Menu
Terug

De comeback van thee

Hip, maar vooral hot
Leestijd minuten
13 November 2017

Koffie is niet de enige warme drank waar we meer naar grijpen eenmaal de warme maanden voorbij zijn. Ook thee zit in de lift. Verse kruiden in een kop warm water geduwd of een dampende tas de la maison? Wij tonen je de diversiteit van het traditionele tasje thee.

Theïne of cafeïne?

In de theewereld hoor je het woord ‘theïne’ wel vaker vallen. Cafeïne en theïne zijn twee verschillende termen die op precies dezelfde stof duiden: cafeïne in thee wordt simpelweg theïne genoemd. Het gerucht dat thee je slaperig maakt en koffie je klaarwakker, is dan ook niet minder dan een fabeltje. Beide warme dranken verminderen je vermoeidheid en stimuleren het centrale zenuwstelsel. Heeft een kopje sterke thee ’s ochtends dan evenveel effect als een verse espresso? Neen, dat niet. Thee bevat de helft tot negentig procent minder cafeïne dan koffie.

De comeback van thee - theïne of caffeine?

De hoeveelheid theïne in een kopje thee is afhankelijk van de soort thee die je drinkt. Net zoals je bij koffie de categorieën ‘mild’, ‘strong’ en bijvoorbeeld ‘dessert’ of ‘deca’ hebt, is dat bij thee hetzelfde verhaal. Zo zit er in groene theesoorten veel minder theïne dan in zwarte theesoorten. Wil je de sterkste, dan kies je voor een zwarte thee – die tot 80 milligram per kopje bevat. Klinkt niet spectaculair, maar in een espressootje zit er zo’n 60 gram cafeïne. Dat tasje thee ’s ochtends klinkt toch wat aantrekkelijker nu, niet? 

De comeback van thee - geitenwollensokken?

Geitenwollensokken?

De meeste mensen denken dat theeliefhebbers saai zijn. Waarom, dat weten we niet. Misschien omdat koffie er zwart uitziet en het imago heeft om hip te zijn. Maar neen, ook thee maakt z’n comeback en je zou z’n liefhebbers weleens trendsetters kunnen noemen. En waarom zou thee niet hip zijn? Je hebt sterke soorten die je helemaal wakker schudden, maar ook varianten die je tot rust brengen. Daarbovenop heb je veel meer keuze aan smaken dan bij koffie, want dat is vaak het probleem. Koffie heeft een erg specifieke smaak en wie het niet lust, zal dat waarschijnlijk nooit doen.

De do’s en don’ts

Net zoals een barista zijn tricks heeft, kan ook een theesommelier er wat uit z’n mouw schudden. Een goede pot koffie of thee zetten is niet zo moeilijk, maar echte liefhebbers weten goed genoeg dat er wat meer aan te pas komt dan een druk op de knop. En dat is ongetwijfeld bij thee ook het geval. Zo vereist niet elke thee dezelfde watertemperatuur. Wil je echt de unieke aroma’s uit je thee halen, dan brouw je die best in water van 70 graden Celsius. Voor groene thee is dat 80 graden, voor Oolong 90 en zwarte thee heeft zelfs 100 graden Celsius nodig.

Er bestaan meer theesoorten en –varianten dan zelfs de grootste liefhebber in zijn of haar leven kan proeven. Maar waarom zou je dit tegenhouden om er daar zelf je eigen, zelfgemaakte melange aan toe te voegen? Zelf echte thee kweken is in België onmogelijk, maar je kunt perfect met bestaande theesoorten en je eigen ingrediënten een unieke smaak creëren. Of maak een kruideninfusie, ook wel tisane of kruidenthee genoemd – maar dus zonder ingrediënten die van een theestruik geplukt werden.

Je bent uiteraard vrij om helemaal zelf te experimenteren, maar kenners maken een onderscheid tussen primaire, ondersteunende en activerende kruiden. Primaire kruiden maken zeventig tot tachtig procent van de mix uit en bepalen de hoofdsmaak, al dan niet met het oog op een medisch of heilzaam effect. Denk hierbij aan munt of kamille. Ondersteunende kruiden maken twintig tot dertig procent van de mix uit en dienen meestal om al te sterke smaken van primaire kruiden te verzachten, ze zijn vaak rijk aan mineralen en ze hebben niet zelden een zekere voedingswaarde. Bijvoorbeeld zoethout. Activerende kruiden zijn goed voor de overige vijf tot tien procent. Ze hebben vaak een stimulerend effect en activeren de elementen in de rest van de ingrediënten. Denk aan gember en kaneel. 

De comeback van thee - drink een grog

Geen fan van koffie of thee? Drink een grog

Een grog zou volgens de volkswijsheid goed zijn tegen verkoudheid of griep. Waar of niet, lekker is het sowieso. Perfect voor bij het haardvuur of bij goed boek kan ook. Giet een borrelglas rum in een beker. Voeg er het sap van een volledige citroen en twee theelepels honing bij. Vul aan met heet water, goed roeren en... smakelijk! Ook lekker: de variant met een scheut rum, een scheut cognac en een eetlepel bruine suiker. Overgieten met warme melk en afwerken met een snuifje nootmuskaat. 

Welke thee is jouw favoriet?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()