Menu
Terug

The Fate of the Furious

Deze rit is nog niet voorbij
Leestijd minuten
16 Oktober 2017

• Genre: actie
• Regisseur: F. Gary Gray
• Acteurs: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Dwayne Johnson
• Release: 16 augustus

Wanneer een mysterieuze vrouw Dom meesleept in een maalstroom van terrorisme wijst alles erop dat het einde van zijn ‘familie’ slechts één handrembocht veraf is. Een opnieuw sublieme hogensnelheidscocktail van actie, spektakel en rauwe emoties.

Voorganger ‘Furious 7’ bewees zich een emotioneel geladen actiefilmtopper in een filmreeks die getuned lijkt om er snelheids-, kijkcijfers- en andere records mee te breken. De filmmakers en cast brachten hommage aan hun overleden collega Paul Walker, een acteur - en personage - die het hart van de serie vertegenwoordigde. De Fast-familie was in rouw en het was niemand onmiddellijk duidelijk hoe het verder moest.
Tegelijk zetten ze met die zevende misschien wel de beste Fast & Furious-aflevering ooit neer, voor zowel de trouwe als een nieuwe generatie fans. Want die eerste dateert alweer van vijftien jaar geleden. Dat maakt het telkens weer vinden van die hogere versnelling geen makkie, maar blijkbaar kan het moeilijk ook. Getuige daarvan ‘The Fate of the Furious’. Als alle goede dingen in zeven komen, dan bewijst deze achtste zich alvast als een geweldige start voor de volgende zeven.

Spookrijden

Deze achtste voelt al van bij het begin als ‘anders dan anders’. Een ‘frisse’ is in dit geval misschien niet het juiste woord, maar in ieder geval nieuwe start. De filmmakers begrepen dat het tijd was om het roer om te gooien. Een dramatische koerswijziging die de schokbrekers van de toegewijde fans zwaar op de proef stelt … om hen vervolgen breed grijnzend om meer te doen smeken.
Wie dacht dat snelle auto’s, snoeiharde achtervolgingsscènes en waanzinnige stunts de fundamenten van deze films vormden, ziet een heel belangrijk thema over het hoofd. We hebben het over familie, in de letterlijke en figuurlijke zin van dat woord. Het is precies dat thema dat ‘The Fate of the Furious’ op de proef stelt zoals nog nooit tevoren. Het moment ook om er een nieuwe regisseur bij te halen en dat is niet de minste. Gary Gray ken je misschien van de actietopper ‘The Italian Job’, de thrillers ‘The Negotiator’ en ‘Law Abiding Citizen’ of recenter nog van het bekroonde ‘Straight Outta Compton’. Gray gooide zich met het volle vertrouwen van coproducent en hoofdrolspeler Vin Diesel helemaal op die familiebreukinsteek.

The Fate and the Furious

De film schiet nochtans vrij ontspannen uit de startblokken. Nadat intense omstandigheden hen jarenlang uit elkaar dreven, zien we in het begin van ‘The Fate of the Furious’ Dom en Letty eindelijk herenigd, genietend van elkaar en van een ontspannend Cuba. Voor hangmatten, cocktails en gitaarriedeltjes bekijk je echter geen Fast-film. Het duurt dan ook niet lang voor Dom door een mysterieuze vrouw verleidt wordt voor een routineklus, die uitdraait op een explosief fiasco waarin Dom iedereen verraadt die hij liefheeft en die hem liefheeft.

The Fate of the Furious trailer

Het einde van een team

Het bewijs dat Dom de krachten gebundeld heeft met een cyberterrorist lijkt onweerlegbaar. Zelfs zijn crew begint te twijfelen. De man die hen goedschiks of kwaadschiks over loyaliteit leerde, lijkt al zijn eigen wetten te breken. Het is snel duidelijk dat Dom de lijm was die de leden van zijn sociaal aparte en vaak licht ontvlambare familie bij elkaar hield.
Alleen Letty heeft het geloof in haar man niet verloren. Drama dus, dat staat of valt met een cast van sterke persoonlijkheden en filmmakers die inzien dat die kleine, vaak intieme momenten net zo belangrijk zijn als de grootste actiescènes.

The Fate and the Furious

Filmmakers die ook, ondanks de min of meer legale situatie van Dom en zijn crew sinds het eind van de vorige film, beseffen dat het outlawgehalte van hun personages een niet te onderschatten aantrekkingskracht op het publiek uitoefent. Het resultaat is een filmreeks waarin de lijn tussen de spreekwoordelijke goede en slechte karakters vaag en kronkelend is. Soms sloeg zo’n personage een paar films over om daarna terug te keren. Een andere keer werd er een nieuwkomer in de Fast-familie geïntroduceerd. De voordelen van zo’n langlopende franchise is dat er net zoals in een televisiereeks de tijd is om een heleboel hoofdrolspelers organisch te laten ‘groeien’. En daar moet deze reeks - toch volgens de fotofinish - enkel de Harry Potter-reeks laten voorgaan. Dat de familie - zacht uitgedrukt - door elkaar geschud wordt, is meteen de perfecte gelegenheid om de achtergrond van sommige leden wat dieper uit te spitten.

Torpedo’s, wingsuits en Deckard

Met al dat gedoe over familie, verraad en personages die komen en gaan, zou je misschien de indruk kunnen krijgen dat ‘The Fate of the Furious’ neigt naar een soort veredelde soap met af en toe een achtervolgingsscène om het tempo erin te houden. Niet dus. Wie één of meer van de voorgaande films gezien heeft, weet wel beter en weet ook dat elke volgende weer een versnelling hoger schakelt wat betreft waanzinnige stunts en adembenemende spektakelscènes. Wat dacht je van een regenbui waarbij geen waterdruppels, maar auto’s neerslaan op de straten van New York? Of een achtervolgingsscène met gevechtsvliegtuigen en wingsuits? Om nog maar te zwijgen van een gemotoriseerde veldslag tussen terreinwagens, rupsvoertuigen en een nucleaire onderzeeboot op een Russische ijsvlakte. Het leek onmogelijk, maar het kan blijkbaar nog harder, grootser en waanzinniger dan in de vorige.

The Fate and the Furious

Daarnaast is het minstens zo hard genieten van Vin Diesel als Dom, Michelle Rodriguez als Letty, Dwayne Johnson als Hobbs, de verrassende terugkeer van Jason Stathams Deckard, Elsa Pataky’s Elena, Luke Evans Owen en Tyrese Gibsons Roman.
Ludacris is opnieuw van de partij als Tej Parker en nieuwkomers uit de voorganger ‘Fast 7’ Nathalie Emmanuels Ramsey en Kurt Russells Mr. Nobody mogen wat ons betreft vaste waarden worden. Helemaal nieuw zijn de altijd sterke Charlize Theron, een opgemerkte Scott Eastwood en een verrassende - al te korte - verschijning in de persoon van Fast & Furious-fan Helen Mirren.

We kunnen complex en diepgravend doen, maar aan het einde van de rit hoort ‘The Fate of The Furious’ in de zogenaamde pulpcategorie thuis. Het is echter een duizelingwekkende rit en pulp van een kwaliteit die cinema groot maakte. Meer van dat!

Welke is jouw favoriete film in de "Fast and Furious" franchise?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()