Menu
Terug

Review: Call of Duty: Modern Warfare pakt het anders aan

25 oktober 2019

Een intense, gloednieuwe aanpak voor de singleplayercampagne. Verrassende en ambitieuze variaties op het beproefde multiplayer-DNA. Modern Warfare belooft een mijlpaal te worden voor het toonaangevende shooterfenomeen dat Call of Duty heet.

Andere motivaties

Waar de voorganger Call of Duty: Black Ops IIII voorbijging aan de singleplayercampagne, dropt Call of Duty: Modern Warfare de speler in een campagne die niet alleen drastisch van het vertrouwde pad durft af te wijken, het belooft ook een belevenis die je niet onbewogen zal laten. Zo treed je deze keer niet enkel aan als de gebruikelijke elitesoldaat, maar dwingt de game je ook in de rol van de veel minder geavanceerd bewapende en door totaal andere motivaties gedreven vrijheidsstrijder.

Trekkerdiscipline in Call of Duty

Daarnaast vereist die singleplayercampagne ook herhaaldelijk taaie tactische en emotionele keuzes. Beslissingen waar levens van afhangen en die je niet zelden in een seconde moet nemen. Voor het eerst in een Call of Duty-game kan de trekker NIET overhalen de betere optie zijn. En soms voelt zelfs de best mogelijke keuze niet comfortabel aan.

call of duty modern warfare

Wapentuning

Hoe sterk die singleplayercampagne ook mag zijn - en je zal er geheid later nog een tweede en misschien wel derde keer doorheen willen - de gemiddelde Call of Duty-speler puurt het merendeel van zijn speeluren uit de multiplayermodi. Ook daar is er behoorlijk wat veranderd. Met voorop de verregaande opties waarmee je je wapenuitrusting kan tweaken. Hoe je eruitziet, heeft geen effect op de spelbeleving. Er zijn dus geen klassen. Hoe snel je beweegt, hoe precies je een doelwit onder vuur kunt nemen, hoe snel je moet herladen, welke rol je in je team wilt spelen, … dat hangt allemaal af van hoe je je wapen pimpt. Een gemiddeld machinegeweer telt vijf slots en pakweg zestig accessoires om die in te vullen. En elk daarvan heeft impact op je prestaties en mogelijkheden op het terrein.

Elk type speler

Daarnaast blijven perks en speciale items voorhanden om de ervaring nog meer op jouw specifieke speelstijl te laten aansluiten. En elke manier van spelen wordt ondersteund. Of je nu een run & gunner bent of een speler die zich behoedzamer van tactische naar tactische positie verplaatst om vijanden vanop een meer comfortabele afstand op de korrel te nemen.

De kleinste én grootste

Modern Warfare telt de kleinste en de grootste multiplayermappen ooit voor een Call of Duty-game. Op die kleinere kun je terecht voor intense en korte twee-tegen-twee modi. Op de grootste vecht je ware veldslagen uit met aan elke kant 32 spelers en worden er zelfs voertuigen in de mix gegooid. Daar tussenin zit een keur aan bekende en nieuwe spelvarianten voor meer ‘klassieke’ multiplayermodi met pakweg 6 vs 6-opstellingen. Overigens: ook daar mag je jezelf aan verrassingen verwachten. Zo komen sommige mappen immers in een nachtversie. Daarin word je uitgerust met nachtkijkers en een laservizier op je wapen. Telkens wanneer je dat aan je schouder legt, wordt die laser zichtbaar. Richten geeft je dus meer precisie, maar je verraadt er wel je positie mee.

call of duty modern warfare

Einde van de Season Pass

Minstens zo opmerkelijk is dat Call of Duty: Modern Warfare komaf maakt met de Season Pass. Dat betekent dat alle mappen en modi die het jaar na release te downloaden zijn, voor iedereen gratis toegankelijk blijven. Tel daar nog bij op dat wie dat wil, dankzij de cross-platformfunctionaliteit met zijn PlayStation 4-versie met of tegen vrienden kan spelen die hun gamekick op pc of de Xbox One halen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()