Menu
Terug

Review: is NBA 2K22 de beste basketbalgame ooit?

10 september 2021

De concurrentie heeft het jaren geleden al opgegeven, maar dat houdt de makers van NBA 2K22 niet tegen om de lat nog maar eens hoger te leggen. Het resultaat oogt, klinkt en speelt als een authentieke basketbalmatch. Of basketbalcompetitie … of carrière … of nog zoveel meer.

De grootste vraag is …

… of NBA 2K21, de editie van vorig jaar, overtroffen kon worden. Het antwoord luidt ja. En daarmee weten de fans van deze superieure sportgameserie eigenlijk al genoeg. Weinig kans op een comeback dus voor eventuele concurrenten, die het overigens al jarenlang geleden voor bekeken hielden. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de makers van de NBA 2K-games er zich makkelijk van af maken. Nagenoeg elk onderdeel van deze authentiek ogende, klinkende én spelende basketbalbeleving is nog maar eens uitgediept, aangescherpt en verbeterd.

Alsof je tv-kijkt

Een van de sterkste punten van NBA 2K22 is dat het overtuigende spelmechanismen verpakt in een visuele weergave die eruitziet als een echte wedstrijduitzending op tv. Wie een beetje thuis is in deze sport herkent elke speler en geniet van de levensechte bewegingen. Dat alles tegelijk herkenbaar als praktisch in beeld gebracht. Tel daarbij geloofwaardig reagerend publieksgejoel, professionele commentatoren en het gepiep van sneakerzolen op de hardhouten court, en een onderdompelende totaalbeleving is gegarandeerd.

Basketbal-IQ

Veel écht ingrijpende veranderingen in de intussen beproefde besturing telt deze editie van NBA 2K niet. Maar op vraag van de sterk betrokken spelersgemeenschap is wel een en ander bijgeschaafd. Vooral in hoe je als speler meer controle krijgt over hoe je ballen steelt én hoe je verhindert dat dit je overkomt. Als aanvaller krijg je nieuwe unieke moves en combo’s, maar dat vraagt wel een zekere oefening en basketbal-IQ. Dat geldt ook voor de verdedigers. Die zullen graag gebruikmaken van een herzien betwisting- en bloksysteem, plus een handvol nieuwe defensieve tactieken. Een verstikkende verdediging creëren? Dat kan én is ook nog eens heel bevredigend.

Een topseizoen

MyTEAM is terug, de fanfavoriete modus waarmee je vanaf dag één je eigen droomteam uitbouwt, naar de overwinning voert en inzet tegen dat van andere spelers. MyTEAM blijft ook met elk nieuw Season groeien en op vraag van de spelers is MyTEAM: DRAFT terug van de partij in NBA 2K22. Je zal dus altijd nieuwe teamleden kunnen rekruteren uit een continue geüpdatet spelersrooster. Fans die daarin investeren, maar dit jaar van PS4 of Xbox One zullen upgraden naar de next-gen consoles, zullen graag horen dat ze alle progressie en credits gewoon kunnen meenemen.

MyCAREER

Ook MyCAREER is terug. Een sportief drama of dramatische sportbeleving waarin jij als beloftevolle speler een weg zoekt naar een bladzijde in de NBA-geschiedenis. Afhankelijk van de console waarop je deze modus speelt, krijg je een unieke beleving, maar als er één reden is om zo’n PS5 of Xbox Series X/S in huis te halen, dan zijn het wel de extra’s die deze versies in MyCAREER neerzetten. Niet dat de game voor de PS4, Xbox One, Switch en pc niet meer dan genoeg en gevarieerd basketbalplezier neerzet om niet rond te komen met het aantal dagen tussen de release van deze NBA 2K22 en de volgende editie.

Kortom …

… NBA 2K22 belooft de beste basketbalgamekick ooit. Zo simpel is het. Zelfs als je niets specifieks met deze sport hebt, dan nog krijg je een grote en grootse game. Tot in de kleinste details afgewerkt, duidelijk met de vinger op de pols van de echte NBA én met naar goede gewoonte een soundtrack die je zonder twijfel naar een Spotify-playlist vertaalt. Oh ja, en hoewel de game zich moeiteloos een basketbalsimulatie mag noemen, verwelkomt het nieuwkomers met open armen. In geen tijd zet je Play-Off-waardige prestaties neer!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()