Menu
Terug

7 dingen waarvan je niet wist dat je ze kon frituren met je friteuse

02 juni 2021

Zowat elk Belgisch gezin heeft een frietketel in huis. Dat is handig als je frieten wilt bakken of speciale hapjes wilt frituren. Maar je kunt er nog zoveel meer mee! Ook deze zeven delicatessen doen het goed in de friteuse.  

1. Gefrituurd koekjesdeeg

Tot voor kort werd koekjesdeeg enkel gebruikt om koekjes mee te bakken, maar vandaag vind je het ook in ijsjes en in gespecialiseerde eetkraampjes. Geen wonder dus dat men het vandaag ook frituurt. Het resultaat houdt het midden tussen een koekje en een oliebol: vettig, maar ook superlekker! Als je het zelf wilt proberen, moet je je deegbolletjes in pannenkoekendeeg dippen en ze vervolgens frituren. Zo worden ze krokant aan de buitenkant, maar blijven ze heerlijk zacht vanbinnen.

2. Gefrituurde bloemen

Laat je azalea’s en rozen maar in de tuin staan, want wij gaan aan de slag met de bloesems van de courgette- en pompoenplant. Die frituren ze al generaties lang in Italië, maar in tegenstelling tot pasta, pizza en parmezaan zijn die gefrituurde bloemen bij ons nooit doorgebroken. Dip je bloesems in een mengeling van bloem en bier, en laat ze garen in het borrelende vet. Zo simpel is het om een zuiders (en verrassend licht) hapje op tafel te toveren.

3. Gefrituurde Snickers

Soms hoor je iets waarvan je denkt: "dat kan alleen maar uit de Verenigde Staten komen". De gefrituurde Snickers is daar een goed voorbeeld van! De bekende snoepreep wordt er in een mengsel van bloem en melk gedipt, en gaat vervolgens het vet in. Beperk je trouwens niet tot Snickers alleen. Ook andere repen (zoals Mars en Milky Way) doen het goed in een krokant jasje. Op de meeste Amerikaanse ‘fun fairs’ is er wel een kraampje te vinden waar je deze caloriebommetjes kunt eten.

4. Gefrituurde guacamole

Een beetje groentjes dan! We kennen guacamole allemaal als een gezonde en lekkere spread die het goed doet in taco’s, met dipgroenten en met nacho’s. Die laatste vormt de basis van de gefrituurde guacamoleballetjes. Het recept is simpel: verkruimel nacho’s, maak balletjes van guacamole, ‘paneer’ ze in het nachogruis en gooi ze in de friteuse. Toegegeven: de gezondheidsvoordelen van guacamole vervallen een beetje als je ze frituurt, maar de balletjes zijn wel overheerlijk.

5. Gefrituurde boterham met choco

Heb je al eens gedacht: zou het nu niet leuk zijn mocht ik mijn boterham met Nutella frituren? Wel, wij ook niet! Maar andere culinaire genieën gelukkig wel, en zij maakten van een ‘boke met choco’ pas écht een zoete zonde. Het recept is even simpel als briljant: snijd de korstjes van je boterham, leg een flinke kwak choco in het midden, vouw je boterham toe en rol hem vervolgens tot een bolletje. Even frituren en klaar. Het is geen nagerecht dat je in een toprestaurant zal zien, maar wel een fantastisch excuus om nog wat meer choco te kunnen eten.

6. Gefrituurde insecten

In Azië staan ze al langer op het menu, bij ons hebben ze wat meer moeite om door te breken: insecten. Toch zeggen kenners dat ze behoorlijk lekker zijn én zijn ze goed voor het milieu. Toch maar eens proberen dan? Je zal even moeten zoeken naar een winkel die ze verkoopt (of eventueel zelf op jacht gaan), maar er zijn eigenlijk tal van eetbare insecten. Kakkerlakken, meelwormen en sprinkhanen, bijvoorbeeld. Gaar ze even in de oven of in kokend water, en gooi ze vervolgens in het vet. Wie dat wil, kan ze eerst dippen in tempura. Dan zien ze er ook smakelijker uit.

7. Gefrituurde boter

De rechtstreekse weg richting obesitas en dichtgeslibde aders: die leidt je gegarandeerd langs een kraam waar ze gefrituurde boter serveren. Deze knotsgekke snack is populair in enkele Amerikaanse staten en is even vettig als hij klinkt. Mocht je het toch thuis willen proberen: leg bolletjes boter op een schotel en zet ze twee uur in de vriezer, dip ze in een mengsel van suiker en kaneel, en vries ze nog eens twee uur in. Eens ze goed hard zijn, dip je ze in een pannenkoekendeeg en kunnen ze de frietpot in.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()