Menu
Terug

U2: Songs of Experience

Artiest van de maand
Leestijd minuten
29 November 2017

Binnenkort viert U2 zijn veertigste verjaardag. Wat ons betreft, kan dat niet beter gevierd worden dan met een volgende passage ergens in België, waarbij ze een gulle greep doen uit dit lichtjes briljante veertiende studioalbum.

Herboren worden

In 2014 kondigde U2 ‘Songs of Innocence’, hun dertiende studioalbum, aan en loste dat nog diezelfde dag op iTunes. Het zou daar vijf weken exclusief verdeeld worden. Een volgens velen ongepast en opdringerig manoeuvre, maar dat zou de fans uiteindelijk worst wezen. Zij kregen immers na een lange vijf jaar wachten, eindelijk weer een nieuwe U2-plaat. Wel verrassend was dat frontman Bono amper enkele uren na de release van hun album liet weten dat “als je van ‘Songs of Innocence’ houdt, zet je dan schrap voor ‘Songs of Experience’. Die zou al vrij snel klaar moeten zijn, al geef ik toe dat ik zoiets al eerder heb beweerd.”

U2

Deel twee

Nu, drie jaar later, is ‘Songs of Experience’ een feit. De band zelf wijst graag op de sterke link tussen dit album en de voorganger. De twee titels verwijzen samen naar ‘Songs of Innocence and Experience’, een verzameling gedichten van de 18de-eeuwse Engelse mysticus en dichter William Blake. Volgens een interview met gitarist the Edge realiseerde de band zich al tijdens de eerste opnames van ‘Songs of Innocence’ dat ze eigenlijk werkten aan wat uiteindelijk twee albums zouden worden.

U2 - nieuwe tijden, nieuwe toon

Nieuwe tijden, nieuwe toon

In mei 2016 liet Ryan Tedder, die net zoals bij het vorige album ook als co-producer voor ‘Songs of Experience’ aantrad, weten dat hij de band nog nooit zo gefocust had gezien. In hetzelfde interview vertelde hij echter ook dat amper een of twee songs van die touropnamesessies het tot het nieuwe album zouden maken. Een van de redenen daarvoor was de wereldpolitiek - iets waar geen enkele U2-kenner van opkijkt. De in hun ogen gevaarlijke verschuiving in conservatieve richting, onderstreept door de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezing, maakte dat de band de toon van het album zou herbekijken.

De nieuwe songs waren zo goed als klaar en dan veranderde de wereld. We hadden een van die momenten waar je even een stap moet terugzetten. Het was een heel persoonlijk album en zoiets verander je niet van de ene dag op de andere in een politiek album. Toch vonden we dat het door de filter moest van wat er zich op dit moment in de wereld afspeelt.

Bono

Fastforward naar vandaag

U2 dook op als muzikale gast in een populair Amerikaans praatprogramma en bracht er een eenmalige versie van ‘Little Things That Give You Away’, een eerste officieel nummer van ‘Songs of Experience’. Dan, op 30 augustus, verscheen er een video waarin de band ‘The Blackout’ vertolkte. Een song met rauwe elektrische energie in de aderen, met zware gitaarriffs en een geïnspireerde baslijn.

Nog geen week later, op 6 september, volgde dan de release van de eerste single ‘You’re The Best Thing About’. Meteen een schot in de roos en opnieuw een onmiddellijk herkenbaar U2-nummer. Je moet het maar doen, als band die zich tijdens een carrière van vier decennia alsmaar weer opnieuw uitvond. Als mens gunnen we Bono, the Edge, Adam Clayton en Larry Mullen Jr. rust. Zeker na de Innocence + Experience Tour en de daaropvolgende waarmee ze ‘The Joshua Tree’ fêteerden. Als fan zien we ze graag volgend jaar terug met live versies van onze instant-favorieten uit dit nieuwste album.

Wie werkte er mee?

Bono & co omarmen regelmatig muzikaal talent bij de creatie van hun album. Deze keer waren dat onder andere de Britse garagerockers Royal Blood, OneRepublic, de Ierse producer Jacknife Lee ( R.E.M., The Killers) en Steve Lillywhite (The Rolling Stones, Morrissey).

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()