Menu
Terug

Dé baktrends van het moment

21 augustus 2020

Bakken is deze zomer hot. Van pannenkoeken tot cakes of eigen brood in de oven. Thuis de handen uit de mouwen steken om gebak te maken was nog nooit zo populair. Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging?

Bakken is me-time

Bakken is weer helemaal in. Het is een populaire hobby geworden waar je wekelijks even zoet mee kunt zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het je creativiteit stimuleert en het je helpt om stress te verlagen. Je spreekt er verschillende zintuigen mee aan: de textuur van het deeg voelen en de stress uit je handen kneden, de geuren en smaken van je ingrediënten in je opnemen, ... niet te veel denken, maar gewoon doen en genieten. Een ideale manier om de dagelijkse hectiek in te ruilen voor wat me-time? Check!

bakken

Sharing is caring

Je wordt er zelf gelukkig van en je kunt er ook anderen blij mee maken. Een taart om een verjaardag te vieren, een cake om iemand te bedanken, koekjes om iemand te verrassen, ... Een baksel zegt meer dan duizend woorden. Laat anderen meegenieten van je creaties, zowel jij als je omgeving krijgen er een goed gevoel door- of iets anders positiefs. Alleen goed nieuws dus!

bakken

Samen met je kroost

Bakken kun je inzetten als me-time, maar kan ook family-time worden. Met je kinderen of kleinkinderen aan de slag gaan in de keuken kan letterlijk een heerlijke activiteit worden. Door brood te bakken en dessertjes te versieren laat je de jongste bakkers hun fijne motoriek oefenen en leren ze zelfs wat rekenen. Stimuleer hun creativiteit door eens te experimenteren met vormen en smaken, of laat ze hun eigen toets toevoegen aan een klassieker. Wie weet ontstaat zo jullie eerste ‘geheime’ familierecept. Spelenderwijs kunnen ze leren waar voeding vandaan komt en kunnen ze dus ook bewuster omgaan met voedsel. Van samen voorbereiden tot samen opruimen en smullen, het is de ideale activiteit voor een gezellige namiddag. En een stimulans voor de verbondenheid als gezin.

Gezond bakken

Wie bakt, denkt waarschijnlijk meteen aan zoetigheid. Cakejes, taarten en smeuïge mousses. Heerlijk bij een gelegenheid, maar misschien toch niet voor elke dag. Gebak bevat vaak veel suiker en dat is ongezond. Laat bakken gezond zijn voor zowel je mentale welzijn als voor je lichaam. Als je zelf achter je keukenrobot of broodbakoven staat, weet je precies welke ingrediënten er in je eten zitten. Je hebt dan zelf de controle over de hoeveelheid en soort suiker, vet, meel en andere ingrediënten die je bijvoorbeeld gebruikt in je gebak. Om suiker te vervangen, kun je kiezen voor natuurlijke zoetmakers zoals ahorn- of agavesiroop. Boter kun je vervangen door plantaardige varianten die een pak minder verzadigde vetten bevatten. Een vetstof als koolzaadolie heeft bijvoorbeeld een neutrale smaak en een hoog kookpunt. Zelfs voor klassieke bloem kun je makkelijk alternatieven gebruiken: havermeel, kokosmeel of kastanjemeel bevatten minder snelle suikers, meer voedingsstoffen en zijn zelfs glutenvrij.

Baking Hacks

 • Eieren checken
  Je gebak wordt nog luchtiger als je verse eitjes gebruikt. Hoe controleer je dat? Leg je eitje in een glas water. Als het naar de bodem zakt, ben je zeker van de versheid.
 • Koekjesvormen
  Wil je dat je koekjes de allermooiste vorm hebben? Steek dan je deeg na het uitrollen nog een vijftal minuten in de koelkast. Nadien kun je het deeg dan ook makkelijker loskrijgen.
 • Mooie korst
  Lust je graag cake met een glanzend en krokant korstje? Strijk dan wat melk over je deeg net voor je cake de oven in gaat.
 • Propere oven
  Etensresten van een vorige maaltijd kunnen je gebak een onaangename geur bezorgen. Zorg er daarom voor dat je oven altijd helemaal spik en span is. Je kunt hiervoor de onderkant van je oven voorzien van een diepe bakplaat die eventuele etensresten opvangt.
bakken

Must-have accessoires

 • Minimaatcups
  Het verschil tussen een koffielepel en een theelepel? Met een set minimaatcups hoeft die vraag nooit nog een bron van frustratie te zijn als je achter de kookpotten staat.
 • Spuitmondjes
  Handig voor decoratiewerk en geschikt voor het opspuiten van soesjes of macarons. Spuitmondjes zijn onmisbaar voor wie klaar is om de volgende stap te zetten in de keuken.
 • Keukenthermometer
  Superhandig als je wilt nagaan of gesmolten chocolade, lauwe room of suikerwater de juiste temperatuur heeft bereikt. Voor de oven bestaan ook specifieke oventhermometers.
 • Kookwekker
  Je tijd goed in de gaten houden is voor patisserie even belangrijk als exact je ingrediënten afwegen. Met een kookwekker bij de hand weet je altijd precies hoelang je bereiding al rijst of bakt.
 • Cakeprikker
  Gebruik jij ook altijd een mes of satéprikker om te checken of je cake al klaar is? Met een metalen cakeprikker heb je altijd een herbruikbare variant bij de hand.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()