Menu
Terug

Wat je moet weten over de gloednieuwe ‘Jurrassic World: Fallen Kingdom’

26 oktober 2018

Wanneer een vulkaanuitbarsting de resterende dinosaurussen op het verlaten eilandpark met uitsterven bedreigt, zetten Owen en Claire een gedurfde reddingsactie op touw. Weergaloos spektakel en een verrassend pittig nieuw hoofdstuk in de prehistorische successaga.

Red de dieren!

We tellen drie jaar sinds het prehistorische beestjespark en luxeresort Jurassic World werd ontruimd. Je zou voor minder na de spectaculaire uitbraak en snackattack door agressieve dinosaurussen. Het lijkt alsof de investeerders het hele project hebben opgegeven. Er lopen en vliegen nu enkel nog dino’s rond in en boven de weelderige eilandjungles van Isla Nublar. Tenminste, die dino’s die het tot nu toe hebben overleefd. Wanneer een vulkaan het hele eiland binnen afzienbare tijd onder de lava dreigt te bedekken, voelen de voormalige dinotrainer Owen en parkmanager Claire zich verplicht de resterende beestjes, levensgevaarlijk of niet, te redden.

Top 5, en nu?

Dat de voorganger, ‘Jurassic World’, een succes zou worden, dat was zo goed als zeker. De omvang van dat succes, daar hadden zelfs de makers niet van durven dromen. En dat de film de top 5 van best renderende films ooit zou halen, al helemaal niet. Het team achter de film kon dus rekenen op het volledige vertrouwen van seriepeetvader Steven Spielberg. Die was overigens net zo nieuwsgierig als jij en ik naar het tweede luik van deze nieuwe Jurassic-filmtrilogie. Hoe zou het verdergaan met de voormalige raptor-trainer Owen, met parkmanager Claire en met de duizenden nu ‘vrije’ dinosaurussen?

Het antwoord op die drie en nog een heleboel andere vragen heet ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’, duurt 128 minuten lang en verveelt geen seconde. Daar waar het park in de voorganger eigenlijk overliep van enthousiasme omdat het eigenlijk de belofte van die allereerste Jurassic Park-film inloste, slaat deze aflevering een donkerere toon aan. Het is ook voor de eerste keer dat we min of meer het perspectief van de dinosaurussen belicht krijgen. Het is in ieder geval makkelijker identificeren met deze beesten, die in een wereld terechtkwamen waar ze niet in thuishoren, louter voor het plezier van die malse snacks op twee benen.

Surrogaatouders van een tijdbom

Wanneer we Claire terugzien lijdt ze onder een schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel. De rest van de wereld is het grotendeels met haar oneens over wat te doen, of liever wat niet te doen met de met uitsterven bedreigde dino’s op Isla Nublar. Claire uit zich immers als een voorstander van een reddingsactie. Owen, die ooit raptors trainde voor mogelijk schimmige doeleinden, is overtuigd dat Blue, zijn favoriete raptor, nog leeft. Je zou Claire en Owen kunnen zien als de surrogaatouders van de biologische tijdbom die ooit (in die allereerste film) gemaakt werd door John Hammond. Voor de fans van het eerste uur, of zij die later de hele reeks bekeken, sluit ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ een cirkel waarvan we eigenlijk niet eens wisten dat hij bestond.

Het hart is Blue

Je ziet niet alleen meer dinosaurussen dan ooit tevoren, ze krijgen in ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ ook een grotere rol. We durven zonder overdrijven zeggen dat Blue, de velociraptor waar Owen een speciale band mee heeft, het hart van de film vormt. Na een brutaal gevecht met haar broer Echo-One, dat Blue het herkenbare litteken op haar lip opleverde, bevestigde ze zich als de onbetwiste leider van haar roedel. Ooit, wanneer Owen tijdens een training deed alsof hij gewond was, toonde Blue zelfs empathie. Een ongezien fenomeen voor haar soort.

Blue is tegelijk agressief en koesterend. Een buitenbeentje onder de dinosaurussen. Na de naweeën van de gewelddadige gebeurtenissen uit de vorige film is Blue ook de laatste van haar soort. Hoe we Blue zien in dit hoofdstuk van de Jurassic-saga is dramatisch verschillend van alles wat de fans zich tot op heden bij het woord ‘velociraptor’ voorstelden. Want, geloof het of niet, Blue is hier een hoofdrolspeelster waarmee we in deze film begaan zijn.

Dino- en/of monsterfilm

De genetische centra op Isla Nublar liggen er verlaten bij, maar dat houdt de scenaristen niet tegen om het al bonte aanbod dinosaurussen nog stevig op te drijven. Meer nog: ze bedachten een genetisch gemanipuleerde monstruositeit, die je zal leren kennen als de indoraptor. Een creatuur waarvan het DNA-ingrediëntenlijstje leest als een mix van velociraptor, indominus rex en god weet wat nog meer. Een saurus die zijn dodelijke efficiëntie niet zozeer aan zijn omvang dankt, dan wel aan zijn intelligentie, snelheid en zijn vermogen om orders op te volgen - tenminste als hij daar zin in heeft. De indoraptor is een wapen en zoals Steven Spielberg het zelf opmerkte: “Het is ergens een dinosaurus maar vooral een monster. Dat maakt Fallen Kindgom de eerste Jurassic-film die tegelijk een dinosaurus- en een monsterfilm is.”.

Geen Jurassic-film zonder …

Blue en die indoraptor krijgen behoorlijk wat schermtijd, maar geen Jurassic-film is compleet zonder de T-Rex. Dat hoef je de fans niet uit te leggen en de filmmakers ook niet. Die geven de starpower van dit beestje immers grif toe. “We volgen dit personage al sinds het begin. Het is dezelfde tyrannosaurus rex in elke film sinds het allereerste begin. Ze is dezelfde die ze was in ‘Jurassic Park’ en in ‘Jurassic World’. Ze is iconisch, niet louter omdat ze een T-Rex is, maar omdat ze deze T-Rex is.”

Met al deze ingrediënten is het niet verbazend dat ook dit middenluik van de Jurassic World-trilogie een voltreffer scoort. Regisseur J.A. Bayona, die je misschien kent van ‘The Impossible’ en ‘A Monster Calls’, weet dat hij grote schoenen te vullen heeft, maar heeft de ziel van de reeks perfect weten te vatten. Ook al volgt ‘Fallen Kingdom’ een iets donkerere en sinistere toon, zeker wanneer het Owen en Claire duidelijk wordt dat er naast die vulkaan nog iets gevaarlijker aan de hand is. Bayona toont zich volkomen op zijn gemak met zowel het talent van zijn acteurs als dat van zijn met Oscars overladen special effects-team. Het resultaat is een van de beste en misschien wel spannendste afleveringen in de langlopende succesreeks.

Strikt gezien hoef je de voorganger en eerste in deze trilogie niet gezien te hebben, maar er is geen enkel excuus om dat niet nog even snel recht te trekken. Je zal ons dankbaar zijn.

Je had het kunnen weten

Een van de redenen om de eerste film nog eens te bekijken, is om te kijken of je daar de verschillende hints naar de revelaties in ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ in kunt ontdekken. De makers stopten er zelfs aanwijzingen naar de gebeurtenissen in de derde en laatste film van de trilogie in.