Menu
Terug

Zo haal je meer uit je gameconsole

Optimaal gamen
Leestijd minuten
24 juli 2018

Over veelzijdigheid gesproken: het woord ‘gameconsole’ doet het toestel onder je tv compleet onrecht aan. Welke console je ook in huis hebt, hij kan veel en veel meer dan enkel spelletjes op je afvuren.

Gameconsoles vind je in wel heel veel woon- en slaapkamers. Van de PlayStation 4 zijn er bijna tachtig miljoen stuks verkocht, van de Xbox One wellicht ietsje minder. Om maar te zeggen: ze zijn alomtegenwoordig. Er wordt vooral mee gespeeld: alleen of via multiplayer, indiegames en de toppers die meer opbrengen dan menig Hollywood-film. Maar dat toestel van Microsoft, Nintendo of Sony is veel meer dan een spelcomputer om coole games mee te spelen. Met elke generatie worden de gameconsoles krachtiger en ook multifunctioneler. Ontdek hier de beste gameconsoles

gameconsole

Word een gameheld

Er zijn drie heel populaire kanalen voor het kijken naar games: YouTube Gaming, Mixer en Twitch.tv. Vooral die laatste is heel goed ingebed op de gameconsoles. Twitch heeft een eigen app voor de Xbox 360 en Xbox One, en voor de PlayStation 3 en PlayStation 4, maar het is vooral bij de nieuwste generatie gameconsoles dat gamestreams ingebakken zijn in de Xbox- en PS4-interface. Bij de Xbox One bijvoorbeeld, kun je bij elke game meteen de sprong maken naar Mixer-video’s. Ook bij de PlayStation 4 kun je rechtstreeks vanuit het hoofdmenu naar gamevideo’s kijken, gewoon door het spel te selecteren en dan naar beneden te navigeren.

gameconsole - Word een gameheld

Wil je zelf een ster van de gamestreams worden? Dat kan dus ook, natuurlijk. Is het je al opgevallen dat je DualShock-controller van je PS4 een eigen Share-knop heeft? Druk hierop en je kunt videoclips en screenshots delen op allerlei sociale netwerken, inclusief YouTube en Twitch. Net zoals op de Xbox kun je op de Sony-console gameparty’s organiseren met vrienden en mensen inviteren om te komen kijken naar jullie exploten.

Bel eens naar Canada

Het sociale gebeuren is iets waar gameconsoles heel sterk in zijn. Rond gamestreams heb je veel mogelijkheden om met oude en nieuwe vrienden te praten, maar ook daarbuiten. Je zal in de interface van elke console wel een functie vinden om berichten te sturen naar mensen die je kent of ermee te chatten. Maar wist je dat je met beeld en geluid een gesprek kunt voeren op je gameconsole? Althans op de Xbox-toestellen, want daar is een Skype-app voor beschikbaar.

Met elkaar communiceren vereist een headset. Een rudimentair exemplaar vind je in de doos en sluit je op de controller zelf aan. Voor een betere kwaliteit, zowel qua microfoon als hoofdtelefoon, investeer je in een degelijke gameheadset. Wil je er ook beeld bij, dan had je tot voor kort een Kinect-camera nodig. De Xbox kreeg echter een update eind 2017, waardoor alle USB-webcamera’s met de Microsoft-console werken. Plug dus gewoon een webcamera in en bel je tante die verhuisd is naar Canada eens op. Je zal snel ontdekken dat met elkaar praten via een grote tv heel leuk is.

gameconsole - Bel eens naar Canada

Je eigen muziek en films

Gameconsoles zijn ook mediaspelers. Je hebt meer opties dan je denkt. Zowel bij de Xbox One als de PlayStation 4 (en de oudere generatie) kun je eigen muziekbestanden en films afspelen vanaf een USB-stick of -schijf. Beide consoles hebben voldoende USB-poorten, dus je kunt media consumeren terwijl je bekabelde controllers en/of headset insteken. Zowel Microsoft als Sony hebben er voor gezorgd dat hun consoles de meeste gangbare muziek- en filmbestanden afspelen. De Xbox presteert op dit vlak wel iets beter, vooral als het gaat om videobestanden.

gameconsole - Je eigen muziek en films

Bij de Xbox open je de Films en tv-app (mogelijk moet je deze eerst gratis downloaden vanaf de Store). In eerste instantie lijkt deze app te draaien rond het verhuren van films - ook leuk, maar als je de Persoonlijk-optie kiest, kun je eigen bestanden afspelen. Op de PlayStation moet je bij de Media Player-app zijn. Je zal bij beide consoles merken dat je de optie hebt om mediabestanden te zoeken op het netwerk. De Xbox One en PS4 spelen namelijk ook muziek en video vanaf DLNA-servers af.

