Menu
Terug

Review: Cyberpunk 2077 tilt het actierollenspelgenre naar een hoger level

10 december 2020

Duik in de futuristische wereld van Night City, waar het verhaal en je spelbeleving helemaal van jouw keuzes afhangt. Cyberpunk 2077 tilt het rollenspelgenre naar een nog hoger niveau.

Welkom in Night City

De makers van de The Witcher-games ruilen de middeleeuwse fantasywereld in voor een minstens zo meedogenloze toekomst. Cyberpunk 2077 dropt je in Night City, een grimmige smeltkroes van culturen. Van megacorporaties, bendes en andere criminelen, geobsedeerd door macht en lichamelijke ‘upgrades’. Een wereld waar in alles en iedereen een chip zit en hightech je leven net zo makkelijk kan redden als beëindigen.

Doe-het-zelfpakket

Jij speelt V en normaal zouden we je hier iets over zijn of haar achtergrond vertellen. Maar omdat Cyberpunk 2077 zijn rollenspelmechanismen écht ernstig neemt, laat de game je zelfs die backstory kiezen. Een keuze die, net zoals elke andere keuze en actie in deze game, gevolgen heeft voor zowel je verhaal als spelbeleving. Die keuzes gaan van wat je in een gesprek antwoordt tot de manier waarop je V’s lichaam met verregaande cybernetische upgrades uitbouwt.

Duizenden schermen

Je kijkt Night City in door de ogen van jouw eigen, alsmaar uniekere V. Het voelt aan alsof iedereen zijn of haar eigen ambities najaagt en dat net zoals jij doet op een al dan niet legale of moreel te verantwoorde manier. Duizenden schermen smeken om je aandacht, vertellen je iets dat je moet weten of spammen je met informatie die de stad en zijn inwoners van extra textuur voorziet. Tel daar nog bij op dat je bijna elke situatie door je zelf gekozen karaktereigenschappen en vaardigheden op heel verschillende manieren kunt aanpakken, en je krijgt met Cyberpunk 2077 een rollenspelbeleving pur sang.

Misdaadbuffet

Als V raak je steeds dieper verwikkeld in een gevaarlijk kluwen van politieke intriges en criminaliteit. Hoe dat verhaal voor jou zal uitdraaien, hangt zoals gezegd grotendeels van jou af, maar er is iets sinisters aan de hand in Night City. Met mogelijk wereldschokkende gevolgen en op een of andere manier ben jij daarin betrokken. Hoe je dat aanpakt of missies van minder groot belang afhandelt, ligt opnieuw helemaal aan jou. Met sluwe hacks? Met geweld? Heimelijk? Met diplomatie en manipulatie? Of met een mix die je daar à la minute uit brouwt? Oh ja, en de rol vertolkt door Keanu Reeves in je Cyberpunk 2077? Die is groter dan je durfde te hopen.

cyberpunk, 2077
cyberpunk, 2077
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()