Menu
Terug

Nieuwe muziekreleases in mei

De grootste én interessantste titels van de maand
Leestijd minuten
30 april 2019

Er verschijnt maandelijks zoveel nieuwe muziek dat het soms moeilijk is om het allemaal bij te houden. We helpen je alvast een handje met onze selectie van de grootste of interessantste albumreleases van de maand.

Rammstein - Rammstein

Tien jaar hebben de fans moeten wachten op een volgend album van de altijd spraakmakende helden van de Neue Deutsche Härte. Die eerste videoclip voor ‘Deutschland’ ging alvast niet onopgemerkt voorbij, maar de song zelf kwam niet minder sterk uit de hoek. De band is geëvolueerd, neemt de melodie vaker in een wurggreep en schuwt het experiment niet, maar aan het einde van de rit klinkt het zo mogelijk nog energieker als hun vroege werk. Jij – en je buren – zijn alvast gewaarschuwd.

Genre: rock

Release: 17 mei

P!nk - Hurts 2B Human

Hoewel de titel van P!nk’s alweer achtste studioalbum het anders doet vermoeden, durven we ‘Hurts 2B Human’ over de hele lijn inhoudelijk toch als een optimistische koerswijziging zien. Ook op dit album geen greintje recylage. De popdiva blijft vooruitkijken en heeft nog niets van haar spontane explosiviteit verloren. Een week na de release van de eerste single ‘Walk Me Home’ was die alleen op Spotify al 8,6 miljoen keer beluisterd. Ze vond ook weer een paar verrassende gasten, maar niemand die ook maar een tikkeltje vertrouwd is met het fenomeen P!nk, kijkt daar van op. 

Genre: pop

Nu in de winkel

Bear’s Den - So That You May Hear Me

‘Blankets of Sorrow’, ‘Fuel on the Fire’ en ‘Laurel Wreath’. De drie singles die het derde album van het Britse folk/rockduo Bear’s Den voorafgingen, hebben de fans al lang overtuigd. Ze speelden ooit het voorprogramma van Mumford & Sons, maar zijn vandaag misschien nog relevanter. Het kernduo Andrew Davie en Kevin Jones houdt de touwtjes van songschrijven tot productie strak in handen en dat merk je. Zelfs al klinkt het af en toe gedurfd en vaak ook optimistischer dan je gewend bent, de tien songs die ‘So That You May Hear Me’ tonen een Bear’s Den in grote vorm.

Genre: folk-rock

Nu in de winkel

Altin Gün - Gece

Zelf noemt het zeskoppige Altin Gün uit Nederland wat ze doen folkmuziek. Enerzijds vinden de meeste nummers hun wortels vaak in oude, maar tijdloze Turkse traditionals. Dus het folkverhaal klopt ergens wel. Anderzijds stuurt Altün Gun dat bronmateriaal door een geniale mangel van funky, jazzy en psychedelica, die ergens vanuit de jaren ’60 en ’70 lijkt gereïncarneerd. Opzwepend, dansbaar en anders dan alles wat je ooit gehoord hebt. Het debuut ‘On’ verraste, de opvolger ‘Gece’ bevestigt.

Genre: folk/pop/rock

Nu in de winkel

 

Morrissey - California Son

Met 12 covers van bekende en minder bekende klassiekers is ‘California Son’ een heel apart album van Morrissey geworden. We dagen je overigens uit om onder die 12 een gemeenschappelijk thema te vinden. Behalve dan dat ‘Mozzer’ er telkens een bloedmooie en unieke versie van neerzet. Het gaat van Bob Dylan en Roy Orbison, over Joni Mitchell tot Carly Simon en Melanie. Eigenwijs? Zeker. De moeite? Absoluut! En met ‘Suffer the Little Children’ krijgen de echt hardcore fans een cover van een Smith’s cover.

Genre: pop

Release: 24 mei

JJ Cale - Stay Around

John Weldon – zeg maar JJ – Cale overleed in 2013. 'Stay Around' is een compilatie van nooit eerder gereleased materiaal van de man die door opeenvolgende generaties muzikanten een halve eeuw op handen gedragen werd. De songs komen vooral van demo’s die JJ Cale zelf voor zijn vrouw samenstelde en waarvan hij hoopte dat ze ooit nog hun plekje op een toekomstig album zouden vinden. Beter laat dan nooit. Want zelfs een uitstelde Cale is een ijzersterke Cale.

Genre: rock

Nu in de winkel