieke jonge schelm die al breakdancend en met een arsenaal onwaarschijnlijke gadgets de wereld op zijn kop zette. De pubertijd, het einde van die jaren ’80 en het schrappen van zijn show dreigden Bratt - zoals dat wel vaker gebeurt met kindsterren - naar de vergetelheid te verbannen. Vandaag is de sympathieke schelm van toen een veel minder sympathieke superschurk geworden. Erger nog: in de openingsscène van Verschrikkelijke Ikke 3 zien we hem de grootste diamant ter wereld stelen. Bratt wil die gebruiken om op een karikaturaal vernietigende manier wraak te nemen op Hollywood.

Verschrikkelijke Ikke 3 - Bratt Balthazar

Voor je jezelf afvraagt of er ergens nog een Gru te verwachten valt in deze derde film, zien we de voormalige superschurk Bratts spectaculair opgezette roof op een al even spectaculaire manier voorkomen. Al moet gezegd dat het Gru, geflankeerd door zijn partner Lucy en twee van de altijd prettig gestoorde Minions, maar net lukt om de diamant uit Bratts klauwen te houden. De schurk zelf kan ontsnappen. Dat laatste is onvergeeflijk, althans volgens het nieuwe management van de Anti Schurk Liga. Niet veel later mogen zowel Gru als Lucy aan hun drie adoptiedochtertjes uitleggen dat ze werkzoekende zijn. De Minions proberen Gru nog te overhalen om zijn glorieuze misdaadcarrière terug op te pakken, maar wanneer die weigert, pakken ze hun boeltje en trekken ze eropuit. Op zoek naar hun volgende meesterschurk.

Verschrikkelijke Ikke 3 - Minions

Puur vermaak

Op dit moment zitten we amper een kwartier diep in de film. Dat zegt iets over het tempo waarmee ook deze aflevering door het verhaal raast. We hoeven niemand meer te overtuigen van het feit dat wanneer we deze films net zo vermakelijk voor volwassenen noemen als ze voor de jongere kijker zijn. Nog meer dan de voorgangers is Verschrikkelijke Ikke 3 zo’n film waar je bij een tweede en zelfs een derde kijkbeurt telkens weer nieuwe dingen in ontdekt. Net zoals bij die voorgangers is het hoofdthema van dit verhaal familie. In de eerste leidde dat tot de onwaarschijnlijke symbiose tussen de niet echt naargeestige Gru en de drie jonge weesmeisjes die hij uiteindelijk als zijn dochters adopteerde. In de tweede was er zijn eerste kennismaking met de liefde in de vorm van speciaal agente Lucy. In Verschrikkelijke Ikke 3 ontdekt Gru dat hij een tweelingbroer heeft.

Ongrijpbaar

Die tweelingbroer heet Dru en ondanks Gru’s aanvankelijke opwinding hem te ontmoeten, verloopt die eerste kennismaking niet vlekkeloos. Dru is immers immens rijk, succesvol, sociaal en overenthousiast, en in het bezit van een weelderige blonde haardos. Wanneer Dru echter Gru vertelt over hun vader en hem probeert te overhalen om samen nog een grote roof te ondernemen, lijkt de voormalige superschurk niet aan de verleiding te kunnen weerstaan. Hoewel hun motieven net zo hard verschillen als hun karakter, aanvaardt Gru het voorstel van zijn broer. Al was het maar omdat hun doelwit niemand minder is dan de ongrijpbare Balthazar Bratt.

Hommage

Aan verhaallijnen geen gebrek dus. Aan duizelingwekkende actiescènes ook niet. Toch slagen de regisseurs erin de aandacht van de kijker op de kern van de zaak te houden. Dat is voor een stuk toe te schrijven aan een geweldig gevoel voor tempo en voor een stuk aan het verhaal dat ondanks dat heen-en-weer geschakel nooit moeilijk of te lang te diep wil gaan. In twee seconden zet Lucy een geloofwaardige mix van frustratie, twijfel en verlangen neer wanneer ze vergeefs naar een connectie met haar nieuwe dochters hengelt. Gemoraliseer? Levenslessen? Check en check, maar in Verschrikkelijke Ikke 3 worden ze op een clevere manier samengebracht, om snel weer plaats te maken voor de betere slapstick en soms letterlijk duizelingwekkende actie.

Verschrikkelijke Ikke 3 - Gru

Een van de hoofdrolspelers die niet op de affiche of aftiteling vermeld staat, zijn de jaren ’80. De periode waarin schurk van dienst Balthazar Bratt op meer dan één manier is blijven hangen. Reden genoeg voor de makers om daar een ‘hommage’ aan te brengen. Van Rubik-kubussen en wat in die tijd doorging voor futuristische technologie, over uitspraken die uit The A-Team en andere jaren ’80-series geplukt worden, tot de nektapijtkapsels, oversized epauletten en de mixtapes van Bratt. Ergens doet Verschrikkelijke Ikke 3 met dat decennium wat Austin Powers met de jaren ’60 deed. Zelfs een stevige portie vintage James Bond of Mission Impossible geeft present. Tenslotte nog dit: Verschrikkelijke Ikke 3 is niet het sluitstuk van een trilogie, maar zet de deur wagenwijd open naar een - nu al intrigerende - nummer vier.

Genre: animatie

Regisseurs: Kyle Balda en Pierre Coffin

Stemmen: Steve Carell, Kristin Wiig, Trey Parker, Miranda Cosgrove

Vlaamse stemmen: Koen Van Impe, Tine Embrechts, Gene Thomas

Release: 8 november

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()