Menu
Terug

Eindejaar vieren in België

Onze favoriete plekken
Leestijd minuten
18 December 2017

Vuurwerk, kerstmarkten, familiefeesten, kerstparades, nieuwjaarsconcerten, … Eigenlijk is de eindejaarsperiode een groot feest. Inspiratie nodig? Hier zijn elf plekjes om de laatste dagen van het oude jaar, of de eerste dagen van het nieuwe, op de meest uiteenlopende manieren te genieten van die typische feestsfeer.

Op bezoek bij de Kerstman

Een van de absolute trekpleisters van Winterland Hasselt, open tot 7 januari, is de sfeervolle kerstmarkt, met meer dan 80 paviljoens en chalets. Je vindt er handgemaakte cadeautjes uit alle hoeken van de wereld, voor iedereen die je in de kerstperiode wilt verrassen met een attentie. Je ziet ambachtslieden aan het werk die kaarsen en houtsnijwerk vervaardigen. En je kunt uiteraard op tal van plekken de inwendige mens versterken met een hapje en een drankje.

Eindejaar vieren in België - Hasselt

Winterwonderkasteel

Van 15 december tot 7 januari wordt heel de Gentse binnenstad een winterwonderland. Genietend van de geur van harshout en glühwein kuier je tussen het St.-Baafsplein en de Korenmarkt langs meer dan 130 houten kerstkraampjes met hapjes en drankjes, snuisterijen en authentieke ambachten. Maar de kers op de taart is het Gravensteen, dat verandert in een heus winterwonderkasteel. Dit jaar voert het ons terug naar Kerstmis 1183…

Eindejaar vieren in België - Vuurwerk op de Schelde

Vuurwerk op de Schelde

Ga op 31 december in Antwerpen naar het vuurwerk kijken. Vuurwerk is altijd een feest, maar de weerspiegeling in de Schelde en de bekende skyline met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal maakt het hier nog net dat tikkeltje specialer. Het beste zicht heb je op de busparking, de wandelbrug aan het Zuiderterras en op de Boeienweide op Linkeroever. Of van op het water natuurlijk! Zo biedt Greenstarline een oudejaarscruise van Willebroek naar Antwerpen, met aan boord een uitgebreid koud en warm buffet.

IJsberen in de Noordzee

Ski jij weleens in je T-shirt de besneeuwde bergflanken af? En vond jij de ice bucket-challenge maar een uitdaging voor softies? Dan moet je op 6 januari misschien maar eens afzakken naar het strand van Oostende, ter hoogte van De Drie Gapers. Tijdens de Nieuwjaarsduik, een jaarlijkse traditie sinds 1987, trotseren de deelnemers daar het ijskoude Noordzeewater om de kater van de eindejaarsfeesten weg te spoelen en het nieuwe jaar op een gezondere manier te starten dan het oude jaar geëindigd is.

Uniek Nieuwjaarsconcert

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen op 1 januari traditiegetrouw terecht op Eén, voor het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker vanuit de Gouden Zaal van het concertgebouw van Wenen. Maar echte diehards gaan veel liever live naar muziek luisteren. Naar het nieuwjaarsconcert van het Nationaal Orkest bijvoorbeeld, op 4 januari in het Leuvense cultuurcentrum 30CC. Onder leiding van de talentvolle Britse dirigent Duncan Ward voert het Nationaal Orkest je een dikke honderd jaar terug in de tijd, naar het bruisende Wenen op het einde van de 19de eeuw.

Eindejaar vieren in België - Nieuwjaarsconcert

Feeërieke parade

Van 8 tot 24 december verandert La Place Alphonse Bosch in Waver in een heus kerstdorp. Vlak daarnaast kunnen sportievelingen zich uitleven op de schaatsbaan. Op 14 december is er een kerstjogging, en het weekend van 16 en 17 december wordt de stad tijdens ‘Macamagie’ omgetoverd in een sprookjeswereld. Deze magische tweedaagse wordt op 17 december afgesloten met de feeërieke parade van les Chasseurs d’ Étoiles, een muzikale, artistieke en verlichte stoet met meer dan 130 deelnemers.

Eindejaar vieren in België - Bergen

Hart van sneeuw

Net als de voorbije jaren trekt Bergen ook deze Kerst alle registers open tijdens ‘Hart van sneeuw’. Voor het feestelijk verlichte stadhuis staat een prachtig versierde kerstboom, omringd door een gezellig kerstdorp. Je kunt er terecht voor kerstcadeaus als kaarsen, juweeltjes en accessoires, of de inwendige mens versterken met oesters, raclette of een heerlijke glühwein. Elke dag om 11 uur wordt er gratis soep uitgedeeld op de Grand-Place, dus de kerstmarkt doet zijn warme naam alle eer aan.

Klein stadje, groot feest

Het grote voordeel van Durbuy? Het stadje is zo klein en zo gezellig dat het in de aanloop naar het jaareinde wel een grote kerstmarkt lijkt. En eigenlijk is dat ook het geval. Aan de oever van de Ourthe is het ’s avonds, op feestdagen en in het weekend een drukte van jewelste tussen de talloze eet- en drankkraampjes. Van oesters en cava, over jenever en tartiflette tot churros en warme chocolademelk, van honger of dorst ga je alvast niet omkomen.

Kerststallen bij de vleet

In Ars-Krippana, de grootste tentoonstelling van kerststallenkunst in Europa, nemen twee verrassende gidsen je mee op een reis door de verschillende continenten. Elk land heeft zo zijn bijzonderheden, zijn geloof, zijn invloeden en zijn culturele codes, die stuk voor stuk zorgen voor een verschillende voorstelling van de geboorte van Christus. De tentoonstelling wil dan ook een actuele en multiculturele kijk bieden op de eeuwenoude kribbetraditie: van Afrikaanse en Spaanse kribben, via de kleine Jezus uit Azië tot de populaire santons de Provence.

Eindejaar vieren in België - kerststallen

Red de kerstklok

Breng tussen 3 en 6 januari zeker een bezoekje aan de Cathédrale Saint-Aubain in Namen voor een magisch audiovisueel spektakel boordevol poëzie. De Grote Klok luidt niet meer in de Waalse kathedralen. Een regelrechte ramp voor de klokkenluider die de komst van Kerstmis moet aankondigen. Hij moet zo snel mogelijk een oplossing vinden, of Kerstmis is verloren! Samen met de klokkenluider ontmoet je allerlei atypische en mysterieuze personages die je onderdompelen in een onvergetelijk avontuur, op zoek naar het geluid van de Kerstklok.

Eindejaar vieren in België - Brussel

Winterpret in het kwadraat

In onze hoofdstad mag het altijd iets meer en iets groter zijn dan in de rest van het land, en het aanbod van festiviteiten en activiteiten in de aanloop naar het nieuwe jaar is dan ook ronduit indrukwekkend. Om te beginnen, is er de uitgestrekte kerstmarkt in het historische centrum, met maar liefst 240 kraampjes en tal van attracties voor jong en oud, zoals draaimolens en een reuzenrad. Ook op de Grote Markt, rond de reusachtige kerstboom, is het een drukte van jewelste. Met een prachtige klank- en lichtshow, een muzikaal evenement op 19 december en een groot eindejaarsbal drie dagen later.

Welke ga jij bezoeken?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()