Menu
Terug

10 voordelen van een airfryer

01 augustus 2018

Frietjes zijn dan wel een echte Belgische traditie, het staat nergens geschreven dat die goudgele lekkernij bereid moet worden in ongezonde hoeveelheden vet. En waarom zou je keuken de dag erop nog steeds naar een frituur moeten ruiken? Geen wonder dus dat de airfryer zo’n opmars maakt.

1. Sneller en zuiniger

De combinatie van warmtestraling en heteluchtcirculatie maakt dat je bereidingen in een airfryer sneller klaar zijn dan in een conventionele oven. Daarom mag je dit toestel niet enkel als een gezonder alternatief voor je friteuse zien, maar ook als een energiezuiniger alternatief voor heel wat ovenbereidingen.

airfryer - Sneller en zuiniger
airfryer - Voorverwarmen niet nodig

2. Voorverwarmen niet nodig

In tegenstelling tot friteuses en de meeste ovens is voorverwarmen bij een airfryer niet noodzakelijk. Dat levert je weer een hap tijdswinst op en maakt een spontane snack nog makkelijker. Bij sommige modellen en bereidingen kan het enkele minuten voorverwarmen de uiteindelijke bereidingstijd behoorlijk inkorten.

3. Schudden, noch omkeren

De hete lucht, eventueel voorzien van een fijne olienevel, wordt aan hoge snelheid door de ingrediënten gejaagd en verwarmt daarbij alle oppervlakken van die ingrediënten gelijkmatig. Schudden of omdraaien is dus niet langer nodig.

airfryer - Schudden, nog omkeren
airfryer - veiliger

4. Veiliger

Een airfryer schakelt niet enkel elk risico op opspattend heet vet of olie uit, het gesloten en geïsoleerde design minimaliseert nagenoeg elke kans op schroei- en andere ongelukjes. Een airfryer is daarmee ook ideaal voor wie zich niet comfortabel voelt bij een traditionele friteuse.

5. Beter voor (jouw) milieu

De lucht die door de druk binnenin naar buiten geblazen wordt, gaat door een uitlaat-filtercombinatie. Die zorgt ervoor dat die lucht ontdaan is van schadelijke stoffen en vervelende bakgeurtjes. Dat is goed voor het milieu en voor je keukenklimaat.

airfryer - Beter voor het milieu
airfryer - Kies je olie

6. Kies je olie

Je werkt met de olie die jouw voorkeur geniet of het best bij het recept past. Je kunt dus olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie en ook boterspray gebruiken.

7. Simultaan koken

Een mandje dat je van een scheidingswand kunt voorzien, vaak meegeleverd of apart te koop, maakt het mogelijk om twee bereidingen tegelijk te maken.

airfryer - Simultaan koken
airfryer - Aliminiumfolie

8. Aluminiumfolie welkom

Je kunt met ovenpapier, papillotten of andere aluminiumfoliebereidingen werken, maar zorg er daarbij altijd voor dat er genoeg ruimte tussen zit om de hete lucht aan alle zijden zijn ding te laten doen.

9. Makkelijker schoonmaken

Omdat er met veel minder vet gewerkt wordt en dit enkel in het bereidingsmandje terechtkomt, is het schoonmaken een fluitje van een cent. Dat mandje (en eventuele accessoires) kan gewoon in de vaatwasser. Heel wat modellen beschikken ook over een automatische schoonmaakfunctie voor de rest van het toestel.

airfryer - Makkelijker schoonmaken
airfryer - Calorieënkiller

10. Calorieënkiller

We hebben het al stevig in de verf gezet, maar je kunt het niet over de troeven van de airfryer hebben zonder aan te halen dat je bereidingen - vooral, maar lang niet alleen friteusebereidingen - met deze nieuwe manier van koken, veel minder vet absorberen, minder calorieën tellen en daarmee vaak ook nog eens gezonder zijn.