Liesbeth Verboven is het gezicht van dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau. Zij heeft zo haar eigen manier van grote schoonmaak houden. “Mijn werkwijze is wel wat apart, ja”, lacht Liesbeth. “Ik begin al aan de grote schoonmaak midden in de winter. Waarom? Omdat je tijdens de wintermaanden minder buitenkomt en dus meer tijd thuis spendeert, terwijl je in de lente al zoveel andere dingen kunt doen dan schoonmaken.”
Langere periode
Liesbeth geeft ook mee dat het geen must is om je hele schoonmaak in een week tijd in te plannen. “Zie je daar tegenop? Geen probleem, je kunt de werken ook opsplitsen. Ik plan de opruim- en schoonmaakwerken liever over een langere periode in, met kleine beetjes per keer. Ik trek bijvoorbeeld de hele maand januari uit om mijn keuken aan te pakken. Zo blijft het behapbaar, maar heb je uiteindelijk toch alles gedaan.” Zo kan het dus ook!
Tip 1: Laat niets aanslepen
Het is veel eenvoudiger om na elke bakbeurt je oven even schoon te vegen met een vochtige doek dan om na maanden alle ingebrande plekken te proberen uitschrobben. Kalkafzetting voorkom je simpelweg door kraantjes en de douche even af te drogen na gebruik. Hetzelfde geldt voor opruimen: doe liever dagelijks een opruimronde van vijf minuten dan er af en toe uren en uren aan te besteden.
Tip 2: Durf weggooien
Een kledingstuk dat je twee seizoenen niet hebt gedragen, een decoratieobject of keukentoestel dat in je kast blijft staan, eten dat je niet van plan bent nog op te eten: gooi het weg of geef het aan iemand die het wel nog kan gebruiken.
Tip 3: Doe zo veel mogelijk tussendoor
Als ik sta te koken en ik zie dat mijn besteklade niet netjes is, dan laad ik die meteen uit, reinig ze en orden ze weer netjes.
Tip 4: Ontdooien als het vriest
Ontdooi je diepvriezer wanneer het buiten vriest. Maak alles met een sopje schoon en zet je etenswaren in de tussentijd gewoon buiten in een plastic bak.
Tip 5: Poetsen bij mooi weer
Spaar de grote schoonmaak van de slaapkamers voor wanneer het mooier weer wordt. Zo kun je meteen de seizoensgebonden laken- en kleerkastwissel doen. Ook gordijnen en tapijten reinig je beter in de lente, wanneer de verwarming en/of kachel niet meer opstaat - want die genereren veel stof.
Tip 6: Afvoerputjes proper maken
Afvoerputjes kun je reinigen door er een handvol sodakorrels in te strooien en er even later heet water over te gieten. Ook hier geldt: liever voorkomen dan genezen. Doe dit elke maand en je hoeft nooit agressieve ontstoppingsmiddelen te gebruiken.
Tip 7: Lekker geurtje
Zet na het poetsen van de keuken een steelpannetje met water op het vuur, met een paar druppels etherische olie in. Ook aan je dweilwater kun je wat etherische olie toevoegen. Een subtiel lavendel- of eucalyptusgeurtje als finishing touch, heerlijk toch?