Menu
Terug

Tien tijdloze filmquotes die iedereen citeert

20 november 2019

Sommige quotes zijn bekender dan de films waaruit ze komen. Ze overstijgen generaties, ze behoren tot de popcultuur, memes … en ze zijn altijd leuk om te gebruiken als de situatie dat ook maar enigszins verantwoordt. 

Shaken, not stirred

Wie? James Bond (Sean Connery, Roger Moore, Daniel Craig, …)

Film? Elke James Bond-film

Scène? Het onvermijdelijke antwoord van de spion in de onvermijdelijke scène waarin hem gevraagd wordt hoe hij zijn wodka-martini wenst. Alleen in 'Casino Royale' antwoordt Daniel Craig’s James Bond op de vraag “Shaken or stirred?” met “Zie ik eruit alsof me dat iets uitmaakt?”.

You shall not pass

Wie? Gandalf (Ian McKellen)

Film? The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Scène? Diep onder Midden-Aarde staan Frodo en zijn reisgenoten op het punt tot verpulverde ashoopjes gereduceerd te worden door de Balrog. De tovenaar Gandalf gooit zich ertussen en confronteert het beestje op een brug.

I’ll be back

Wie? T-1000, aka The Terminator (Arnold Schwarzenegger)

Film? Terminator

Scène? De robot uit de toekomst teruggestuurd om de moeder van een latere verzetsstrijder te elimineren, wordt in een politiekantoor door een bureaucratische agent aan de receptie afgewimpeld. De reactie van de robot: “Ik kom wel terug”. En jongens, dat zal dat politiekantoor geweten hebben.

Say hello to my little friend

Wie? Tony Montana (Al Pacino)

Film? Scarface

Scène: Belaagd in zijn villa, die op het punt staat overrompeld te worden, stelt de gangster Tony Montana de belagers voor aan zijn zwaarkalibermachinegeweer … met granaatwerperoptie!

May The Force be with you

Wie? Obi Wan Kenobi, Yoda, Luke Skywalker, … .

Film? Elke Star Wars-film of -animatiereeks

Scène? Als je alle fragmenten waarin iemand deze uitspraak bezigt, achter elkaar monteert, lijkt het haast een banale manier om “veel succes” te zeggen. Het is echter een heel gewichtige, emotioneel geladen en semi-religieuze manier om ... euh ... “veel succes” te zeggen.

I'm gonna make him an offer he can't refuse

Wie? Don Vito Corleone (Marlon Brando)

Film? The Godfather

Scène? Op de trouwdag van zijn dochter komt een aangetrouwde filmster de Don van de Corleone-maffiafamilie om een gunst vragen. Don Vito zal zijn studiohoofd om een gunst vragen die hij niet kan weigeren. Dat niet kunnen weigeren wordt onderstreept door de afgehakte paardenkop die de man in zijn bed vindt.

Show me the money

Wie? Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr.)

Film? Jerry Maguire

Scène? De sportmakelaar van een beloftevolle sportster wordt door die sportster in kwestie op een uitzinnige manier onder druk gezet om zijn beloften na te komen in de vorm van koude harde cash.

I’m the king of the world

Wie? Jack Dawson (Leonardo DiCaprio)

Film? Titanic

Scène? De jonge, arme kunstenaar Jack Dawson maakt de oversteek van Europa naar een betere toekomst in Amerika aan boord van de gedoemde Titanic. Voor die zijn ijskoude zeemansgraf induikt, wordt de romantische Jack samen met zijn beste vriend helemaal op de boeg van het stoomschip nog een kort, maar intens moment van eindeloze mogelijkheden gegund.

I want to play a game

Wie? Jigsaw (Tobin Bell)

Film? Saw

Scène? Een angstaanjagende videoboodschap van de sadistische poppenspeler Jigsaw aan de onfortuinlijke Amanda Young die voor haar leven vecht in wat zich ietwat onhandig laat omschrijven als een ‘omgekeerde berenval’.

Why so serious?

Wie? The Joker (Heath Ledger)

Film? The Dark Knight

Scène: The Joker vertelt een gijzelaar over die avond wanneer zijn vader met een mes op zijn moeder afstapte, van mening veranderde en dat mes in de mondhoeken van zijn zoon duwde.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()