Zo haal je meer uit je Spotify-account
Spotify is meer dan ‘s werelds grootste jukebox. Het is ook de plaats waar je nieuwe muziek en artiesten ontdekt, waar je afspeellijsten bewaart en deelt, en waar je muziekliefhebbers met een soortgelijke smaak leert kennen. Hier zijn onze beste tips om meer uit Spotify te halen.
#1 Met Bluetooth is alles beter
De meeste mensen luisteren naar Spotify via hun smartphone of via de laptop. Maar beide toestellen komen meestal niet met speakers waarop muziek echt goed klinkt. De oplossing? Stuur je Spotify-muziek naar ‘echte’ speakers. Dat kan op verschillende manieren. De gemakkelijkste is je smartphone of pc koppelen aan een Bluetooth-speaker. In sommige gevallen kun je zelfs twee identieke Bluetooth-speakers nemen en die samenvoegen tot een stereopaar. Dat kan bijvoorbeeld met speakers van Libratone, JBL en Sony.

#2 Spotify in elke kamer
Bluetooth-speakers spelen zolang je smartphone muziek doorstuurt. Veel handiger (en vriendelijker voor de smartphonebatterij) is werken met een audiosysteem dat Spotify ingebakken heeft. Zoals een multiroomspeaker, bijvoorbeeld van Bose of Sonos, of een versterker met streamingfuncties. Je moet daarvoor zelfs geen nieuwe app leren gebruiken. Dankzij de Spotify Connect-functie verschijnt het audiotoestel in de Spotify-app. Tik erop en de muziek die je kiest op je smartphone speelt direct op de speaker af. En dat zonder je smartphonebatterij te belasten.

#3 Zelfs op je tv
Spotify Connect zit niet enkel op audiotoestellen, je vindt het ook op tv’s en consoles. Meestal moet je op die toestellen wel een Spotify-app installeren, wat snel gefikst is via de ingebouwde app-winkel. Daarna verschijnt je spelconsole of televisie gewoon mee in de Spotify-app op je mobiele telefoon. Leuk aan Spotify op tv is dat je de muziek kunt afspelen via een aangesloten soundbar, terwijl op het tv-scherm de albumhoezen verschijnen.
#4 Betere geluidskwaliteit
Standaard speelt Spotify af in een redelijke geluidskwaliteit. Maar het kan beter, mits je een betalend abonnement hebt. Bij ‘Instellingen’ in de mobiele app of op de pc is er een optie ‘Geluidskwaliteit’. In de mobiele app zijn hier veel keuzes mogelijk, omdat je de kwaliteit kunt instellen bij het streamen en bij het downloaden. Zo kun je downloads die je thuis via WiFi binnenhaalt aan de beste kwaliteit beluisteren, terwijl het streamen onderweg aan een lagere kwaliteit gebeurt. Want hoe beter de geluidskwaliteit, hoe meer data je consumeert.
#5 Ook onderweg luisteren
Als je Spotify op je smartphone installeert, zal je niet over 4G naar muziek kunnen luisteren. Omdat de app toch wel wat data verbruikt (aan de hoogste kwaliteit ongeveer 115 MB per uur), staat deze optie standaard uit. Heb je toch mobiele data genoeg? Ga naar de instellingen en schakel ‘Downloaden via mobiel’ in.

#6 Blijven luisteren
Op een feestje of tijdens een drukke werkdag wil je niet opeens zonder muziek vallen. Maar elke afspeellijst of album kent een einde. Toch blijft de muziek spelen, want in de ‘Instellingen’ (die je vindt via het radarpictogram onder ‘Bibliotheek’ op de mobiele app) schakelde je de Autoplay-functie in. Is jouw muziek gedaan, dan zal Spotify vergelijkbare nummers afspelen.

