Menu
Terug

Review: ‘Everyday Life’, het nieuwe album van Coldplay

02 december 2019

Geen dubbellaar, maar wel twee albums in één? 'Everyday Life', het achtste - en voor een stuk ook het negende - album van Coldplay, relativeert het negativisme, en gaat perfect samen met bikini’s en ongezouten maatschappijkritiek.

Twee albums in één

Everyday Life’ is het achtste studioalbum van Coldplay … en eigenlijk is het ook hun negende. Een dubbelaar dus, maar ook weer niet. Een plaat met twee helften die los van elkaar staan, of zoals de band het zelf zegt: “albumplaten in één”. Dat is meteen ook de reden waarom Chris Martin en co vooraf twee singles in een keer losten. Verward? Wij ook. Maar het verhaal erachter houdt gelukkig heel wat meer steek dan ‘willen opvallen door speciaal te doen’.

Band zkt tracklist

Wat niet wil zeggen dat de aanloop naar ‘Everyday Life’ niet in het nodige mysterie werd gehuld. Zo werd de tracklist ‘bekendgemaakt’ in de zoekertjes van de lokale kranten in de geboorteplaatsen van de bandleden. Je moest al een extreme fan zijn en over een aangeboren speurtalent beschikken om dat bij elkaar te puzzelen. Het gaat in totaal om zestien songs, evenredig verdeeld over die ‘twee helften’, die de naam ‘Sunrise’ en ‘Sunset’ kregen - zonsopkomst en -ondergang dus.

coldplay

Vinyl? Cassettes!

‘Everyday Life’, vrij vertaald als ‘het dagdagelijkse leven’, is dus qua opzet niet zo heel erg alledaags. Voor de fans belust op elk detail geven we nog graag even mee dat al die songs samen goed zijn voor 53 minuten en dat het beeld op de cover gebaseerd is op een foto van de band waarin gitarist Jonny Bucklands overgrootvader speelde. Oh ja, en het album verschijnt op cd, vinyl, digitaal én op cassette. Inderdaad, de cassette is aan een revival bezig en een band als Coldplay kan zo’n revival een behoorlijke boost geven. Maar uiteindelijk draait het niet echt om het aantal minuten en de verpakking, maar om de muziek.

Einde van een supergroep?

Coldplay is sinds hun eerste echte debuutalbum ‘Parachutes’ (die met hun internationale doorbraaksingle ‘Yellow’) uit 2000 vrij continu aan het werk geweest. Een nieuw album, een tour en dan de studio weer in voor het volgende album. Eind 2017 onthulde Mat Whitecross, de regisseur achter de geweldige Coldplay-documentaire ‘A Head Full of Dreams’, twee dingen. Eerst en vooral zou Coldplay in 2020 met nieuw materiaal komen, ten tweede zou de groep vooraf een jaar lang vakantie nemen.

Luide ‘stille’ jaren

Zo’n sabbatical was nieuw voor Coldplay en sommige fans werden al een beetje zenuwachtig. Die belofte voor nieuw Coldplay-materiaal in 2020 bedaarde gelukkig de gemoederen en kijk, het heeft zelfs niet eens zo lang geduurd. En het vorige studioalbum ‘A Head Full of Dreams’ dateert dan wel van 2015, in de tussentijd was er nog de Kaleidoscope-EP, het ‘Live In Buenos Aires’-album, die documentaire en dit jaar nog die Global Citizen - EP1 onder de naam ‘Los Unidades’. Het waren voor de Coldplay-fans dus niet echt jaren van droogte.

coldplay

Neen aan negativisme

“’Everday Life’ draait eenvoudig weg om menselijk zijn”, vertelde Chris Martin in een Brits radio-interview over het nieuwe album. “Elke dag is fantastisch en elke dag is verschrikkelijk … en dat voelt heel vrij aan. Deze planeet barst van het leven en dit is onze muzikale reactie op al die negativiteit die we blijkbaar vanuit alle hoeken moeten voelen.” Martin ontkent niet dat er heel wat dingen misgaan, maar wijst erop dat we daardoor te veel missen van wat juist goed gaat. “Dus op een bepaalde manier proberen we met dit album wijs te raken uit alles wat er gebeurt en alles te zeggen wat wij zien en voelen.”

coldplay

Vrijheid van meningsuiting

Martin legde elders uit hoe daarnaast ook het huidige socio-politieke landschap en wereldgebeurtenissen de songteksten beïnvloedden. “Eerlijk gezegd kwam ik tijdens onze laatste tour op een moment dat ik me comfortabel voelde om mijn mening te uiten zonder me daarbij zorgen te maken als mensen het daar niet eens mee waren. We zijn als band op een punt beland dat we niet langer afwegingen moeten maken met het oog op onze carrière. Je kunt in alle vrijheid zeggen wat je wilt. Soms gaat dat over wat wij zien en soms over het proberen aan te voelen waar andere mensen mee worstelen.”

Trek je bikini aan

Volgens de frontman zou het mensen vooruithelpen wanneer ze zich wat meer in de medemens zouden inleven. Of dat nu over kinderen gaat die gedwongen worden om hun thuisland Syrië te ontvluchten, opgroeien in Baltimore of wat dan ook. “In plaats van dat allemaal vanop veilige afstand te bekijken, je liever afvragen hoe het zou zijn om in hun schoenen te staan.” Dat klinkt allemaal zwaarmoediger dan ‘Everyday Life’ eigenlijk klinkt. Want vergeet dat positieve uitgangspunt zeker niet en Coldplay zou Coldplay niet zijn zonder die meeslepende, nagenoeg euforische sound.

Coldplay versus Stromae

Stromae mag dan wel tijdelijk of definitief op de pauzeknop van zijn muziekcarrière gedrukt hebben, ‘Arabesque’, een van de twee singles die Coldplay’s nieuwste voorafgingen, is een verrassende samenwerking tussen de twee. De vriendschap tussen beide acts is niets nieuws. Tijdens het Coldplay-optreden in het Koning Boudewijnstadion in 2017 coverde de band al ‘Formidable’. Stromae zat in het publiek en de bromance was duidelijk wederzijds. Ook sterk op die single: de saxofoonsolo van de Nigeriaanse levende legende Femi Kuti.

coldplay

Goed volk

Naast die verrassende samenwerking met Stromae en Femi Kuti, waarbij Coldplay zich niet te beroerd toont om uit de comfortzone te stappen, telt ‘Everyday Life’ nog enkele andere opvallende samenwerkingen. Zo was de bijdrage van Tiwa Savage op die Global Citizen-EP voor herhaling vatbaar en treedt de Nigeriaans-Britse opnieuw aan. Zanger, producer en multi-instrumentalist Jacob Collier speelt zelfs mee op drie tracks. ‘Everyday Life’ is Coldplay op zijn best. Onmiddellijk herkenbaar voor de fans en tegelijk een schoolvoorbeeld van een wereldgroep die niet op zijn lauweren is gaan rusten. Noch muzikaal, noch wat betreft relevantie. Dat van die twee albums in één mag je wat ons betreft volledig negeren, maar qua tonaliteit krijg je met ‘Sunset’ en ‘Sunrise’ toch twee unieke, hitgevoelige kanten van dezelfde munt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()