Elke dag het perfecte kopje koffie? Met de beste toestellen van de nieuwe generatie koffie- en espressomachines, zet je nagenoeg elke koffiespecialiteit makkelijker, sneller én beter! Dit is wat je van deze apparaten mag verwachten.
Prestaties onder druk
De meeste koffiespecialiteiten hebben als basis een espresso. Een koffiezetmethode waarbij water onder hoge druk door gemalen koffiebonen wordt gejaagd. Volgens kenners ligt de ideale druk voor een espresso rond de 9 bar. Door met de druk te spelen kan je dus de tijd en kracht manipuleren waarmee water de smaak en aroma’s uit de koffie puurt. Die druk is ook mee verantwoordelijk voor dat smeuïge crema-laagje op je espresso.
De betere espressomachines werken dus met een druk van 9 bar. De beste modellen laten je toe om die druk helemaal zelf in te stellen al naargelang je eigen voorkeur bij elke koffiespecialiteit. Een must voor de echte thuis-barista. Datzelfde toestel zorgt tegelijkertijd volautomatisch voor de optimale druk. Wanneer je gewoon naar een perfecte espresso of machiato verlangt, maar die liever zonder gedoe met één druk op de knop zet. Ook een langzaam oprukkende optie onder de nieuwste high-end toestellen: voor-percoleren.
Grof of fijn
De druk waarmee het water door de gemalen koffie gaat, werkt nagenoeg altijd in tandem met hoe grof of hoe fijn die koffie gemalen is. Bij de betere toestellen moet je er niet van opkijken dat ze je uit een half dozijn of (veel) meer verschillende maalstanden laten kiezen. Hoe fijner de maling, hoe minder plaats tussen de korreltjes. Dat betekent dat het water er trager doorheen gaat en dus meer uit de maling onttrekt. Weet echter dat meer niet altijd beter is. Of toch niet naar ieders persoonlijke smaak.
Ook hier geldt weer dat de beste modellen onder de nieuwe generatie koffietoestellen je zelf die maalstand laten instellen, maar eenmaal ingesteld, je gewoon een koffievariëteit laten kiezen, om die dan gewoon helemaal automatisch voor je te malen, zetten en schenken. Dit wil ook zeggen dat de betere machines allemaal met koffiebonen werken, al bestaat er ook een kleine selectie modellen die je zowel met bonen als vooraf gemalen koffie kan voeren.
Cappuccino’s, latte’s, …
Heel wat koffiespecialiteiten hebben melk en/of melkschuim in hun recept. Met voorop cappuccino’s, latte’s, machinato’s, café crème, flat white, … . Het betere koffietoestel laat je dan ook meer zetten dan enkel de perfecte espresso. De manier waarop ze je die melkvariëteiten laten maken, verschilt echter.
Aan de ene kant zie je het vertrouwde en beproefde stoompijpje. Kannetje melk eronder, pijpje erin en opstomen maar. Een methode die je de volledige controle geeft over het creëren van je koffiespecialiteit, maar daarbij wel enige aandacht en inspanning vereist. Daar tegenover staan toestellen met een geïntegreerd melk/schuim-systeem die je machiato met een druk op de knop in je kopje schenken. Aan jou de keuze.
Onderhoud … als je dat zo mag noemen
Achter het alsmaar meer gebruiksvriendelijke en veelzijdige uiterlijk van de betere espressomachines, schuilen vaak meerdere complexe technologieën. Gooi daar nog eens water, elektriciteit, druk en hitte bij en je lijkt wel om technische problemen te vragen. Nochtans getuigen de beste toestellen van een verrassende duurzaamheid.
Dat is te danken aan verschillende factoren. Ten eerste is er het slimme design dat er voor zorgt dat als er toch iets misloopt, herstel perfect mogelijk is en je dus niet op zoek hoeft naar een nieuw toestel. Net zo belangrijk voor elk toestel dat met water werkt zijn innovatieve en efficiënte antikalk-features. Tenslotte telt het betere apparaat van vandaag ook een zelfreinigende functie, ook voor die geïntegreerde melksystemen.