Menu
Terug

Star Wars – The Rise of Skywalker: einde van een saga

09 juni 2020

In ‘Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker’ komen de overlevende leden van het verzet opnieuw tegenover de First Order te staan en bereikt de legendarische strijd tussen Jedi en Sith zijn kookpunt.

Voorkennis gewenst

Wie kan tellen en weet dat het Star Wars-epos in trilogieën wordt geserveerd, weet dat Episode IX weer een hoofdstuk afsluit. Het hoofdstuk van de zogenaamde Skywalker-saga. Je hoeft niet elke Star Wars-film gememoriseerd te hebben om het verhaal te kunnen volgen, maar ‘The Rise of Skywalker’ gaat er wel van uit dat je de eerste twee van dit drieluik hebt gezien.

star wars, ix, rise, skywalker

Onkruid vergaat niet

‘The Rise of Skywalker’ trapt af met de onthulling dat de Emperor Palpatine nog leeft. Ondergedoken op een onvindbare planeet plant de sinistere strateeg de terugkeer van het keizerrijk. Daar zou hij ook Snoke gecreëerd hebben, zijn troonopvolger die de Sith in de vorm van de Final Order opnieuw naar dominantie over het universum zou moeten leiden. Kylo Ren, die Snoke ombracht, vindt Palpatine maar dat wordt niet de ontmoeting die hij verwachtte, want de marionettenmeester achter zowel Snoke als Darth Vader heeft zijn laatste hand nog niet gespeeld. Met een rol voor Kylo Ren, die erop uitgestuurd wordt om Rey te vinden.

Wanhoopsmissie

Rey vinden we in gezelschap van onder meer Poe, Finn, Rose, Chewbacca en C-3PO. Het verzet dus, dat ondanks de inspanningen van generaal Leia zijn hoop en slagkracht gestaag ziet afbrokkelen. De terugkeer van Emperor Palpatine en zijn planeetvernietigende vloot dwingt hen tot een riskante alles-of-niets-missie. Perfect voer voor een Star Wars-film en na een boeiende, maar relatief kalme aanloop zijn de spelers gekend, en mag de actie in al zijn weergaloze spektakel losbarsten.

star wars, ix, rise, skywalker
star wars, ix, rise, skywalker

Terug naar de bron

Daarnaast doet ‘The Rise of Skywalker’ ook nog eens het onmogelijke: het smeedt een geheel van de op het eerste gezicht onverenigbare puzzelstukken uit de voorgangers in deze trilogie én past die ook nog eens beter dan gehoopt in het geheel van alle Star Wars-trilogieën samen.

110% Star Wars

Er is geen gebrek aan actie en perfect getimede pauzemomenten, quotebare oneliners, interplanetaire verplaatsingen, passages van oude bekenden, lichtzwaardduels, landspeeders, laservuurgevechten, exotische locaties, spectaculaire shots, die iconische soundtrack, … Kortom, ‘The Rise of Skywalker’ serveert alles wat we van een Star Wars-film mogen verwachten.

star wars, ix, rise, skywalker
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()