Menu
Terug

Wat mag je verwachten van de nieuwe PlayStation 5 en Xbox Series X?

05 maart 2020

Zowel de PlayStation 5 van Sony als de Xbox Series X van Microsoft zouden nog dit jaar verschijnen. De volgende en misschien wel laatste generatie videogameconsoles. Op welke van de twee zullen jouw huidige games draaien? We bekijken ze nu al van naderbij.

De toekomst is (vooralsnog) verzekerd

Als alles volgens plan verloopt, speel jij misschien nog voor het jaareinde je games op de volgende generatie gameconsoles van Sony en Microsoft: de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Dat betekent dat de voorspelde, snelle en totale omschakeling naar het streamen van games nog even op zich laat wachten. De twee grote spelers zetten dus nog zeker één keer in op hardware en fysieke games. Ook al zou die nieuwe hardware in beide gevallen al alles aan boord hebben om gamestreaming te ondersteunen.

PlayStation 5

Sony’s opvolger voor de PS4 heeft een  aangepaste 8-core AMD-chipset van de derde generatie Ryzen-architectuur aan boord, met een grafische processor die het beste uit de Radeon Navi-familie plukt. De console zal beschikken over SSD-opslag en 3D-audio. Er zit ook een Blu-ray-drive in die UHD Blu-ray-schijfjes van 100 GB draait. Heb je thuis zo’n PSVR Virtual Reality-set, dan werkt die ook op de PS5. Net zoals de meeste van je PS4-games overigens!

playstation 5, ps5, xbox
playstation 5, ps5, xbox

Xbox Series X

Bij Microsofts opvolger voor de Xbox One is er sprake van verschillende varianten, met een goedkopere versie die puur digitaal en dus zonder schijfstation werkt. Anderzijds is er momenteel enkel officieel bevestigd dat de nieuwe console - enkelvoud dus - kortweg met de naam 'Xbox' zou verschijnen. De CPU-architectuur volgt die van AMD’s Zen 2, de grafische processor kiest voor RDNA met real-time ray-tracing. Ook deze console doet het met een SSD. Ook aan boord: GDDR6 SDRAM-geheugen. De nieuwe Xbox-console krijgt een eigen, ietwat herstijlde controller, maar je oude doet het ook nog. Net zoals alle Xbox One-games.

In gewone mensentaal

Beide gameconsoles zullen in staat zijn om games nog sneller, met meer visueel detail en aan hogere resoluties te draaien. Nog lang niet iedereen heeft een 4K-tv, maar met zowel de PlayStation 5 als de nieuwe Xbox zit je meteen goed voor 8K-tv’s. Beide consoles mikken op 120 frames per seconde voor extra vloeiende beelden. Hun grafische motor ondersteunt ook het onder techneuten momenteel gehypete real-time ray-tracing, dat zorgt voor heel geloofwaardige lichteffecten. En die SSD-opslag en snelle processor betekenen aanzienlijk kortere laadtijden.

Wie is de sterkste?

De PlayStation 5 zou volgens kenners ruwweg vier keer zo krachtig zijn als Microsofts huidige topmodel, de Xbox One X, terwijl dat voor de nieuwe Xbox vijf keer zou zijn. Berekeningen van andere deskundigen draaien dan weer in het voordeel van de PS5 uit. Ga ervan uit dat de verschillen in prestatiekracht tussen beide consoles eerder klein beloven te zijn. De uiteindelijke zichtbaarheid ervan zal vooral afhangen van wat de gamemakers met die kracht doen. De PS5 zou zuiniger zijn dan zijn voorganger, terwijl de volgende Xbox juist dubbel zoveel stroom zou vragen. Verwacht wordt dat de prijs van beide consoles min of meer gelijk zal zijn en ergens tussen de 500 en 600 euro zal liggen.

playstation 5, ps5, xbox
playstation 5, ps5, xbox

Games maken het verschil

Met sterk vergelijkbare prestaties en ongeveer dezelfde prijs en releaseperiode komt de keuze vooral neer op de games die exclusief voor de ene of andere partij zullen verschijnen. De nieuwe Xbox mag alvast rekenen op Halo Infinite. De volgende in de sciencefictionshooterserie die nagenoeg elke vorige consolegeneratie van Microsoft van een vliegende start voorzag. Sony heeft nog geen PS5-exclusieve titels aangekondigd, maar heeft zich daar met de PS4 op dit terrein absoluut competitief bewezen. Wanneer je thuis al een behoorlijke bibliotheek PS4- of Xbox One-games hebt die je nog regelmatig wilt opstarten, dan is dat ook iets om rekening mee te houden!

playstation 5, ps5, xbox
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()