Menu
Terug

Review: Taylor Swift verspreidt de liefde met ‘Lover’

23 augustus 2019

“Een nieuw begin”, zo noemt popdiva extraordinair Taylor Swift haar nieuwe album 'Lover'. “Een liefdesbrief aan de liefde zelf, in al zijn gekmakende, passionele, opwindende, betoverende, angstaanjagende, tragische en wonderlijke glorie.”

Hitmachine

Taylor Swift is een hitmachine. Want het aantal hits en records dat ze op haar naam heeft, is niet meer te tellen, én ze brengt sinds haar debuut in 2006 met de regelmaat van de klok elke twee jaar een nieuw album uit. Voorganger ‘Reputation’ dateert van 2017, dus krijgen de miljoenen fans op 23 augustus het nieuwe en zevende studioalbum. Dat heet ‘Lover’ en heeft nu al een paar nieuwe records op zak. Zo is ‘Lover’ het meest voorbestelde album door een vrouwelijke artieste op Apple Music en het meest pre-added popalbum.

Liefdesbrief

“Ik speelde al heel lang met songideeën in mijn hoofd”, vertelde Taylor Swift aan een vooraanstaand muziekblad. “Eenmaal ik uiteindelijk begon te schrijven, kon ik niet meer stoppen.” Zelf noemt ze ‘Lover’ haar favoriete album tot nog toe. “Er zijn zoveel manieren waarop dit als een nieuw begin aanvoelt en tegelijk is het een echte liefdesbrief aan de liefde zelf, in al zijn gekmakende, passionele, opwindende, betoverende, angstaanjagende, tragische en wonderlijke glorie.”

taylor, swift, lover

Uitgesproken Taylor Swift

Dat nieuwe begin slaat op alle heisa die Taylor Swift de voorbije jaren doorworstelde. Nog niet zo lang geleden was ze 'dat altijd gelukkige, altijd lachende figuurtje waar iedereen dol op was'. Maar hoe schokkend het ook was toen dat haar ontnomen werd, zag ze er de goede kanten van in. Het gaf haar vrijheid om creatief breder te gaan en om haar ongezouten mening op politiek, vrouwenrechten en steun voor de LGBTQ-gemeenschap te uiten.

Blijf kalm

De fans kunnen alvast twee singles die het album voorafgingen, helemaal meezingen. Eerst was er ‘Me!’ waarop ze gezelschap kreeg van Brendon Unie van Panic! At the Disco. In juni volgde ‘You Need to Calm Down’ en in juli ‘The Archer’, officieel geen echte single en ook niet voorzien van een video, maar een song die Taylor Swift toch nog even voor het album wou lossen. Het liet immers een kant van ‘Lover’ zien die niet uit de twee eerder uitgebrachte tracks af te leiden is. En er is op het album plaats voor nog een paar van die kanten, want met maar liefst achttien tracks zat de popdiva duidelijk niet om inspiratie verlegen.

Door een romantische bril

‘Lover’ is volgens de artieste dus een romantisch album, maar dat betekent niet dat er alleen maar liefdesliedjes op staan. “Het gaat meer om de idee van romantiek”, legt Swift uit. “Het hoeft daarom geen opgewekt nummer te zijn. Je kunt romantiek vinden in eenzaamheid, in verdriet en in de minder leuke dingen die je meemaakt in je leven. Het album bekijkt al die dingen met een romantische blik.” Dat maakt het nummer dat nagenoeg zeker geïnspireerd is op haar ernstig zieke moeder, tot een emotionele, bloedmooie en hartverscheurende ballade.

taylor, swift, lover

Wat als?

De titeltrack is een romantische, walsachtige instant-singersongwriter-oorwurm. Op en top Swift, mooi verwoord, maar toch onomwonden. Totaal anders dan ‘The Man’ waarin ze met de idee speelt van de perceptie die anderen van haar zouden hebben wanneer ze een man was geweest. Hoe had men haar houding, haar successen en fouten dan gelezen? Een denkexperiment én een meeslepend staaltje synthpop. De opener benadert volgens de kenners weer de perfectie van ‘State of Grace’ op het album ‘Red’. Nu nog de aankondiging voor een tour die België aandoet en we kunnen weer een jaar of twee voort.

'Lover' verschijnt op 23 augustus op cd en vinyl.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()