Menu
Terug

Zijn The New Mutants een nieuwe generatie X-Men?

08 januari 2021

'The New Mutants' introduceert een nieuwe generatie mutanten in het X-Men-universum. Een eigenzinnig vijftal in een eigenzinnige film die kiest voor een meer duistere, met horror flirtende insteek.

Buitenbeentjes

Superheldenfilms, zeker uit het X-Men-universum, starten meestal al met een zeker voordeel: de voornaamste spelers zijn bij het grote publiek al bekend. We weten waar ze vandaan komen, wat hen drijft en met welke demonen ze worstelen. Een voordeel dat 'The New Mutants' niet heeft. Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het om een nieuwe generatie mutanten, al dan niet met het potentieel om het tot de nieuwe X-Men te schoppen. Kijkers zonder comicbook-achtergrond betreden samen met de hoofdrolspelers nieuw terrein.

Voor de goede of slechte zaak?

Het laatste dat Danielle Moonstar zich herinnert, is de vernietiging van het reservaat waar ze haar hele jonge leven doorbracht. Het eerstvolgende dat ze hoort, is de stem van Dr. Reyes. Die leidt een onderzoekscentrum voor nieuwe mutanten waar ze deze tieners leren om te gaan met hun bovennatuurlijke vermogens. En vaak ook met de gerelateerde trauma’s uit hun kinderjaren. Sommige ‘patiënten’ hebben al heel wat vorderingen gemaakt met het controleren van hun krachten; anderen lijken geen interesse te hebben in het inzetten van hun destructieve eigenschappen voor de goede zaak.

the new mutants

De nieuwe X-Men?

Wat 'The New Mutants' een boeiende nieuwe aflevering in de X-Men-saga maakt, ligt vooral in wat deze film niet doet. Hier geen apocalyptische dreiging, want geen van de mutanten zet echt een voet buiten de faciliteit. Sommigen onder hen zien Dr. Reyes' kliniek niet voor niets meer als een gevangenis dan als een opleiding die van hen volwaardige superhelden moet maken. De focus ligt hier op het broeierige, mogelijk moorddadige gevaar dat elk van de nieuwe mutanten voor zichzelf en elkaar kan betekenen. Het visuele en Hollywood-in-actie spektakelvuurwerk waar deze films normaal op leunen, wordt opgespaard voor de finale. Maar veel meer dan die bestemming is het de zinderend spannende rit die 'The New Mutants' uniek maakt.

Een ‘fris’ nieuw begin

Die eigen identiteit dankt 'The New Mutants' voor een groot stuk aan de koppigheid waarmee regisseur Josh Boone het scenario erdoor drukte. Dat schreef hij samen met dezelfde Knate Lee met wie hij ook achter de knoppen zit van 'The Stand', de nieuwe en nu al gehypte interpretatie van Stephen Kings post-apocalyptische meesterwerk. Relatief nieuwe namen in de filmwereld dus, maar dat past dan weer precies in het plaatje van 'The New Mutants'. Een fris nieuw begin voor het verfilmde X-Men-universum. Al is ‘fris’ hier misschien niet het meest toepasselijke woord. Want in tegenstelling tot de occasionele, veelal anekdotische blik die de ‘oude’ X-Men-episodes ons af en toe op de donkere origine van sommige hoofdrolspelers gunde, maakt 'The New Mutants' die tot de rode draad van de hele film.

Flirten met horror

Het resultaat is niet één, maar vijf origin-stories, die heel waarschijnlijk als basis dienen waarop latere films zullen voortbouwen. Een film die volledig op zichzelf staat en ook gesmaakt kan worden door wie weinig of niets met die X-Men-voorgangers heeft. Oké, die voorgangers belichtten bij momenten ook de menselijke kant van figuren als Wolverine, Jean Grey, Xavier en zelfs Magneto, maar het is als kijker van elke leeftijd veel makkelijker identificeren met deze nieuwe generatie. 'The New Mutants' is daarnaast ook een aanrader voor de liefhebbers van het horrorgenre, waar de film zowel in vorm als inhoud overtuigend mee flirt.

the new mutants
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()