Keuken- en woonkamertrends op IFA 2018
Na enkele dagen en vele kilometers heb je nog altijd maar een fractie gezien van de IFA-beurs. Er is zoveel nieuws te sprokkelen en er zijn zoveel indrukwekkende demonstraties bij te wonen, dat je alles onmogelijk kunt doen. En toch, toch hebben we het geprobeerd. Vele tienduizenden stappen later kunnen we ons wagen aan een streepje trendspotting. Wat komt er op je af qua nieuwe keuken- en woonkamertrends? Hier lees je het!
Slimmer wassen
Wereldschokkende nieuwigheden waren er dit jaar niet te zien in Berlijn. De makers van toestellen voor thuis en in de keuken zijn wel hard aan het werk om hun toestellen slimmer en efficiënter te maken. Dat doen ze enerzijds door steeds meer sensoren in te bouwen. Zo weet je wasmachine hoeveel was er in de trommel zit en hoe vuil die is. De Miele G7000 gebruikt dan automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel. Ook inductiekookplaten worden ‘slimmer’. De nieuwste platen van Siemens bevatten geen vooraf gedefinieerde zones meer, maar je kunt je pannen en potten plaatsen waar je wilt. AEG toont dan weer een inductieplaat die de temperatuur in de voedingswaren meet. Je stelt gewoon het gerecht en de gewenste gaar- of braadwijze in, en de plaat regelt automatisch de temperatuur. En met de SenseBoil-functie behoren overkokende potten tot het verleden: een sensor verlaagt de temperatuur zodra het water begint te koken.

Oké, Google (1)
Steeds meer apparaten laten zich bovendien aansturen via spraakbediening. Om die te gebruiken, heb je een slimme luidspreker nodig die de digitale assistenten van Google of Amazon ondersteunt. Heb je thuis zo’n speaker, dan kun je een kopje koffie bestellen bij je nieuwe Siemens-volautomaat, de lichten in de woonkamer dimmen of een afspeellijst met je favoriete muziek opstarten, om enkele voorbeelden te noemen. Een robot die een volledige maaltijd kan klaarmaken, zagen we nog niet, maar de Krups Cook4Me+ Connect komt aardig in de buurt. Hij kan recepten opzoeken en geeft instructies over hoe je de ingrediënten moet voorbereiden. Wil je een gerecht voor drie in plaats van voor vier personen bereiden? Alle hoeveelheden worden automatisch omgerekend.
De tijd dat je keukentoestellen alleen in wit of zwart kon krijgen, is voorgoed voorbij. Vorig jaar introduceerde Bosch al koel-vriescombinaties met verwisselbare frontpanelen, en dit jaar werd dat gamma nog uitgebreid. Andere fabrikanten volgen het voorbeeld. Ook kleine huishoudtoestellen kun je in jouw favoriete kleuren vinden.

Scherper dan ooit
Onze televisies worden steeds groter, dat is geen nieuws meer. Maar wat denk je van tv’s met 8K-resolutie? Ultra HD 8K levert opnieuw vier keer meer pixels dan Ultra HD 4K, voor beelden die zo echt zijn dat je door een raam lijkt te kijken. LG toonde een 88-inch 8K OLED-scherm, en laten we eerlijk zijn, dat doet zelfs de meest ervaren IFA-bezoeker watertanden. Helaas is niet bekend wanneer het beschikbaar komt. Toch is 8K geen verre toekomst. Samsung liet een 65-, 75- en 85-inch 8K-model zien, de Q900R. En die toestellen zullen in het najaar al op de markt komen. Ze zijn uitgerust met HDMI 2.1, ze hebben een maximale helderheid van 4.000 nits en een kleurbereik van 100% DCI-P3, en ze leveren fantastisch contrast dankzij een achtergrondverlichting onderverdeeld in vele segmenten. Om het gebrek aan 8K-content op te vangen, zijn de toestellen uitgerust met de nieuwe Quantum Processor 8K van Samsung die al je kijkmateriaal op buitengewoon knappe wijze omzet naar 8K.
Hifi in je tv
Niet alle fabrikanten zetten in op 8K. Voor Sony staat beeldkwaliteit nog steeds als prioriteit nummer één. Een nieuw OLED-model (AF9) en een nieuw LCD-model (ZF9) vormen samen de Master Series. Die leveren beeldkwaliteit op een niveau dat je normaal gezien enkel in filmstudio’s vindt. Opvallend daarbij is vooral de kijkhoek van het LCD-model. Die komt dankzij een vernieuwd LCD-paneel erg dicht in de buurt van OLED. Ook Philips laat 8K voorlopig nog terzijde. De nieuwe 803 en 903 OLED-modellen zijn uitgerust met een nieuwe generatie P5-beeldprocessor die je bestaande content een prachtige HDR-look geeft. Voor de 903 OLED werkte Philips bovendien samen met audiofabrikant B&W. Dat resulteert in een indrukwekkende beeld- en geluidscombinatie.
Robots, ze zijn overal! Niet enkel robot stofzuigers, maar ook een robot die je wasgoed opplooit, de FoldiMate. Of wat dacht je van robotvrienden: Sony toonde de schattige hond Aibo, en bij UBTech zagen we de Alpha Mini. Leerzaam kunnen ze ook zijn. De kits van Jimu Robot (ook van UBTech) zijn als het ware LEGO-achtige kits die je vrij kunt aanpassen, je leert ze bewegingen en je programmeert ze met een visuele taal van actieblokken.
Oké, Google (2)
Het was al goed te merken bij de huishoudmerken en al helemaal bij audio- en beeldfabrikanten: Google Assistant is overal. Bijna alle nieuwe draadloze hoofdtelefoons (en dat zijn ondertussen de meeste, want kabel is passé) werken met de stemassistent van Google. Terwijl je loopt verspringen naar de volgende motiverende track kan gewoon met een snel gesproken bevel. Zolang je niet buiten adem bent, natuurlijk.
Hoofdtelefoons gaan steeds meer en meer helemaal draadloos, zelfs de modellen die in je oortjes passen. Vorig jaar waren er al enkele van deze totaal draadloze oortjes, dit jaar zien we verschillende verbeterde in-ear modellen die mikken op sporters of op mensen die het beste willen. De Sennheiser Momentum Wireless is een voorbeeld van dat laatste; de Sony WF-SP900 is dan weer helemaal geschikt voor sportievelingen die niet houden van kabels die rond hun hoofd bengelen.

