Menu
Terug

The Incredibles 2

26 november 2018

Terwijl mevrouw Incredible op een missie gaat om de reputatie van de Supers te redden, valt het huishouden onder de verantwoordelijkheid van meneer Incredible. Huiswerk, puberperikelen en een baby met superkrachten. Waar is die superschurk als je hem nodig hebt?

En ze leefden nog lang …

Wie zich de spectaculaire finale herinnert van die eerste ‘The Incredibles’ weet dat superschurk Syndrome op de knieën werd gebracht dankzij baby Jack-Jack en een slechte kostuumkeuze. Zijn jet explodeerde in een vuurbal die ook het huis van de Parr-superheldfamilie vernielde. Dat kon de pret niet drukken voor de nu hele hechte familie. Tienerdochter Violet had haar onzekerheid afgeschud en de jonge Dash leerde vrede nemen met af en toe op de tweede plaats te finishen. Kortom: het hele gezin leek op kruissnelheid van een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Tot er een schurk die zich De Ondermijner noemt, komt aanzetten die de oorlog verklaarde aan vrede en geluk. We moesten meer dan tien jaar wachten om te ontdekken hoe het verder zou gaan met de Parrs en die Underminer. Dat wachten is voorbij met ‘The Incredibles 2’ en net zoals die voorganger gaat het ook hier weer niet alleen maar over superkrachten, maar net zoveel over herkenbare familiedynamieken. Je hoeft geen elastische ledematen te hebben, laserogen of de kracht van honderd man om je te identificeren - en luidop te lachen - met de Parrs en hun ‘dagdagelijkse’ leventje.

Alledaags versus fantastisch

In ‘The Incredibles 2’ wordt Helen, beter bekend als Elastigirl en ook wel gewoon mevrouw Incredible, op missie gestuurd om de reputatie van de Supers te restaureren. Het is aan meneer Incredible, zeg maar Bob, om de dagdagelijkse heroïsche activiteiten in goede banen te leiden. Deze film is vooral Helens avontuur, maar haar wederhelft krijgt ook zijn deel van de aandacht. Hij navigeert immers zo goed en zo kwaad mogelijk doorheen het mijnenveld thuis. Met de sociaal onhandige, openhartige en sarcastische tienerdochter Violet; met de tienjarige rusteloze, nieuwsgierige, koppige en razendsnelle Dash; en met peuter Jack-Jack, die misschien wel de grootste superkrachten van de hele familie zou kunnen hebben. Kortom, een uitdaging voor zelfs de beste vader van de wereld, superkrachten of niet.

Perfect evenwicht

Een aparte insteek? Absoluut en de makers zetten die trend verder met de nieuwe superschurk die ze in ‘The Incredibles 2’ introduceren. Die Ondermijner kan namelijk mensen vanop afstand manipuleren en dat maakt Helens al moeilijke missie er niet makkelijker op. Supers zijn namelijk illegaal verklaard en om die wet te veranderen, moet ze die wet breken. Net zoals ze haar familie moet achterlaten om die te redden.

Aan het eind van de rit is ‘The Incredibles 2’ een geweldige, vaak hilarische animatiefilm die een perfect evenwicht vindt tussen het superheldgenre en de betere familiekomedie. Het is overigens net zo makkelijk om te identificeren met de ene als met de andere. Wie heeft er niet zoals Violet in een beschamende situatie gewenst dat hij onzichtbaar kon worden? Slim, mooi en grappig, precies wat we van de jongens bij Pixar zijn gewend geraakt sinds die allereerste Toy Story-film.