Met onze ideetjes met zomerfruit en -groenten zet je letterlijk en figuurlijk de zomer op tafel. Gezond, lekker en heerlijk op warme dagen. Zo kom je nog makkelijker aan die gezonde dosis vitaminen en andere heilzame voedingsstoffen.
Seizoensgebonden aanbod
Vandaag de dag kun je in elk seizoen, van winter tot zomer, nagenoeg elke groente of fruitsoort kopen. Toch zetten we in de koude maanden vaker een ovenschotel of stoofpotje dan een fris salade op tafel. Tegelijk heeft het ook wel iets om je enigszins door het seizoensgebonden aanbod van groenten en fruit te laten leiden. Met deze seizoensgroenten en -fruit maak je de lekkerste hartige en zoete salades. Als ontbijt, als lunch, als dessert of als gezond tussendoortje.
Fruit is altijd gezond en je begint de dag er net zo lekker mee als je hem ermee afsluit.
Aardbeien
Nog zo’n rode vrucht die je eigenlijk alleen maar in de zomer mag kopen. ’s Ochtends met platte kaas, met banaan in de blender voor een smoothie of gewoon ‘uit het vuistje’. Probeer ze zeker ook eens met wat citroensap en een blaadje munt. Wist je overigens dat aardbeien heel goed zijn voor je immuunsysteem?
Frambozen
De frambozen van bij ons smaken het lekkerst in de zomer. Dan zijn ze op hun zoetst, maar blijven nog steeds een van de rode vruchten met de minste calorieën. Ze bewaren niet lang in de koelkast, dus koop geen al te grote hoeveelheden in een keer. Ideaal bij het ontbijt, in een smoothie, op roomijs en in een fruitsalade met stukjes charentais-meloen en een klein lepeltje honing.
Aalbessen
De aalbes wordt te vaak en absoluut onterecht over het hoofd gezien. Dat komt vooral omdat jonge kinderen deze bes meestal wat te zuur vinden. Hoog tijd om de aalbes te (her)ontdekken dus. Ideaal om al te zoete shakes wat uit te balanceren, maar net zo lekker in een salade met kip en avocado.
Bosbessen
De bosbes is zo’n vrucht die zich net zo makkelijk thuis voelt in een fruitsalade met nectarines of kiwi, als bij een hartig slaatje met warme of koude geitenkaas. Niet echt een streekvrucht van bij ons, maar verrassend lekker met bosbessen: ananas.
Kersen
Volgens sommigen de ‘olijf’ van de fruitsoorten: lekker, je eet er snel te veel van, maar door de pit niet altijd even makkelijk in bereidingen te verwerken. Daarom zie je kersen misschien niet zo vaak in een fruitsalade, ze worden vooral een voor een gegeten. Wie de moeite echter wil doen om er een handvol te ontpitten, zal ontdekken dat kersen het heel goed doen in salades met mozzarella en haloumi.
Het voordeel van groenten in salades is dat er door de bereiding geen voedingstoffen verloren gaan.
Komkommer
Weinig groenten werken zo verfrissend als komkommer. Deze groente doet het heel goed in yoghurtsalades, ach, in haast elk salade. Je kunt met schijfjes zelfs koel gefilterd kraantjeswater een subtiele, zomerse smaaknuance geven. Daarnaast telt de komkommer nagenoeg geen calorieën, maar wel heel veel gezonde voedingsstoffen en vezels.
Rabarber
Ook niet echt een lieveling bij jonge eters, maar veelzijdig genoeg om door velen (foutief) als fruit te worden aanzien. Door de cholesterolverlagende kwaliteit is rabarber een gezonde aanwinst voor zowel fruit- als hartige salades. Combineer voor die eerste met zoete aardbeien en een snuifje vanillesuiker. Voor die tweede salade met rauwe venkel (combineer met zoete aardbeien) als in een hartige salade met venkel, spekjes en honingvinaigrette.
Selder
Denk deze zomer bij selder eens niet aan soep of balletjes in tomatensaus, maar aan een fris salade met appel en walnoten. Of gewoonweg in elk hartig slaatje voor wie moeilijk rauwe ui verteert en een lekker, apart alternatief voor die smaakmaker zoekt.
Lente-uitjes
Dit is natuurlijk je eerste alternatief voor de gewone witte (of rode) ui in salades. Rijk aan vitamine C, caloriearm en zijn zachtere smaak maakt hem tot een graag gesmaakte gast in haast elk hartig slaatje. Ach, eigenlijk hoor je altijd lente-uitjes op voorraad te hebben. In de zomer én winter.
Sperziebonen
De enige groente in dit rijtje die wel een warme bereiding vereist. Maar we vinden het een must om deze zomergroente toch een paar keer op het menu te zetten. Perfect met tomaten (eigenlijk ook een zomergroente), maar probeer ook eens met knoflook, pijnboompitten of werk af met wat Parmezaanse kaas. Of waag je toch aan een koude bereiding met zeste van citroen en honingmosterd, of pesto als vinaigrette.