Woon je in een verouderd huis of ben je volop aan het renoveren, dan brengt de term ‘isoleren’ wellicht koude rillingen met zich mee. Toch kan een goed geïsoleerde woning je heel wat geld besparen. Hoe je dat in een handomdraai doet, ontdek je hier.
#1 Geen wegversperringen
Een van de makkelijkste zaken om je woning sneller – en dus met minder energie – te verwarmen, is ervoor zorgen dat de warmte zich makkelijk verspreidt. Haal die grote kast dus bij je radiator vandaan en geef hem alle ruimte die hij nodig heeft. Heb je na het lezen van deze tip flink wat sleurwerk verricht, dan merk je al snel dat je verwarmingsketel minder moeite moet doen om het lekker knus te maken.
#2 Glass is more
Mensen die het zelf deden, raden je het ongetwijfeld aan: een glazen deur plaatsen. Dit is een van de meest renderende manieren om bij te dragen aan de isolatie van je woning. Plaats de deur op een strategische plek door je leefruimte van je inkomhal en bovenverdieping te scheiden. Draai de radiatoren aan de kant van de hal dicht en verwarm enkel de leefruimte. Je zal wel zien: het temperatuurverschil tussen de ene en de andere kant is immens.
#3 Knus in je cocon
Een volgende punt is ervoor zorgen dat alle kieren en verluchtingsgaten in je woning afgesloten zijn terwijl je het huis verwarmt. Heb je een brievenbus of kattenluik in de deur, dan is het belangrijk dit af te sluiten wanneer je het niet nodig hebt. Ook verluchtingsroosters in je ramen dienen gesloten te zijn. In plaats van aan de slag te gaan met afplaktape die onherstelbare schade aanricht, kan het een goed idee zijn om een gordijn achter je voordeur te hangen.
Tenslotte is er een vaak vergeten bron van koude: de dampkap. Houd je hand eronder en je voelt de buitentemperatuur weer naar binnen sluipen. Een makkelijk oplossing is plastieken placemats onder de roosters te schuiven, waardoor de koude lucht niet naar binnen kan. Best wel een briefje hangen zodat je ze er niet vergeet uit te halen als je kookt.
#4 Viva ventileren!
Inderdaad, na het volledig afsluiten van je woning, is het ook belangrijk om af en toe eens grondig te verluchten. Vermijd CO-vergiftiging en zwaai alle ramen af en toe eens open – terwijl de verwarming uit staat, toch. Door je woning met frisse lucht te vullen, zal je ze sneller verwarmen. Buitenlucht heeft namelijk het kenmerk om droger te zijn, waardoor ze sneller opwarmt. Graag gedaan!
#5 Haagje planten?
Zijn breekwerken jouw ding niet? Geen probleem, want je buitenmuren kan je ook isoleren door jawel: een haagje te platen. Door een tweede laag rondom je woning te creëren, is er minder kans op afkoeling van de wanden. Dat maakt dat de warmte beter binnen blijft en de buitentemperatuur minder invloed heeft op het klimaat binnen in je woning.
#6 Ken je de tochthond nog?
Grootmoeder had er wellicht een: zo’n lange stoffen worst die aan de binnenkant van de voordeur ligt, beter bekend als de tochthond. Misschien in dezelfde stof als haar sierkussens op de bank? Hoog tijd om er zelf eentje in huis te halen, want deze modieuze eyecatcher bewijst zijn nut. Hij helpt de koude lucht buiten te houden en de warme lucht binnen – of ’s zomers omgekeerd. Wees gerust, vandaag de dag zijn ze er in alle vormen, kleuren en maten – zelfs in langwerpige balken die naadloos opgaan in jouw modern interieur.
#7 Niet zo hippe hoesjes
Een laatste tip die misschien iets meer werk vergt dan de voorgaande, is het isoleren van je warmwaterleidingen. Haal in de doe-het-zelfzaak een voorraadje schuimrubberen hoesjes die je rond je waterleidingen schuift. Zo zorg je ervoor dat de warmte niet afgegeven wordt aan de omliggende ruimte (denk dan aan je kelder, garage of zolderruimte). Doe je dit niet, dan riskeer je dat het water veel van zijn warmte verliest en dat de ruimte een vochtige en muffe lucht krijgt. Andersom is het belangrijk om de leidingen van je buitenkranen te isoleren. Zo voorkom je dat ze ’s winters stukvriezen. Een prullenwerkje inderdaad, maar wel eentje dat geld in het laatje brengt.
En ook dit kan helpen:
Na al dat isoleren kan het ook nuttig zijn om je energieleverancier eens onder de loep te nemen. Een goed geïsoleerde woonst is sowieso beter voor de natuur én de portemonnee. Maar, wordt jouw energie ook wel op een ecologische manier opgewekt? MediaMarkt en Luminus belonen milieubewuste klanten, want wie voor een Greenfix abonnement kiest, dat bestaat uit 100% groene elektriciteit én aardgas dat 100% klimaatneutraal is, krijgt daar tot maar liefst 100 euro aan MediaMarkt waardebonnen bovenop. Interessant?