Menu
Terug

Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi

17 april 2018

In dit tweede deel van de derde Star Wars-trilogie zien we hoe Rey zich The Force eigen maakt met de hulp van de legendarische Luke Skywalker. Grootse sciencefictionopera en "The Last Jedi" is naar onze bescheiden mening de beste episode sinds "The Empire Strikes Back".

Hooggespannen

‘Star Wars: The Force Awakens’, het eerste luik in de derde trilogie, eindigde op een loeier van een cliffhanger. Rey, een beloftevolle aspirant-Jedi, vindt de legendarische Luke Skywalker op een vergeten plek, waar de nu oude krijger zich in ballingschap ophoudt. We zagen haar hem zijn eerste lichtzwaard aanreiken, terwijl hij haar beantwoordde met een mix van ongeloof en verwarring. De twee wisselen geen woord …  en dan rolt de aftiteling over het scherm. Het was aan scenarist-regisseur Rian Johnson om te bedenken hoe het verder zou gaan in ‘Star Wars: The Last Jedi’. Een opwindende opdracht voor elke filmmaker, maar in weinig gevallen waren de verwachtingen zo hoog gespannen. We kunnen je nu al vertellen dat Ryan Johnson fantastisch werk heeft afgeleverd. ‘Star Wars: The Last Jedi’ is naar onze mening de beste Star Wars-episode sinds ‘The Empire Strikes Back’.

Dertig jaar later

Wanneer ‘Star Wars Episode VIII: The Last Jedi’ aftrapt, neemt die de draad precies weer op waar de voorganger die op die cliffhanger achterliet. We horen de eerste woorden uit Luke Skywalkers mond sinds dertig jaar. Die starten de volgende fase in het avontuurlijke leven van Rey en van de getormenteerde Kylo Ren aan de donkere kant van dit intergalactische slagveld. We volgen ook de voormalige Stormtrooper Finn en zijn getuige van de allesbehalve gelijk oplopende strijd tussen het verzet en The First Order. Deze film volgt eigenlijk twee grote plotlijnen. Aan de ene kant heb je het verhaal van Rey, Luke en Kylo Ren. Aan de andere kant heb je dat van Finn. Het eerste draait meer om de spirituele thematiek die uit geen enkele Star Wars-film weg te denken is. Dat van Finn draait meer om de onvermijdelijke militaire kant van de oorlog. Gezien door een man die zich tegen The First Order keerde, maar zich ook nooit echt aansloot bij het verzet. Johnson maakt van Finn een minstens zo interessant figuur als Rey. Waar Rey zich door idealen laat drijven, zijn dat bij Finn eerder persoonlijke motivaties.

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

Dé Luke Skywalker

Hoewel de bijdrage van Luke Skywalker in functie staat van Rey’s verhaal - zij is uiteindelijk de spilfiguur waar deze hele derde trilogie om draait - kun je niet om de terugkeer van dat legendarische Star Wars-icoon heen. Toen de fans zijn stem in voice-over van de teasertrailer hoorden, hoorden ze Luke Skywalker en niet de acteur Marc Hamill. Het eerste contact tussen regisseur Johnson en Hamill verliep volgens die eerste nochtans ietwat ongemakkelijk. Nadat Hamill Johnsons script had gelezen, liet hij weten dat hij: “het fundamenteel oneens was met zowat elke keuze die Johnson maakte voor zijn personage”. Gelukkig volgde de acteur dit onmiddellijk op met: “nu ik dit van mijn lever heb, zal ik mijn uiterste best doen om jouw visie te realiseren”. Hamill hield woord. De fans hadden zich geen betere Skywalker kunnen wensen. Achteraf zou Hamill zich ook lovend uitlaten over Johnson en hoe de film uiteindelijk uitdraaide.

De perfecte balans

Wat ‘The Last Jedi’ tot een van de beste Star Wars-episodes ooit maakt, is hoe de film op verschillende manieren de perfecte balans vindt tussen uitersten die elkaar op het eerste gezicht uitsluiten, en trouw blijft aan het gevestigde Star Wars-universum. Al durft Johnson het aan om de toon regelmatig naar zijn eigen visie te buigen. Gezien de legendarische status van het fenomeen Star Wars is dat riskant, maar hij komt ermee weg. Wij durven zelfs beweren dat ‘The Last Jedi’ er een betere film door is geworden en veel boeiends voor de toekomst van de serie belooft. Zo is er de evenwichtsoefening tussen enerzijds de gewichtige ruimteopera die hier een gepast episch volgend hoofdstuk krijgt. Met centraal de taaie, allesbehalve glorieuze strijd van het verzet tegen The First Order. Anderzijds omarmt Johnson de humor. Niet de humor die zich in de vorige trilogie tot goedkope en onnozele oneliners beperkte. Nee, hier krijg je kurkdroge tot hilarisch absurde komische momenten. Er is zelfs ruimte voor reflectie die het af en toe aandurft om de fans die dit universum iets te ernstig nemen, op een vermakelijke manier terug te fluiten.

Een nieuwe kijk

De andere reden waarom ‘The Last Jedi’ zo fris aanvoelt, is dat de film ondanks een trouw voortborduren op een gevestigde traditie, erin slaagt om op heel verschillende manieren te verrassen. Dat gaat van onverwachte plotwendingen tot heel nieuwe invalshoeken, die vertrouwde elementen opnieuw opwindend maken.  Daarnaast heeft de fan al heel wat ruimteschepen, exotische rassen en lichtzwaardgevechten gezien, maar ook die vaste waarden verrassen. Bijvoorbeeld de manier waarop die Star Destroyer uit hyperspace komt, gezien vanaf het planeetoppervlak. Of dat detail waarin we voor de eerste keer een laserschot zien afketsen op het pantser van een Stormtrooper - die dingen hebben blijkbaar toch hun nut.

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Een nieuwe kijk

Hoe dan ook, je krijgt een heleboel verhaal, zelfs voor de 150 minuten die deze langste Star Wars-film ooit op te klok zet. Er moet wat ons betreft echter geen seconde uit. ‘Star Wars: The Last Jedi’ is een episch, emotioneel geladen, rauw en tegelijk fris visueel spektakel dat deze sciencefictionopera - of sf-western, zo je wilt - perfect verderzet. Laat die volgende episode maar aanrukken!

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Prinselijke stormtroopers?

Prinselijke Stormtroopers?

Je hebt ze waarschijnlijk niet herkend, maar het gerucht gaat dat de Britse prinsen William en Harry ergens onder twee van de vele Stormtrooper-helmen een klein rolletje in de film kregen. Een gerucht dat later bevestigd werd door John 'Finn' Boyega. Of William en Harry de definitieve montage haalden, daar heeft iedereen het raden naar.