Menu
Terug

‘Spider-Man: Far From Home’ neemt je mee op een spectaculaire schoolreis

13 november 2019

Na al het drama met de Avengers in ‘Endgame’ kijkt Peter Parker uit naar zijn hopelijk romantische Europese schooltrip. Een reeks bovennatuurlijke aanslagen beslissen daar anders over. Pretentieloos en spectaculair popcornvermaak van de bovenste plank met een van de sympathiekste superhelden in de hoofdrol.

Het leven na ‘Endgame’

In ‘Spider-Man: Far From Home’ keert Tom Holland terug als de sympathieke buurtsuperheld. Na de schokkende gebeurtenissen in ‘Avengers: Endgame’ is de wereld veranderd en vooral een paar machtige beschermers armer. Dat betekent meer druk op de schouders van de jonge webslingeraar die zich tot dan exclusief om New York bekommerde. Deze film rukt Peter Parker en zijn alter-ego uit hun comfortzone, want wat een ontspannend schoolreisje naar Europa had moeten worden, draait helemaal anders uit.

Iron Man is dood, lang leve …

Na die confrontatie tussen goed en kwaad, die Peter Parker en miljarden anderen opnieuw tot leven bracht, rouwt de jonge superheld samen met de rest van de wereld nog altijd om de dood van zijn mentor Tony Stark. Overal waar hij kijkt, ziet hij eerbetoon aan de gevallen Avenger die zijn leven opofferde, zelfs wanneer zijn eigen heldendaden ertoe leiden dat steeds meer mensen hem als de volgende Iron Man gaan zien. Alleen heeft die wereld er geen idee van dat er onder het Spider-Man-masker een zestienjarige scholier schuilgaat die absoluut nog niet klaar is voor die verantwoordelijkheid.

spider-man

“Nick Fury? Bel ik later wel terug”

Tony Starks trouwe vriend Happy Hogan kan Peter op zijn gemak stellen als hij hem op het hart drukt dat Tony een absoluut vertrouwen had in de man die hij in Peter Parker zag. Happy heeft ook onrustwekkend nieuws: Nick Fury is op zoek naar Spider-Man. Maar Peter ontwijkt zijn telefoontjes en kijkt uit naar die schoolvakantie. Ver weg van zware verwachtingen en met grootse plannen voor MJ. Zelfs zijn Spider-Man-outfit gaat niet mee in de bagage.

Arm Venetië

Maar zo makkelijk laat Fury zich niet afschepen. Samen met de hyperefficiënte Maria Hill spoort hij Peter op in Venetië. Het voormalige hoofd van S.H.I.E.L.D. wil Spider-Man inzetten tegen een nieuwe dreiging. In een naschok van de gebeurtenissen in ‘Avengers: Endgame’ zijn gigantische elementale monsters ons universum binnengeglipt. Ze winnen angstwekkend snel aan kracht en creëren alsmaar meer chaos en vernieling. Venetië is zo’n stad die er vaak aan moet geloven in films, maar zelden kreeg die parel uit Noord-Italië er zo spectaculair van langs als hier.

Mysterio!

Fury stelt Peter voor aan Quantin Beck, beter bekend als Mysterio, een superheld afkomstig uit een parallel universum dat door die elementale wezens in de as gelegd werd. Beck en Fury willen dat Spider-Man hen helpt, maar dat is juist niet waarom Peter naar Europa kwam. Hij smeekt dan ook bij Fury om op een van de andere Avengers beroep te doen. Die zijn helaas allemaal niet beschikbaar, dus zit er voor Peter niets anders op om zich in de strijd te gooien, met gevolgen die geen van de betrokkenen had kunnen voorzien. Of toch bijna geen van betrokkenen.

spider-man

Spider-Man na de vuurdoop

‘Spider-Man: Far From Home’ bundelt humor, hart, spektakel en alles wat we geweldig vinden aan het Marvel-filmuniversum in een pretentieloos pretpakket. De origin story van Spider-Man hebben we al gehad. Zijn vuurdoop ook. Nu is het de beurt aan de groeifase. Waar Peter Parker er in ‘Spider-Man: Homecoming’ nog naar verlangde om als volwassene bekeken te worden, probeert hij nu wanhopig aan zijn jeugd vast te houden. Deze trip is misschien zijn laatste kans om dat hele superheldgebeuren even op pauze te zetten.

spider-man

Avenger-niveau

Maar ook ver weg van New York, zelfs tussen de kanalen van Venetië, in de kronkelige Praagse binnenstad of op de Londense Tower Bridge, overal lijkt er nood aan Spider-Man. Of die zijn kostuum nu voorhanden heeft of niet. En Tony Stark, de enige man die echt in hem geloofde, is er niet meer. Hij zal het allemaal zelf moeten ontdekken, met vallen, opstaan en in ‘Spider-Man: Far From Home’ alvast één foute inschatting van mogelijk wereldbedreigend formaat. Wat Peter niet echt sterkt in zijn hoop ooit een superheld van Avenger-niveau te worden.

Fury terug naar af

Nick Fury van zijn kant heeft het ook niet zo makkelijk in de post-Endgame-wereld. Hij creëerde de Avengers om de wereld veilig te houden en nu mag hij opnieuw beginnen. Hij was altijd gewend om in controle te zijn en nu ontwijkt zelfs een zestienjarige zijn telefoonoproepen. Een zestienjarige waarvan hij allesbehalve overtuigd is dat hij de verwachtingen van Tony Stark zal inlossen, maar die ondanks alle twijfel een sleutelrol in Fury’s nieuwe arsenaal vormt.

Glansrol voor Gyllenhaal

En dan is er die Mysterio, een personage waar de kenners van de Marvel-comics vertrouwd mee zijn, maar die hier op een heel andere manier wordt opgevoerd. In de comics is hij namelijk een van de meest fascinerende schurken, dus is zijn optreden aan de goede kant hier op zijn minst verrassend te noemen. Een geweldige rol voor Jake Gyllenhaal overigens, die Mysterio met een eigenzinnige mix van menselijkheid, onvoorspelbaarheid en humor neerzet. Een acteur die moeiteloos de schoenen van een superheld en misschien wel die van de volgende leider van de Avengers vult.

spider-man

Roadtrip

Meer willen we hier liever niet kwijt over het verhaal. Wel dat ‘Spider-Man: Far From Home’, in tegenstelling tot ‘Spider-Man: Homecoming’, op een slimme en natuurlijke manier aan de rest van het Avengers-universum verankerd wordt. Dat gaat van kleine cameo’s tot het haast tastbare nazinderen van wat er met de helft van de wereldbevolking gebeurde tijdens ‘Avengers: Infinity War’ en ‘Avengers: Endgame’. Tegelijkertijd is dit voor een stuk ook een tieners-op-vakantiefilm, een beste-vriendenfilm en een krijgt-hij-het-meisje-of-nietfilm.

spider-man

Ontwapenend gestuntel

Respect daarom opnieuw voor de 23-jagere titelrolspeler Tom Holland. Niet omdat die als een of andere kameleon naadloos in al deze genres en verhaallijnen opgaat, want dat doet hij niet. Wel voor de naturel waarmee hij zich er als een overtuigend stuntelende tiener doorheen tracht te slaan. Van zijn Spider-Man willen we absoluut nog meer zien. En oké, we willen ook weten hoe het met de romance tussen Happy en Peters tante May verdergaat.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()