Menu
Terug

Zo win je in Call of Duty – Warzone met je oren

16 oktober 2020

Situational awareness is dé sleutel tot dat zaligmakende Victory-scherm in Call of Duty - Warzone. Maar wat is dat precies en hoe win je dankzij beter gamegeluid? Lees onze tips en je ziet nooit meer je naam in de In Memoriam-lijst voorbij scrollen.

Hoorde ik daar iets?

Situational awareness laat zich vrij vertalen als weten hoe je in een bepaalde situatie staat. Daarvoor doe je net zo vaak beroep op je oren als op je ogen. Hoorde je voetstappen op de trap boven je? Ging daarnet de deur open die je zopas nog sloot? Hoe veraf en vanuit welke richting klinkt dat vuurgevecht? In competitieve shooters zoals Call of Duty - Warzone geven deze audiodetails je informatie die vaker dan je denkt het verschil maakt tussen winst of verlies. Dat maakt een goede headset zoals de Quantum-modellen van JBL dus een absolute must.

Kalibers spreken

Wapens spreken en de Warzone-veteraan herkent ze aan hun stem. Toegegeven, heel wat spelers hebben hun favoriete schiettuigen met een geluidsdemper uitgerust, maar lang niet allemaal en al helemaal niet in de beginfase van de sessie. Hoor je een tegenstander zich met een shotgun door je teamleden ploegen? Klinkt het alsof de speler die je besluipt het langzaamst herladende snipergeweer bezigt? Trek je liever met een wijde boog om de vernietigende minigun van een juggernaut heen? Herken het wapen en stem je tactiek daarop af.

Verraderlijke voetstappen

Met uitzondering van die gamers die de tijdelijke Dead Silence-upgrade geactiveerd hebben, is het geluid van voetstappen een niet te negeren indicator van vijandelijke aanwezigheid. Als je headset daarbij ook nog eens goed genoeg is om te kunnen afleiden vanuit welke richting die klinken, kun je die vijand de verrassing van zijn plots heel korte virtuele leven bezorgen. Weet echter dat dit ook voor je eigen voetstappen geldt. Slimme spelers maken ook slim gebruik van maskerende omgevingsgeluiden.

Lees elk geluid

Elk geluid telt. Het is informatie en die weegt net zo hard door op je winstkansen als een goed geoliede hand-oogcoördinatie. Het geluid van de vuurpijl die vertelt wanneer - en belangrijker nog waar - een team een gesneuveld lid terugkoopt. Het elektrisch zoemen van een nog niet geplunderde wapenkoffer in je nabijheid. Rijdt dat voertuig je schuilplek voorbij of houdt het halt? Een tegenspeler die je precies geplaatste mijn onklaar maakt, vertelt je tegelijk waar hij zich bevindt.

Deur dicht!

Dead Silence kan het geluid van voetstappen maskeren, maar niet dat van een deur die opengaat. Wie zich ergens tijdelijk wil schuilhouden, sluit dus liever alle deuren achter zich. Je ramt jezelf ook beter niet door de ramen naar binnen, want zo hoor je een andere speler dat wel doen. Een raam op een hoger gelegen verdieping sla je dan weer liever wel vooraf aan scherven. Zo hoort de vijand niet wanneer je daar doorheen springt om hem vanuit een onverwachte hoek te besluipen. Zelf haal je natuurlijk tactische informatie uit dat geluid van brekend glas op de verdieping boven je.

Chatdiscipline

Precies omdat al deze gameaudio zo belangrijk is, vereist dat een sterke chatdiscipline van iedereen die in teamverband speelt. Geen probleem met wat sociaal gepalaver op veilige, rustige momenten, maar wanneer het erom spant, communiceer je liefst zo kort en bondig mogelijk. Kwestie van zo weinig mogelijk geluiden te overstemmen die de positie van vijanden kunnen verraden. Twee, drie of vier spelers horen meer dan een, maar laat de ander wel weten dat jij het was die dat raam brak of per ongeluk die granaat gooide.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()