DLNA is een functie die je vindt op NAS-toestel of kunt inschakelen via software op Windows-pc’s en Macs, en die het mogelijk maakt om heel vlot mediabestanden over het netwerk te sturen. Je hebt er helemaal geen technische kennis voor nodig. Ook leuk is dat je daardoor een DLNA-app op je smartphone (zoals BubbleUPnP) als afstandsbediening bij het streamen kunt gebruiken. Je kiest op je smartphone het mediabestand dat je wilt bekijken en stuurt ze gewoon naar de gameconsole.

Externe apps bieden hulp

Soms zijn de ingebakken mediaspelers niet goed genoeg, bijvoorbeeld omdat ze filmbestanden maar deels afspelen. Gelukkig heb je alternatieven. Voor de Xbox is gratis de VLC-app beschikbaar. VLC is heel bekend als een zeer universele mediaspeler die eveneens bruikbaar is op alle mobiele en computerplatformen. Het grote voordeel van VLC is niet enkel dat het echt alles afspeelt, maar dat het ook gedeelde mappen op pc’s kan lezen. DLNA is dus niet vereist. VLC heeft ook goede ondersteuning voor ondertitels en meerdere talen.

gameconsole - Externe apps bieden hulp

Plex is beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en Xbox 360. Je zou kunnen stellen dat het een mediaspeler is, maar dat doet deze app tekort. Plex vraagt wel iets meer moeite om aan de praat te krijgen, want je moet ergens op je netwerk Plex Server draaien. Dat kan op je pc, maar ook op de meeste NAS-oplossingen. Je krijgt dan wel een zeer bijzondere ervaring: elke film wordt gepresenteerd met trailers, filmposters en informatie over de cast.

gameconsole - Schijfjes afspelen

Schijfjes afspelen

Gameconsoles blijven nog altijd uitgerust met een optische schijflezer. Die kun je meestal ook gebruiken voor andere zaken. Films bekijken, bijvoorbeeld. Zowel de PlayStation 3, PlayStation 4 als de Xbox One lusten DVD’s als Blu-ray’s. Nu dat de PlayStation 4 Pro en de Xbox One updates hebben gekregen om 4K-video af te spelen, vraag je je wellicht af hoe het zit met Ultra HD Blu-ray-schijfjes? Helaas kan dat niet op de gewone PS4 of PS4 Pro, of op de eerste Xbox One. De Xbox One S en Xbox One X kunnen deze schijven echter wel afspelen. Dat is best interessant, want dankzij deze functie kun je op je nieuwe Ultra HD-tv genieten van de beste beeldkwaliteit zonder dat je een extra toestel moet aanschaffen.

Spotify en co

Je gameconsole hangt aan een tv. Misschien niet het toestel waar je meteen aan denkt als je muziek wilt beluisteren. Maar als de televisie bijvoorbeeld met een soundbar gekoppeld is, dan wordt het wel interessant. Zowel de Xbox One als de PlayStation 4 hebben een Spotify-app aan boord. Het leuke is dat je dan de Spotify-app op je smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken, maar dat de muziek wel via de console afspeelt. Bonus: terwijl liedjes spelen verschijnt op het scherm de hoes van het album. De Microsoft-console is ook interessant voor Deezer-abonnees, al verloopt de bediening wel volledig via de controller. Maar de coole Flow-functie van deze dienst leent zich uitstekend voor feestjes waarbij je gasten via je tv zicht hebben op de playlist.

Streamen in 4K

Netflix, YouTube en Prime Video zijn alle drie rechtstreeks via je Microsoft- en Sony-consoles te streamen. En dat in de hoogste kwaliteit: 4K en HDR. Handig, zeker als je televisie niet beschikt over deze apps. Met de Xbox One X en Xbox One S kun je zelfs Netflix-films met Dolby Atmos-soundtracks opvragen. Je geluidssysteem moet wel voorzien zijn op 3D-geluid, maar als dat zo is, geniet je van spectaculaire soundtracks die je helemaal omhullen. Net zoals bij Spotify kun je met de Netflix- en YouTube-apps op je mobiele toestel video selecteren en dan naar je console sturen. Dat is best praktisch, want een gamecontroller is gemaakt om te spelen en is minder handig om media te bedienen.

 

gameconsole - Streamen in 4K

Ontspannen met vakantiefoto’s

Voor je op vakantie vertrekt naar het warme zuiden wil je misschien nog even de kiekjes van vorig jaar bekijken. Wist je dat je dat op een toffe manier kunt met je PlayStation- of Xbox-console? Via de Media Player-app (PS4) of Microsoft Foto’s (Xbox) kun je heel de vakantie de revue laten passeren. Op de PlayStation 4 worden foto’s in een map op een USB- of netwerkschijf automatisch in een slideshow gepresenteerd. Microsoft Foto’s werkt vooral goed samen met de OneDrive-clouddienst van Microsoft, die je overigens ook via een eigen app op de Xbox kunt bereiken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()