Menu
Terug

Twaalf interessante koffieweetjes

22 maart 2019

Koffie is een onderdeel van onze lifestyle geworden. Maar, hoeveel kopjes koffie drinkt de Belg? Is cafeïne doping? Bepaalt de kleur van het kopje de smaak? Doe je voordeel met en haal voer voor boeiende conversaties uit deze twaalf koffieweetjes.

1. Van 'qahwah' naar 'koffie'

Het Engelse woord 'coffee' werd al in de zestiende eeuw overgenomen van het Nederlandse 'koffie'. De Hollanders leenden het zelf uit het toen Turks-Ottomaanse woord 'kahve' en die haalden het op hun beurt dan weer uit het Arabische 'qahwah'.

2. Het allereerste kopje koffie …

… werd waarschijnlijk in Jemen gedronken en dat zo ergens in het midden van de vijftiende eeuw. Het proces van koffiebonen roosteren en brouwen van toen vormt nog steeds de basis van hoe dat vandaag gebeurt.

3. De beste koffie ter wereld …

… zal altijd een kwestie van persoonlijke smaak blijven. Dat houdt kenners, vakbladen en gespecialiseerde websites niet tegen om jaarlijks lijstjes te publiceren. De koffielanden die daar telkens het best scoren, zijn – in willekeurige volgorde – Ethiopië, Guatemala, Costa Rica, Colombia, Jamaica, Kenia en Indonesië.

4. Arabica & Robusta

De twee meest gecultiveerde koffieboonvariëteiten zijn Arabica en Robusta. Die eerste is goed voor meer dan drie vierde van alle koffiebonen die ter wereld verbruikt worden. Dat laatste vierde bestaat nagenoeg volledig uit Robusta-bonen. Naast het type boon krijgt een koffiesoort daarnaast vaak ook het land van origine als achternaam.

5. Arabica versus Robusta

Arabica-bonen hebben een zachter en vaak ook meer divers aromapalet en worden daarom door de meeste kenners gezien als kwalitatief beter dan de iets wranger smakende Robusta-bonen. Arabica-bonen bevatten ongeveer de helft zoveel cafeïne als Robusta-bonen.

6. Beter presteren met koffie?

Ja. Wetenschappers zijn het er grotendeels over eens dat de cafeïne in een kopje koffie (of twee) je atletische prestaties positief, zij het in vrij beperkte mate, kan beïnvloeden. Los van het feit of je door de week regelmatig of helemaal geen koffie drinkt. 

7. Dus koffie is doping?

Neen, ondanks het prestatiebevorderende effect geldt cafeïne sinds 2004 niet langer als doping. Het staat vandaag echter nog steeds op de antidopinglijst van het World Anti Doping Agency (WADA). Als het opnieuw verboden zou worden, moet een atleet wel acht espresso’s in twee uur tijd drinken om positief te testen.

8. Vier is het magische nummer

Wetenschappers gaan ervan uit dat 400 milligram cafeïne oftewel 4 kopjes koffie per dag geen enkel probleem voor je gezondheid oplevert, en volgens sommigen zelfs heilzame effecten heeft. Het spreekt voor zich dat ze met vier kopjes geen vier dubbele espresso’s of zo’n XL-emmer van een of andere koffieketen bedoelen.

9. Geurtjes en parfum

Koffiebonen neutraliseren geuren. Net niertjes gebakken, of een gourmetavond met vrienden achter de rug? Leg achteraf een paar koffiebonen in de pan of op je gourmetstel en je bent veel sneller van de kwalijke geur af. Om gelijkaardige redenen laat men je bij de betere parfumeriezaken aan koffiebonen ruiken om je neus van het vorige parfum te ‘zuiveren’.  

10. Blauwe kopjes

De kleur je koffiekopje zou invloed hebben op hoe je smaak van je koffie ervaart. Dezelfde koffie in een wit kopje wordt vaker als meer bitter ervaren, zoeter in een transparant kopje en over het algemeen het lekkerst in een blauw kopje. Wit zou te hard met de bruine kleur van koffie contrasteren, blauw en bruin zijn dan weer complementaire kleuren.

11. Hoeveel cafeïne zit er in een kopje decafeïne?

Soms hoor je mensen wel eens een kopje decafeïne afwijzen omdat ook daar nog cafeïne inzit. Dat klopt! Het gaat echter over niet meer dan twee tot vier milligram. Een haast verwaarloosbare hoeveelheid in vergelijking met de gemiddeld honderd milligram van een gewoon kopje koffie. Het effect is naargelang verwaarloosbaar.

12. België en koffie

De Belg drinkt gemiddeld 6,8 kilogram koffie per jaar. Samen drinken we bijna twintig miljoen kopjes per dag. Ons land staat bekend om zijn grote diversiteit aan koffiesoorten, met zowel de sterkere varianten uit het zuiden, als de zachtere koffies die meer noordelijk populair zijn. In de Antwerpse haven ligt 250.000 ton koffie opgeslagen, goed voor 27 miljard kopjes!