Menu
Terug

Thor: Ragnarok

07 maart 2018

Om zijn thuiswereld te redden van de totale vernietiging, ziet een hamerloze Thor zich verplicht tot een duel met een bekende, groen getinte collega-Avenger. Geweldige superheldactie met verbluffende spektakelscènes en een aangenaam stevige portie humor.

Heet en single

Wanneer ‘Thor: Ragnarok’ aftrapt, tellen we twee jaar sinds de gebeurtenissen in ‘Avengers: Age of Ultron’, maar deze film opent met een totaal ander decor. Een paar universums verderop blijkt Thor niet geslaagd in een of andere queeste om de Infinity Stones te vinden en … een lang verhaal kort: momenteel hangt hij boven een helse vuurput. Oh ja, hij is ook gedumpt door Jane, al ging het volgens hemzelf om een ‘wederzijdse’ dumping. Maar terug naar die vuurput, waar een gigantische vuurdemon Thor vertelt dat Ragnarok eraan komt. Dat staat voor de totale vernietiging van Thors thuiswereld Asgard. De aanwezigheid van de mythische spierbundel met de al even legendarische strijdhamer Mjolnir is daar dus vereist.

Twee voor de prijs van een

Eenmaal terug in Asgard ziet Thor dat de dingen daar niet helemaal zijn zoals zou moeten. Zijn vader Odin heeft Heimdall, de trouwe bewaker van Asgard, van verraad beschuldigd en diens vervanger Skurge lijkt niet tegen de taak opgewassen. En hoe zit het met dat gigantische standbeeld van zijn verraderlijke broer Loki? Hoog tijd om orde op zaken te stellen en dat is meteen een perfecte aanloop naar een nieuw spectaculair avontuur van de blonde Avenger. ‘Thor: Ragnarok’ is eigenlijk twee films in één. Aan de ene kant is er de combo van hofintrige en oorlogsfilm, waarin Thor de overrompeling van Asgard door zijn lang vergeten zuster Hela tracht te stoppen. Aan de andere kant is dit een gladiatorepos met net zoveel komische- als gevangenisfilmaccenten.

Thor: Ragnarok - retrosciencefiction

Retrosciencefiction

Dit is de derde Thor-film en hoewel de voorganger er niet voor terugdeinsde om een eigen toon te zetten, is ‘Thor: Ragnarok’ zonder twijfel de meest ‘aparte’ tot nog toe. Dat heeft voor een stuk te maken met het feit dat nagenoeg het hele verhaal zich ver weg van de Aarde afspeelt. Dat plaatst ons als kijker meer in de rol van een niet echt betrokken, maar daarom niet minder vermaakte toeschouwer.

Daarnaast kan de rol van de Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi niet onderschat worden. Die liet met ‘Hunt for the Wilderpeople’ en andere indieparels al zien dat hij verwachtingspatronen aan zijn laars lapt. Dat hij een multimiljoenenvehikel als dit toegewezen kreeg, is best verrassend. Dat hij er iets speciaals mee deed, is dat niet. Hij pakte deze Thor aan als een sciencefictionfilm uit de jaren ’70 en ’80, en haalde ‘Big Trouble in Little China’ aan als een grote invloed. 

Een leuke avonturenfilm met een grote inzet, een nekbrekend tempo en een waanzinnige plot.

Hilarische improvisatie

Niet zo verwonderlijk dus dat ‘Thor: Ragnarok’ een unieke, bij momenten heel fantasierijke, maar uiteindelijk perfect in het plaatje passende beleving is geworden. Net zo opmerkelijk als de vrijheid die Waititi van zowel Marvel-comics als de filmstudio kreeg, is de vrijheid waarmee hij de dialoog creëerde. In een interview met MTV beweerde de man zelfs dat maar liefst tachtig procent van de film het resultaat was van ter plekke geïmproviseerde dialoogideeën. Dat verklaart de vaak ongedwongen naturel waarmee de personages elkaar van repliek dienen.

Thor: Ragnarok - hilarische improvisatie

Thor, achternaam Hemsworth

Het is ondertussen moeilijk geworden om bij de verschijning van Thor niet aan Chris Hemsworth te denken - of omgekeerd. Het personage en de acteur in zijn rol gaan zodanig in elkaar op dat sinds vorig jaar het uiterlijk van de Thor uit de comicbooks is aangepast om nog meer op de acteur te lijken. Tegelijkertijd had niemand bij de introductie van Hemsworth in die allereerste Thor-film kunnen verwachten dat de man zich tot zo’n komisch talent zou ontwikkelen. Een talent dat gelijke tred houdt met de toewijding van een acteur die zich voor de fysieke vereisten van deze rol opnieuw maandenlang aan een loodzwaar dieet en trainingsschema onderwierp.

Thor: Ragnarok - Thor, achternaam Hemsworth

Naast Hemsworth zijn er nog heel wat andere grote namen. Daarvan zijn er heel wat eigenlijk te groot en te sterk voor de geringe inbreng die hen hier gegund wordt. Al maakt dat van die kleine bijdragen vaak een pareltje. Zo is er de psychedelische Grandmaster, een geniale schurkenrol voor Jeff Goldblum. De The Lord of the Rings-ster Karl Urban is perfect als de herhaaldelijk gefrustreerde Skurge. Idris Elba keer terug als Heimdall, inclusief dreadlocks. Anthony Hopkins zet als Odin opnieuw een overtuigende oppergod neer, al is dat deze keer met een twist. De vooralsnog iets minder bekende Tessa Thompson houdt zich tussen dit sterrengeweld moeiteloos staande als de alcoholverslaafde premiejaagster Valkyrie.

Welke hamer?

Wie meer schermtijd krijgt, is Mark Ruffalo als dokter Bruce Banner, beter bekend als de groene gigant Hulk. Ook weer van de partij is Tom Hiddleston als Thors sinistere broertje Loki, misschien wel een van de boeiendste schurken ooit in een superheldfilm. Fans van de Avenger-films weten hoeveel hectaren intergalactisch vastgoed deze jongen al in de as gelegd heeft, maar het blijft moeilijk om geen sympathie te voelen. De grote nieuwkomer is Cate Blanchett; als de donkere oorlogsgodin Hela, Thors zuster, mag die gelijk een dramatische stempel op dit universum drukken.

Elke superheldfilm - en zeker die in het Avengers-univerum - vereist minstens een epische veldslag. ‘Thor: Ragnarok’ serveert ze aan de lopende band. Een weergaloos wervelende opeenvolging van actiescènes vol glorieuze bombast en intens spannende details. Met duizelingwekkende special effects ook, die door het unieke kleurpalet ook de visuele toon apart zetten van elke voorgaande Thor- en Avengers-aflevering.

Thor: Ragnarok - Welke hamer?