Menu
Terug

Tien goede redenen om voor de nieuwe Xbox Series X of Series S te kiezen

02 november 2020

Met de Xbox Series X en Xbox Series S van Microsoft koppel je een loeier van een game- en entertainmentsysteem aan je tv. Extreem krachtige hardware garandeert zowel de gedreven als casual-gamer een combinatie van beeld en geluid die je spelbeleving naar een ongezien niveau tillen.

1. Je kunt kiezen tussen twee versies

De nieuwe generatie Xbox-consoles laat je kiezen tussen de Xbox Series X en de Xbox Series S. Die eerste is het topmodel en laat toe games in 4K-resolutie aan 120 fps te spelen. Ben je niet van plan om binnenkort een 4K-televisie te kopen, dan zit je absoluut goed met de Xbox Series S. Die zet nog steeds superieure grafische en andere prestaties neer in vergelijking met de voorganger. Met hoger-dan-HD-resolutie en 4K-playbackweergave (denk streaming). De Xbox Series S doet het ook zonder fysieke drive. Wil je er je collectie DVD's of (UHD) Blu-ray's mee afspelen, dan kies je voor de Xbox Series X. De Xbox Series X kost 499 euro, de Xbox Series S 299 euro.

2. Pure power

Zowel de Xbox Series X als de Xbox Series S laten qua prestaties hun voorgangers van de Xbox One-generatie ver achter zich. Zo draait de Xbox Series X op een 8-core 3,8-GHz AMD Zen 2-processor. Die werkt in tandem met een 12-teraflop AMD RDNA 2-grafische processor en 16 GB GDDR RAM-geheugen. In gewone mensentaal vertaald krijg je met deze gameconsole een hardwarecombinatie die zijn gelijke niet kent en die de gamer wil verwennen met indrukwekkende troeven. De belangrijkste daarvan sommen we hieronder voor je op.

xbox series x, xbox series s

3. Je gelooft je ogen niet

Heb je een 4K-tv of staat er eentje op je verlanglijst? Dan geniet je met de Xbox Series X voluit van games die in deze resolutie gemaakt zijn. Dat doet deze gameconsole aan een indrukwekkend frameratio van tot wel 120 beelden per seconde en mét de gehypete ray-tracing voor een heel natuurlijke belichting van de spelwereld. Dus geen stotterend gamescherm meer wanneer die ene explosie te vaak moet worden weergegeven. Wat grafisch vermogen betreft, is de Xbox Series X behoorlijk future-proof. Hij kan immers nu al met 8K overweg.

4. Superieure audio

Beide gameconsoles ondersteunen Dolby Atmos en garanderen daarmee de betere audiobeleving van de laatste jaren - en de afzienbare toekomst. Dit geluidssysteem is immers dé bioscoop- en thuisbioscoopstandaard. Daarnaast zorgt de Spatial Sound-technologie ervoor dat de speler beter dan ooit kan onderscheiden uit welke richting een bepaald geluid komt. Dat levert niet enkel een diepere onderdompeling op, maar kan ook je prestaties in de games ten goede komen.

5. Instant-gaming

De nieuwe Xbox-generatie is uitgerust met een razendsnelle SSD. Bij de Xbox Series X kun je daar ruwweg 1 TB op kwijt, voor de S-versie telt de opslagruimte een nog steeds indrukwekkende 512 MB. Belangrijker dan die – overigens makkelijk uit te breiden – opslagcapaciteit is de snelheidsinjectie waarmee deze SSD je hele consolebeleving verbetert. Je start games immers op in een fractie van de tijd die je dat voorheen kostte. Of je neemt quasi onmiddellijk de draad weer op in een game waar je die uren of dagen geleden achterliet. Ook laadtijden of herstarts na een gefaalde uitdaging kosten je nagenoeg geen wachttijd meer.

xbox series x, xbox series s

6. De controller herbekeken

Nagenoeg alle controllers die het op de vorige Xbox-consolegeneratie deden, doen het nog steeds op de Xbox Series X en Series S. Deze consoles komen wel vergezeld van een nieuwe versie van de draadloze Xbox One-controller. Die heeft een duimvriendelijkere D-Pad en onderaan een antisliptextuur gekregen, maar de opvallendste nieuwigheid is de Share-knop. Druk die kort in om een screenshot te maken of langer om een video-opname te starten. Die je dan kunt delen met je vrienden via de Xbox-kanalen of via sociale media.

xbox series x, xbox series s

7. Backwards-compatibiliteit

Met uitzondering van het handvol games dat de Xbox Kinect Sensor vereist, is elke game die op de Xbox One draaide ook te spelen op de nieuwe Xbox Series X en Series S. Dat betekent ook de vele games uit nog eerdere Xbox-generaties die de laatste jaren compatibel werden gemaakt met die Xbox One. Veel games die je al op Xbox One hebt, kun je overigens via Smart Delivery snel overzetten naar de nieuwe console. Daarmee schieten de Xbox Series X en Series S met een indrukwekkende gamebibliotheek uit de startblokken.

8. Meer dan gamen alleen

Een paar generaties terug zette Xbox zwaar in op de gameconsole als totale entertainmenthub. Voor de Xbox Series X en Series S staan games waar ze horen: centraal. En al die extra’s, zoals het streamen van muziek en video van Spotify, Netflix, Apple TV, Disney+, Spotify, Twitch, YouTube, …, dat kan gewoon nog steeds. Net zoals deze consoles moeiteloos overweg kunnen met DVD’s en (UHD) Blu-ray’s. Beter nog: dat kunnen ze nu in resoluties tot 8K. Er is nog geen media-afstandsbediening aangekondigd, maar je vindt er heel wat voor de Xbox One en die werken perfect op de nieuwe consoles.

9. Games, games en nog eens games

Zoals gezegd schieten de Xbox Series X en Series S meteen met een gigantische catalogus van games van vorige consolegeneraties uit de startblokken. Maar de gedreven gamer wil natuurlijk weten welke nieuwe titels hij of zij mag verwachten. En dat zijn er heel wat: Call of Duty Black Ops: Cold War, Dirt 5, Watch Dogs: Legion, Assassin’s Creed Valhalla, FIFA 21, NBA 2K21, Yakuza: Like a Dragon, WRC 9 FIA World Rally Championship, Devil May Cry 5: Special Edition, Enlisted, …

xbox series x, xbox series s

10. Alleen op de Xbox Series X en Series S

Gears of War, Halo, Forza, … De Xbox heeft een rijke geschiedenis van gameseries die exclusief voor deze console gemaakt werden en dat is met de Xbox Series X en Series S niet anders. Zo werd de volgende Halo-game, voluit Halo Infinite, al anderhalf jaar geleden aangekondigd, en ook die nieuwe aflevering van Forza Motorsport is al bevestigd. Exclusives die later volgen, zijn onder meer Scorn, Senua’s Saga: Hellblade II, The Falconeer, S.T.A.L.K.E.R. 2, New Genesis, Phantasy Star Online 2,  The Medium, The Gunk, …

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()