Wie bakt, denkt waarschijnlijk meteen aan zoetigheid. Cakejes, taarten en smeuïge mousses. Heerlijk bij een gelegenheid, maar misschien toch niet voor elke dag. Gebak bevat vaak veel suiker en dat is ongezond. Laat bakken gezond zijn voor zowel je mentale welzijn als voor je lichaam. Als je zelf achter je keukenrobot of broodbakoven staat, weet je precies welke ingrediënten er in je eten zitten. Je hebt dan zelf de controle over de hoeveelheid en soort suiker, vet, meel en andere ingrediënten die je bijvoorbeeld gebruikt in je gebak. Om suiker te vervangen, kun je kiezen voor natuurlijke zoetmakers zoals ahorn- of agavesiroop. Boter kun je vervangen door plantaardige varianten die een pak minder verzadigde vetten bevatten. Een vetstof als koolzaadolie heeft bijvoorbeeld een neutrale smaak en een hoog kookpunt. Zelfs voor klassieke bloem kun je makkelijk alternatieven gebruiken: havermeel, kokosmeel of kastanjemeel bevatten minder snelle suikers, meer voedingsstoffen en zijn zelfs glutenvrij.