Menu
Terug

Review ‘Soul’: over zielen, maar boordevol hart

09 april 2021

In 'Soul' komt een New Yorkse jazzmuzikant per ongeluk terecht op de plek die zielen voorbereidt op het leven. Daar moet hij een weerspannige ziel overtuigen dat het leven de moeite is … maar weet hij dat zelf eigenlijk wel? Pixar op z’n allerbest!

Brood op tafel

Joe Gardner is muziekleraar aan een middelbare school in New York. Zijn echte passie is jazz en Joe is goed, heel goed. Al zo lang hij zich kan herinneren, is zijn grootste droom een professioneel muzikant te worden. De doorbraak laat jammer genoeg al net zo lang op zich wachten en de laatste tijd begint Joe’s hoop toch wat te slinken. Hij speelt wanneer hij kan, maar heeft die job als leraar nodig om rond te komen. Werk dat hij altijd als tijdelijk beschouwde, maar wanneer we Joe ontmoeten, staat hij voor een keuze die hij zo lang mogelijk hoopte uit te stellen.

Zou het dan toch?

Joe krijgt immers een fulltime lerarenpositie aangeboden. Een kans die ieder ander met twee handen zou grijpen. Voor Joe voelt het eerder als een doodvonnis. Om het met zijn woorden te zeggen: “Ik krijg misschien wel een pensioen, maar zal sterven zonder mijn ware levensdoel te hebben vervuld.”. Een typische artistieke reflex die zegt dat als je niet doet waar je heel je leven naar hebt uitgekeken, dat leven niets waard is. Maar dan krijgt hij eindelijk de kans waar hij zo lang naar uitkeek: optreden in de befaamde Half Note Club als openingsact voor een grote naam. Zou het dan toch?

soul

Stom ongeluk

Helaas, een ongeluk scheidt Joe’s ziel van zijn lichaam en transporteert hem naar de trap die richting het hiernamaals leidt. Dat is echter buiten de koppige vastberadenheid van Joe’s ziel gerekend. Hij rent terug, worstelt zich door de beveiliging, maar in plaats van in New York belandt hij in het You Seminar. Een plek waar zielen voorbereid en getraind worden vooraleer ze in een pasgeboren kind terechtkomen en zo het leven beginnen. Hier krijgen die zielen hun persoonlijkheid, hebbelijkheden, onhebbelijkheden, interesses en andere karaktertrekjes.

mentor voor de ziel

Joe hoort hier niet thuis. Al wat hij wil, is terugkeren naar zijn leven en het optreden waarvan hij gewoonweg weet dat het dat leven voor altijd zal veranderen. Dat is wanneer hij 22 ontmoet. Een ‘moeilijke’ ziel die heel sceptisch staat tegenover een toekomstig leven als mens. In zo’n geval wordt de ziel een mentor toegewezen, maar zelfs Nelson Mandela, Aretha Franklin, Marie Curie en Jeanne d’Arc beten als mentors hun tanden al stuk op 22. Muhammed Ali noemde haar “de grootste … lastpost ooit”. Moeder Teresa vertelde: “Ik heb medeleven voor iedereen … behalve voor jou.”.

Op zoek naar de vonk

Door een onverwachte gang van zaken wordt Joe de nieuwe mentor van 22. Hij gaat ervan uit dat als hij haar kan helpen, hij een kans maakt om nog voor zijn optreden terug te keren naar de wereld. Joe is ervan overtuigd dat al wat 22 nodig heeft, is haar ‘vonk’ te vinden. Het ding dat het leven de moeite van het te leven waard maakt. Voor Joe is dat zo vanzelfsprekendheid als zijn eigen liefde voor jazz. Maar terwijl hij met groeiende wanhoop 22 tracht te overhalen, stuit Joe zelf op een aantal vragen die hij zich nooit over zijn eigen leven stelde.

soul

Met hart en hoofd

Wat maakt je leven zinvol? Wat geeft het betekenis? Zijn het de relaties met anderen? Gaat het om ‘aanwezig zijn in het nu’? ‘Soul’ stelt best heftige vragen voor een animatiefilm. Misschien meer nog dan we van Pixar gewend zijn. Het doet dat ook weer op die ondertussen beproefde manier die een energiek een-tweetje speelt met je hart en hoofd. Oh ja, wil je het antwoord op die belangrijke vragen weten, dan moet je de film zelf maar bekijken.

soul

Jazz vs Nine Inch Nails

‘Soul’ speelt zich af in het hectische, jazzy New York en de abstracte denkbeeldige wereld van ‘voorheen’. Een grootstad en een kosmische dimensie. Twee sterk contrasterende werelden en die twee-eenheid trekken de makers virtuoos door naar beeld en geluid. Zo combineert de animatie de stijl van de satirische Britse cartoonist en Disney’s tekenfilm ‘101 Dalmatiërs’ uit 1961. De audio telt een minstens zo unieke combinatie met het Emmy-genomineerde jazzgenie Jon Batiste aan de ene kant tegenover Trent Reznor en Atticus Ross van Nine Inch Nails aan de andere. Een ongewone aanpak die we zelfs voor Pixar gedurfd mogen noemen.

110% Pixar

Wat maakt je leven zinvol? Wat geeft het betekenis? Zijn het de relaties met anderen? Gaat het om ‘aanwezig zijn in het nu’? ‘Soul’ stelt best heftige vragen voor een animatiefilm. Misschien meer nog dan we van Pixar gewend zijn. Het doet dat ook weer op die ondertussen beproefde manier die een energiek een-tweetje speelt met je hart en hoofd. Oh ja, wil je het antwoord op die belangrijke vragen weten, dan moet je de film zelf maar bekijken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()