Menu
Terug

Onze tien beste Belgische films aller tijden

12 november 2019

België, bescheiden in oppervlakte, maar groot in films. Er de beste aller tijden uit puren, was niet makkelijk. Deze lijst is dan ook verre van volledig, maar wie durft beweren dat er ook maar één niet in thuishoort?

Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Volgens internationale critici een van de belangrijkste films uit de vorige eeuw. Chantal Akermans experimentele meesterwerk groeide uit tot de cultklassieker waar je wellicht nooit van gehoord hebt. Een haast voyeuristische kijk op drie dagen in het leven van een alleenstaande moeder die poetst, haar zoon voorleest en klanten in haar bed ontvangt om rond te komen.

films
films

Wait Until Spring Bandini (1989)

Dominique Deruddere voert in deze verfilming van John Fante’s klassieke roman een internationale sterrencast aan, met onder meer Joe Mantegna, Ornella Muti en Faye Dunaway. Tijdens de taaie jaren ’20 zien we hoe de werkeloze Amerikaanse Svevo Bandini tracht te voorzien voor zijn nerveuze echtgenote, drie jonge zonen en moeilijke schoonmoeder.

Toto le héros (1991)

Jaco Van Dormael schreef, regisseerde en scoorde een Gouden Palm in Cannes met deze vooral in flashbacks vertelde film. Thomas, een oude man, kijkt terug op zijn veel te banale en weinig fortuinlijke leven. Hij is er alsmaar meer van overtuigd dat hij tijdens een brand in het moederhuis als boreling verwisseld werd met Alfred, die in zijn ogen het veel betere leven kreeg. Het is echter nog niet te laat om wraak te nemen op de man die zijn bestaan stal.

films
films

C’est arrive près de chez vous (1992)

Rémy Belvaux, André Bonzel en Benoit Poelvoorde schreven, produceerden en regisseerden deze gitzwarte komedie. In deze mockumentaire volgt een filmploeg een seriemoordenaar en legt daarbij diens gruwelijke misdaden vast. Aanvankelijk als afstandelijke getuigen, maar gaandeweg raken ze alsmaar dieper betrokken in een snel escalerende spiraal van chaos en geweld.

Farinelli (1994)

Gérard Corbiau regisseerde deze internationale productie. Een weergaloos kostuumdrama en brutaal oprechte verfilming van het leven en de carrière van de achttiende-eeuwse Italiaanse operazanger Carlo ‘Farinelli’ Broschi. Om zijn wonderlijke stem te behouden, werd hij in zijn kindertijd gecastreerd. Hij groeide uit tot de grootste castratozanger aller tijden, gemanaged door zijn veel middelmatigere broer Riccardo.

films
films

Le Huitième Jour (1996)

Twee films van Jaco Van Dormael in ons lijstje. Reden? Hij verzamelde nominaties voor de Gouden Palm, Golden Globe en César met deze dramatische komedie. Het verhaal draait rond een ongewone vriendschap tussen twee mannen die elkaar per toeval ontmoeten. Harry is een gescheiden zakenman die vervreemd is van zijn kinderen. Georges is een man met het Down-syndroom die zopas uit zijn instelling ontsnapte.

L’Enfant (2005)

De broers Jean-Pierre en Luc Dardenne hadden met minstens drie andere films in deze lijst kunnen staan, maar wij kozen voor 'L’Enfant'. Bruno, een jonge crimineel, ziet in de zwangerschap van zijn vriendin Sonja een financiële opportuniteit. Sonja ziet dat anders en Bruno komt tot inkeer, maar is het te laat om zijn relatie en leven ooit nog terug op de rails te krijgen?

films
films

Loft (2008)

Deze film van Eric Van Looy gaat over een groep mannen die er zonder dat hun partners dat weten, samen een luxueus appartement op nahouden om er hun buitenechtelijke avontuurtjes te beleven. Wanneer daar een vermoorde vrouw wordt gevonden, kunnen ze niet anders dan elkaar verdenken. Een reeks flashbacks ontrafelen dit moordmysterie telkens weer iets meer … of minder.

Rundskop (2011)

Michaël R. Roskam regisseert en Matthias Schoenaerts schittert als Jacky, de jonge, met steroïden en hormonen opgepompte veeboer. Wanneer een veearts hem benadert om een deal te sluiten met een beruchte vleeshandelaar is dat het begin van een reeks dramatische gebeurtenissen. Een opwindende tragedie over de onomkeerbaarheid van het lot, verloren vriendschappen, misdaad en straf.

films
films

Girl (2018)

Het debuut van Lukas Dhont maakte internationale deining en terecht. Net zoals Victor Polster's vertolking van Lara, een vijftienjarig meisje dat gevangen zit in het lichaam van een jongen en maar een droom heeft: ballerina worden. Een grootse film in een misleidend bescheiden verpakking. Een overtuigend en relevant drama dat nooit vergeet wie er aan het woord is. Volgens ons terecht in dit lijstje van beste Belgische films aller tijden!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()