Menu
Terug

Alles wat je moet weten over koelen en vriezen

10 juli 2020

Eerlijk ... hoe vaak ga jij per dag op bedevaart naar de koelkast? Er is altijd wel een moment om lekker te genieten van een fris hapje en drankje. Klinkt dat als muziek in de oren? Lees dan verder!

Je koelkast juist indelen

Wil je dat elke maaltijd van de bovenste plank is? Zorg dan vooral dat je jouw voeding op het juiste niveau bewaart in je koelkast. De temperatuur in je koelkast kan variëren. De deur is het minst koud. Daar bewaar je dus best producten die lang vers blijven, zoals boter, mayonaise of confituur. Omdat koude daalt, plaats je best vlees, vis en gevogelte onderaan op het schap. Zuivel en beleg horen dan weer bovenaan. Kant-en-klare of voorgekookte maaltijden en geopende verpakkingen bewaar je bij voorkeur in het midden. In een groentelade horen natuurlijk je groenten en fruit.

koelen, vriezen

Geld besparen met efficiëntie

Je koelkast op een slimme manier indelen houdt niet alleen je producten langer vers, het is ook goed voor je portemonnee. De grootste voedselverspilling gebeurt eigenlijk niet in restaurants of voedingswinkels, maar gewoon bij je thuis. Door je koelkast efficiënter te gebruiken, kun je tot wel 360 euro per jaar uitsparen!

koelen, vriezen

Keep it cool

Een andere manier om je eten langer vers te houden; is simpel: met een diepvriezer. Zo kun je voeding eindeloos bewaren, toch? Klopt niet helemaal. Groenten kun je anderhalf tot twee jaar bewaren; voor gevogelte en vette vis is dat 15 maanden; rundsvlees gaat een jaar mee; en varkens-, kalfs- en lamsvlees zes tot acht maanden. Wil je graag dat je producten ook vers de diepvriezer uit komen? Dan moet je ze slim ontdooien. Geef bacteriën geen kans en ontdooi vlees en vis altijd in de koelkast. Voor groenten geldt dat niet, die kun je meteen meekoken in je gerecht. Heb je weinig tijd? Ontdooien kan in de microgolfoven als je de producten meteen daarna bereidt.

Een optimaal gebruik

Je eten optimaal koelen en vriezen kan als je het juiste toestel in huis haalt, maar vooral ook als je dat juist gebruikt. Je apparaat is zo niet alleen handiger in gebruik, je bespaart er ook energie mee. De temperatuur van je koelkast houd je daarom best tussen de 4 en 5 graden Celsius, en je diepvriezer nooit warmer dan -18 graden Celsius. Een opgeruimde koelkast en diepvriezer zorgen er niet alleen voor dat je al je producten snel bij de hand hebt, maar hebben ook een impact op je energieverbruik. Organiseer je koelruimte dus zo dat er steeds genoeg plaats is tussen de producten. Op die manier kan de koude vrij circuleren.

Niet aanvriezen

Heeft je diepvriezer een NoFrost-functie, dan voorkomt die ijsvorming in het vriesvak. Als dat niet het geval is, moet je de diepvriezer regelmatig ontdooien om ijsvorming te voorkomen. Bij drie millimeter ijs kan je diepvriezer tot wel dertig procent meer energie verbruiken. Daarom maak je een diepvriezer best om de zes maanden schoon.

koelen, vriezen

Koelkast op verplaatsing: zo doe je dat!

  • Drankjes en hapjes: een koelbox kan het werk van de koelkast een aantal uren tot zelfs een halve dag overnemen. Plan je een langere roadtrip met de auto, dan scheid je best je drankjes van je maaltijd. Zo kun je zorgeloos je koelbox openen om onderweg wat te drinken zonder dat je maaltijd al opwarmt.
  • Koelelementen: je koelbox isoleert je producten van de hitte, maar dat betekent niet dat je hem geen handje kunt helpen. Gebruik daarom koelelementen om je producten fris te houden. Vlees en vis leg je onderin de koelbox, in het midden komen zuivelproducten, en groenten en fruit leg je bovenaan. Bedek het geheel met koelelementen, want koude verplaatst zich steeds van boven naar beneden. Wil je graag koelelementen inzetten om je maaltijd lekker fris te houden zonder er plaats voor op te offeren? Steek dan de avond voordien flessen water, sap of frisdrank in de vriezer. Zo beschik je niet alleen over zelfgemaakte koelelementen, maar ook over een fris drankje voor op de terugweg.
  • Houd je koelbox koel: je koelbox zal zijn taak beter uitvoeren als die zelf in een koele omgeving staat. In de auto plaats je hem liever in de kofferbak dan in de volle zon. Tijdens de picknick kan een plekje in de schaduw of een dekentje erover voor afkoeling zorgen.
  • Na de picknick: je koelbox houdt jouw voedingswaren gemiddeld zo’n vier uurtjes fris. Kom je thuis na een gezellige namiddag picknicken in het park, dan neem je voor bepaalde producten beter geen risico’s meer voor je gezondheid. Salade, vlees en vis die langer dan twee uur uit de koelkast hebben gestaan, consumeer je beter niet meer en gooi je weg. Met producten afkomstig van kippen, zoals kippenvlees en eieren, ben je best ook extra voorzichtig.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()