Menu
Terug

Review: Resident Evil – Village is een deluxe griezelfeest

10 mei 2021

Er zijn niet veel games waarbij je plots beseft dat je onbewust veel te lang je adem inhoudt. Wie klaar is met Resident Evil - Village doet moeiteloos een zwembadlengte zonder ook maar een keer boven water te komen. Dit is gamehorror op z’n allerbest. De vorige Resident Evil-game niet gespeeld? Geen probleem!

Groter dan videogames

Resident Evil is een begrip in de horrorwereld. Het begon allemaal met een videogame voor de allereerste PlayStation in 1996. Intussen staat de teller op zeven officiële games met 107 miljoen verkochte exemplaren. Met vrij recent nog twee immens succesvolle remakes van vroege afleveringen én met maar liefst zes films, die op hun beurt ook nog eens goed bleken voor 1,2 miljard dollar aan bioscooptickets. Hoe je Resident Evil ook beleeft, het staat synoniem voor intense spanning, ademstokkende schrikmomenten en huiveringwekkend griezelen.

Iedereen (ouder dan 18) welkom

Het Resident Evil-universum is dus uitgestrekt, multimediaal en telt voor de fans heel wat iconische personages. Ben je daar helemaal niet vertrouwd mee? Geen enkel probleem. Oké, Resident Evil - Village is ergens de opvolger van Resident Evil VII: Biohazard. Het voert ook dezelfde hoofdrolspeler op, maar het vertelt een volledig nieuw verhaal dat zich ook nog eens op een volledig nieuwe plek afspeelt. Die hoofdrolspeler – en meteen ook je spelpersonage – heet Ethan Winters. Die nieuwe plek is een afgelegen, mysterieus Europees dorpje waar hij en zijn dochter naar ontvoerd werden.

resident, evil, village, game

Vampiers, weerwolven, …

Dat dorpje kreeg een vermelding in de gametitel omdat de makers het ook effectief als een belangrijk personage zien. Een onheilspellend oord waar vier sinistere figuren hun schimmige agenda doordrukken. Zo is er onder andere Alcina Dimitrescu, een bijzonder grote vampier-gravin. Karl Heisenberg leidt een groep weerwolfachtigen, Salvatore Moreau voert de meermannen aan en Donna Beneviento controleert de angstaanjagende marionet Angie. Oh ja, en dan is er nog een zekere Mother Miranda, een plaatselijke godin die door de lokale bevolking op een wel heel aparte manier aanbeden wordt.

Panieksituaties

De speler kijkt deze grimmige wereld in door de ogen van Ethan. De opzet van het dorpje als een min of meer open wereld geeft je veel bewegingsvrijheid. Zo zal je wapens en andere items kunnen kopen van een handelaar. Maak je echter geen illusies: dit is geen shooter. Doordacht omspringen met schaarse voorraden in vaak koortsachtige panieksituaties is ook in Resident Evil - Village de boodschap. Dat je in de game ook dieren kunt jagen en koken om je meer weerbaar te maken, veranderen daar weinig aan. In deze game weet je steeds wat er van je verwacht wordt, maar de game laat je nooit vergeten dat je voornaamste agendapunt altijd bestaat uit in leven blijven.

Tijd voor een Friends-pauze

De schokeffecten en claustrofobisch donkere scenario's op leven en dood uit de eerste games geven nog steeds present, maar intussen is het aantal manieren waarmee Resident Evil de speler de schrik op het lijf jaagt, indrukwekkend uitgebreid. Resident Evil - Village zet die traditie meesterlijk verder, met een heel breed horrorbuffet. Van ongemakkelijke dialogen, via een slopend gevoel van dreiging, tot momenten van hallucinante goorheid. Dit is het soort game dat je na elke sessie doet snakken naar een aflevering van 'Friends' of je gelijk welke hapklare realityshow.

resident, evil, village, game

Mag het iets meer zijn?

Ben je dapper genoeg om het door de singleplayergame te schoppen, dan biedt Resident Evil - Village je nog twee andere spelmodi. Zo is de Mercenaries Mode na negen jaar terug van weggeweest, met meer actiegerichte gameplay waarin je zo veel mogelijk vijandelijke aanvallen probeert te counteren. Resident Evil: RE:Verse staat dan weer voor een volledig losstaande en competitieve online multiplayerbeleving, voor zes spelers. Minder griezelig, maar daarom niet minder intens. Dus houd die verzamelbox van 'Friends' en/of een schone onderbroek bij de hand en duik in de beste horrorgame van het jaar!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()