#7 Delen met vrienden
Muziek is iets sociaal. En dus mochten allerlei deelfuncties niet ontbreken in Spotify. Bij een album of afspeellijst druk je op de drie puntjes en dan tik je op ‘Delen’. Je kunt dan een Spotify-link snel doorsturen naar een vriend, bijvoorbeeld via Whatsapp, Facebook of Instagram Stories. In de computer-app van Spotify kun je ook de luisteractiviteit van vrienden volgen, of van beroemheden en radiostations. Zo kom je vast en zeker leuke nieuwe hits op het spoor.
#8 Samen bouwen aan een betere wereld
Wat je samen doet, doe je beter. Dat geldt ook voor afspeellijsten. Werk met je vrienden aan de playlist voor de fuif volgende week door bij ‘Bibliotheek’ een nieuwe afspeellijst te creëren. Geef de lijst een naam en tik dan op de drie puntjes in de rechterbovenhoek om deze ‘Gezamenlijk’ te maken. Merk op dat Spotify je alvast wat suggesties geeft om je afspeellijst te vullen. Er denkt dus altijd wel iemand mee aan je afspeellijst.
#9 Nooit te stil
Wist je dat Spotify slim genoeg is om het muziekvolume aan te passen aan je omgeving? Gedaan met continu aan de volumeregelaar te frunniken, want via de Volume-functie (bij ‘Instellingen’) bepaal je of de app sterk of zachtjes ingrijpt op het geluidsniveau. Let wel: de Normalisatie-functie moet ook ingeschakeld zijn. Deze functie werkt de volumeverschillen tussen liedjes weg. Ook handig!

#10 Meer muziek voor jou
Spotify bevat zoveel liedjes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar de dienst probeert je aan nieuwe muziek te helpen die ook echt bij je past. Onder ‘Speciaal voor jou’ bij ‘Bibliotheek’ vind je een aantal persoonlijke afspeellijsten die Spotify automatisch samenstelt en regelmatig updatet. Discover Weekly is bijvoorbeeld een playlist die vooral nieuwe dingen opgooit. Hier vind je ook afspeellijsten die oude favorieten opnieuw bovenhalen. Ook op het hoofdscherm vind je aanraders op maat, onder de hoofding ‘Made for’ en dan je voornaam.

#11 Vraag het aan Shazam
Je bent op café en plots klinkt dat ene liedje weer dat je al jaren tof vindt, maar nooit weet van wie het is. Shazam to the rescue, want deze app identificeert na enkele seconden luisteren de meeste liedjes. Maar wist je dat je Shazam kunt koppelen aan Spotify, zodat je achteraf je muzikale ontdekkingen thuis gewoon kunt beluisteren? Via de IFTT-dienst kun je trouwens zo eveneens YouTube koppelen aan Spotify.
#12 Alleen is ook leuk
Wil je jouw voorliefde voor Zweedse deathmetal of Tibetaanse monnikengezang even niet adverteren bij je beste vrienden? Druk even op ‘Privé-sessie’ bij ‘Instellingen’. Let op: deze functie schakelt na zes uren inactiviteit uit. Daarna weet iedereen weer wat jouw muziekfetisj is.
#13 Ga live
Blijkt het dat je die nieuwe van U2 al 135 keer beluisterd hebt? Gefeliciteerd, je bent een megafan. Nu wil je wellicht de band ook eens live zien spelen? Als U2 ons landje komt bezoeken, weet je het wellicht wel via de media, maar bij heel wat andere artiesten is het risico groot dat je hun passage in ons land pas ontdekt als het concertverslag in de krant staat. Maar ook daar kan Spotify helpen. In de pc-app heb je in het hoofdscherm een optie ‘Concerten’. Hier zie je wanneer artiesten die je volgt (of die erop lijken) in de buurt optreden. In de meeste gevallen is er zelfs een directe link naar de ticketverkoop!

Inschrijven op nieuwsbrief
We brengen je als eerste op de hoogte van de nieuwste gadgets, innovatieve producten en events bij jou in de buurt!
Schrijf me in