Menu
Terug

‘Raya en de Laatste Draak’ is pure girl power door Disney

02 juli 2021

Raya is een dappere krijger-prinses die als enige haar wereld kan redden. Met de hulp van een bont groepje buitenbeentjes en een echte draak mag dat geen probleem zijn. Of toch? Disney schiet na Frozen II opnieuw in de roos met 'Raya en de Laatste Draak'.

Draak redt mens

Ooit, lang, lang geleden, leefden in de fantasiewereld van Kumandra de mens en draken in harmonie samen. Tenminste, tot de Druun opdaagden. Dat waren machtige, kwaadaardige wezens die de mensheid dreigden weg te vagen. De enige reden dat ze daar niet in slaagden, is dat de draken zich in een legendarische veldslag, nu vijfhonderd jaar geleden, voor die mensheid opofferden. Al wat overbleef, was een mysterieus kristal en de legende dat één draak, de watergeest Sisu, het misschien overleefd had. De mensen waren gered, maar de wereld raakte verdeeld in vijf koninkrijken. En die zijn elkaar vandaag nog vijandiger gezind.

S.O.S. krijger-prinses

De bewaker van dat kristal hoopt nog steeds op vrede, maar het ziet er niet goed uit. Erger nog: iemand probeert het kristal te stelen. Dat mislukt, maar het breekt in vijf scherven, die elk naar een van de koninkrijken meegenomen worden. Als de Druun dan ook nog eens opnieuw op het toneel verschijnen, is het aan de jonge krijger-prinses Raya om de wereld te redden. Gewapend met een zwaard en een steen die de Druun afschrikt, gaat ze op zoek naar die andere kristalstukken én naar die laatste draak. Zoals wel vaker het geval blijkt in de betere avonturenfilms ontdekt Raya dat elke taak er heel wat makkelijker en leuker op wordt met de juiste vrienden. Zelfs een van deze epische proporties.

Peuter-oplichter

Die vrienden komen in verrassende vormen, maten en gewichten. Zo zijn er Raya’s trouwe, ietwat aparte rijdier Tuk Tuk, de peuter Noi die een meesterlijke oplichter blijkt, de tienjarige ‘entrepreneur’ Boun en de zachtaardige, maar gevaarlijk uitziende krijger Tong. Het duurt ook niet lang voor Raya ook beroep kan doen op Sisu. Die draak blijkt niet alleen effectief te bestaan, ze kan ook heel goed zwemmen. Helaas heeft Sisu, zeker in haar menselijke vorm, moeite om gemotiveerd of gefocust te blijven. Wie ooit een goede animatiefilm zag, herkent nu al alle ingrediënten voor een avontuur waarin heel regelmatig gelachen mag worden.

Animatie die je kunt ruiken

Over goede animatiefilms gesproken, 'Raya en de Laatste Draak' hoort absoluut bij de beste. Kumandra is dan wel een sprookjesachtige en letterlijk fantastische wereld, maar loopt tegelijk over van het herkenbare. Van hilarisch de draak steken met tieners- en millennials, tot het minder hilarische aankaarten van intolerantie en vastgeroeste vooringenomenheid. En ook al gaan de makers niet voor een hyperrealistische visuele stijl, we kunnen ons niet herinneren ooit zo ondergedompeld te worden in een animatiefilmwereld, dat we er de geur van natgeregend gras of straatkeukenstalletjes automatisch bij verzonnen.

Girl power voor iedereen!

Sterke jongedames die moeiteloos de wereld – en ook heel wat animatiefilms – redden, zijn al lang geen uitzondering meer. Raya mag zonder aarzelen aansluiten bij het clubje van Merida, Moana, Mulan, Elsa en Anna. Dit is girl power waar meisjes én jongens een rolmodel in herkennen. En wat die Elsa en Anna betreft, niemand had durven dromen dat Disney na het verpletterende succes van Frozen II zo snel al opnieuw in de roos zou schieten. Ook 'Raya en de Laatste Draak' is een sprookje, maar zowel de animatiestijl, de setting als de thema’s gooien het over een totaal andere boeg. Het resultaat is een uniek aanvoelende actiefilm, die knettert van de energie en waarbij een soms ‘verfrissend’ sombere ondertoon de stevige dosis humor nog beter uit de verf doet komen. Zien!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()