Meer dan een gimmick
Google Assistant- of Siri-ondersteuning is meer dan een gimmick, zeker bij toestellen die op andere vlakken ook sterk staan. Zo is een blikvanger voor ons de Citation-familie van Harman Kardon, een nieuwe lijn audiotoestellen (waaronder een draadloze speaker, soundbar en twee grote rechtstaande speakers) die helemaal draadloos werken en afgewerkt zijn met elegante stoffen van het Deense textielhuis Kvadrat.
Tv-liefhebbers worden op de IFA altijd goed bediend, maar ook het geluidsaspect wordt daarbij niet uit het oog verloren. Zo heeft die nieuwe AF9 van Sony opnieuw de Acoustic Surface aan boord, nu in verbeterde vorm. Dit is echt wel een knap stukje spitstechnologie, waarbij de lage tonen uit de voet van de tv komen en de hoge tonen en stemmen recht uit het scherm. Het glas van de OLED-tv dubbelt namelijk als een luidspreker!

3D-geluid
Wie voor andere schermen gaat, heeft nog keuze genoeg qua toestellen die je tv-avond omtoveren in een bioscoopervaring. Dolby Atmos blijft daarbij het neusje van de zalm. Met Dolby Atmos wordt 3D-geluid gecreëerd, wat niet enkel actiescènes spectaculairder maakt. Ook intimistische delen voelen intenser aan. Voor Dolby Atmos heb je in principe veel luidsprekers in de kamer nodig, maar slimme soundbars simuleren het 3D-effect van Dolby Atmos zodat je met een eenvoudig toestel toch helemaal de soundtrack beleeft zoals de regisseur dat bedoelde. Indrukwekkend zijn zo de nieuwe Samsung HW-N950 en HW-N850, terwijl JBL ook vier nieuwe modellen voorstelt - uiteraard met Google Assistant-ondersteuning!
Meer voor minder
De IFA is niet de plaats waar mobiele fabrikanten hun nieuwe topmodellen presenteren. Op Sony na, want dat lanceerde wel de Xperia XZ3. Dit is de eerste Sony-smartphone met gebogen OLED-scherm en heeft weer veel indrukwekkende fotofuncties. Dat er weinig toppers waren is niet zo erg, want eindelijk krijgen die betaalbare middenklassers de aandacht die ze verdienen. Toestellen als de Wiko View 2, de LG G7 One of de HTC U12 Life bewijzen dat je ook voor een redelijk bedrag echt heel straffe smartphones in handen kunt krijgen. Toch benieuwd naar de nieuwe vlaggenschepen? Bij Samsung is hij er al (de Galaxy Note9), terwijl Huawei met de lancering van de Mate 20 Lite al een preview geeft van de Mate 20 die over een maandje zijn opwachting maakt! (ED, EB & JB)
Meer IFA nieuws lees je hier en op de Facebook- en Instagram-kanalen van MediaMarkt.
Inschrijven op nieuwsbrief
We brengen je als eerste op de hoogte van de nieuwste gadgets, innovatieve producten en events bij jou in de buurt!
Schrijf me in