Menu
Terug

Super Mario Maker 2

04 juli 2019

Laat je verbeelding de vrije loop en creëer de leukste, mooiste, meest prettig gestoorde en/of meest uitdagende levels voor Super Mario. Dat doe je in elke stijl van de bekende platformer en met een overvloed aan intuïtieve tools. Om ze daarna zelf te spelen of ze uit te wisselen met andere creatieve Nintendo Switch-gamers.

Eindeloze uitdagingen

Iedereen kent de Super Mario-games. Generatie na generatie gamers leidde de besnorde loodgieter op elke console van Nintendo van het beginpunt helemaal links van een level, naar het eindpunt helemaal rechts. Onderweg moest er gesprongen, gepuzzeld, gezwommen, gevochten en nog veel meer worden, om je voorbij allerlei obstakels en andere uitdagingen te slaan. Je verzamelde ringen, ging voor een nog snellere tijd of trachtte bij een zoveelste doorloop alsnog dat ‘onmogelijke’ plekje te bereiken.

Zo ver je verbeelding reikt

Maar uiteindelijk was je klaar met het game. Je had elke uitdaging gehaald en kende elke level op je duimpje. Dat is waar Super Mario Maker 2 verandering in brengt. Dit is immers een nagenoeg bodemloze blokkendoos waarmee je zelf je eigen Super Mario-levels kunt bouwen. Een editor die je de meest creatieve uitdagingen tot in de kleinste puntjes laat creëren. Je kunt ze op elk moment uitproberen en vervolgens zo vaak en uitgebreid bijsturen - of herbeginnen - tot je helemaal tevreden bent.

Elke generatie vertegenwoordigd

Er zijn natuurlijk al heel wat Super Mario-games geweest en het game laat je daarom de stijl, look en gameplay kiezen uit klassiekers als Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World, New Super Mario Bros U en het gloednieuwe Super Mario 3D World. Eenmaal zo’n thema gekozen, ga je aan het werk en de interface is zo intuïtief dat je in geen tijd je eerste level draaiende hebt. Uiteraard neem je daar geen genoegen mee en volgt er nog heel wat getweak, geëxperimenteer en geschaaf om er iets echt speciaals van te maken.

Spel dat blijft groeien

Eenmaal je helemaal tevreden bent, wil je die creatie natuurlijk eerst helemaal zelf spelen om te kijken hoe snel en vlot je voorbij die zelfgemaakte uitdagingen tot bij het einde van je level raakt. Helemaal klaar? Dan kun je dat level met je vrienden en de wereld delen. Misschien dat een ander het er nog beter dan jou van afbrengt. Dat werkt in twee richtingen, want langs die weg heb jij ook toegang tot een eindeloos aantal Super Mario-levels van andere spelers. Je zal versteld staan en wellicht ook inspiratie opdoen van wat zij met Super Mario Maker 2 maakten.

New school versus vintage

De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Elk spelmechanisme dat in een Super Mario-game zat, kun jij gebruiken om er je eigen ding mee te doen. Van achtergronden en onderwaterlevels, over vijanden en bewegende onderdelen, tot taaie eindbaasgevechten en moeilijk bereikbare gouden munten.  Uiteraard zijn de mogelijkheden in het Super Mario 3D World-thema het meest uitgebreid. Denk maar aan Piranha Creeper, Banzai Bill, Cat Mario, de Koopa Troopa-auto of het lavamonster. Anderzijds is zo’n vintage Super Mario Bros-level minstens zo charmant - en uitdagend.

Samen nog leuker

Het is nu ook mogelijk om zo’n level met z’n tweeën te maken. Dat kan samen op een en hetzelfde scherm. Je kunt het dan als Mario en als Luigi samen uitproberen. Maar daar houdt het multiplayerluik nog lang niet op. Je kunt elk level samen met in totaal vier spelers samenspelen en wanneer er een speler de finish bereikt, wint iedereen. Zin in een competitief potje? Dan kun je in de Versus Mode met twee, drie of vier spelers op een willekeurig geselecteerd level voor de overwinning gaan. Op één Switch-console als je genoeg controllers hebt, of online.

Even geen inspiratie?

Geen enkel probleem, want behalve die robuuste gereedschapskist om je eigen levels mee te maken, telt Super Mario Maker 2 ook nog eens meer dan honderd levels in een spiksplinternieuwe singleplayerverhaalmodus. Daarin heeft iemand per ongeluk het nieuwe kasteel van Princess Peach vernield en is het aan Mario en zijn vriendjes om in die nieuwe levels genoeg goudstukken te verzamelen om het helemaal weer op te bouwen.