Menu
Terug

De tien trends in het huishouden voor 2021

23 februari 2021

Nu alle huishoudbeurzen zich met een online alternatief behelpen, laten de nieuwe trends zich minder makkelijk opmerken. Maar moeilijk kan ook! We doken in het aanbod van de spelers en distilleerden daar voor jullie de tien meest relevante trends in het huishouden uit.

1. Licht à la carte

De dagen van de lamp die je enkel de opties ‘aan’ of ‘uit’ geeft, zijn geteld. Met slimme verlichting (of smart lighting) pas je niet enkel de lichtsterkte van elke lamp of lichtzone aan, maar ook de kleur en warmte ervan. Denk bijvoorbeeld aan functioneel helder keukenlicht tijdens de bereiding van je avondeten, een warme gezelligheid tijdens het eten zelf en een sfeervolle achtergrondgloed in de late uurtjes. Verlichting in functie van de omstandigheid en stemming is ook extra welkom in deze tijden waar een en dezelfde ruimte in je woning vaak meerdere invullingen krijgt.

huishouden, trends

2. Doordacht, compact design

Ook wie bewust niet voor een strak, minimalistisch interieur kiest, lijkt gewonnen voor de compacte designtrend. Ruimte is een kostbaar goed, zeker in het groeiend aantal woningen dat voor een open indeling kiest. Dat gaat van slimme inbouwoplossingen tot het gebruik van nieuwe materialen en technologieën. Dat maakt dat fabrikanten van ovens, koelkasten en wasmachines je een grotere capaciteit uit dezelfde buitenafmetingen laten halen. Deze trend werkt overigens in tandem met die hieronder.

huishouden, trends

3. Multifunctionaliteit

Multifunctionaliteit is niets nieuws. Niemand kijkt meer op van een toestel dat de wasmachine en droogkast of de koelkast en diepvriezer combineert. Maar vandaag is multifunctionaliteit ook zijn overmoedige ‘kan alles, maar niets echt goed’-fase ontgroeid. Het resultaat: uitstekende toestellen die twee of meer ‘klassieke’ toestellen overbodig maken én uitstekende prestaties neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan combiovens, stomers waarmee je kleren, gordijnen en zetels aanpakt, vloerreinigers die zowel de stofzuiger als de emmer en dweil overbodig maken, heteluchtfriteuses, ventilator-luchtbevochtiger-luchtreiniger-combinaties, …

4. Duurzaamheid en energie-efficiëntie

We moeten naar een duurzamere manier van wonen. Het energieprestatiecertificaat of EPC van je woning zal alleen maar belangrijker worden. Slimme thermostaten helpen je zuiniger te verwarmen. En een alsmaar strengere Europese regelgeving dwingt de fabrikanten van huishoudtoestellen om efficiënter om te springen met stroom. Het energielabel weegt dan ook bij steeds meer consumenten zwaar door op de aankoopbeslissing. In het verlengde daarvan zien we ook schoonmaaktoestellen en wasmachines opduiken die zuiniger omspringen met water en wasmiddel.

5. Stoom

Voor treinen die het op stoom doen, moet je naar een museum, maar in het moderne huishouden is hete waterdamp nog steeds in volle opmars. Zowel in de keuken, de schoonmaak als het washok. Met nieuwe, verbeterde stoomtechnologieën in strijkijzers, ovens en schoonmaaktoestellen. Stoom duikt ook alsmaar vaker op in de betere wasmachine, terwijl de relatief nieuwe categorie van kledingstomers in 2021 definitief de stap van professionele gebruik naar de thuisgebruiker zet.

6. Inductie

Kook je nog steeds liever op gas? Niets verkeerds mee, maar de populariteit van inductiekookplaten schakelt in 2021 nog maar eens een versnelling hoger. De voordelen in flexibiliteit, energie-efficiëntie, veiligheid en gebruiksgemak overtuigen steeds meer gezinnen én thuischefs van elk niveau. Dat je vandaag inductiekookplaten vindt die in elk budget passen, helpt deze trend natuurlijk ook.

huishouden, trends

7. Connectiviteit

In de supermarkt via je smartphone in je koelkast kijken? Dat kan al, maar het lijkt vergezocht. Dat vond men echter nog niet zo lang geleden ook van een oven die je onderweg naar huis al laat voorverwarmen, een thermostaat die je tijdens een weekendje weg vanop verplaatsing lager zet, of een wasmachine die je via een app een nieuw wasprogramma ‘aanleert’.  Huishoudtoestellen die in je WiFi-netwerk hangen, worden meer standaard dan uitzondering.

8. Klimaatcontrole

De grotere aandacht voor het klimaat en de luchtkwaliteit dateert al van voor de coronacrisis, en is nog lang niet over zijn piek heen. Dat betekent een groter aanbod in intelligente ventilatoren, luchtbevochtigers, ontvochtigers en luchtreinigers. Daarnaast zien we ook slimmere en betere filtersystemen opduiken bij stofzuigers, dampkappen en heteluchtfriteuses. En ondanks de al sterke focus op slimme en duurzame woningisolatie, beloven zowel vaste als mobiele airco’s het in 2021 beter dan ooit te doen.

9. Het huishouden wordt groener

Het aantal woningen waar planten een vast onderdeel van het interieur uitmaken groeit sterk genoeg om van een trend te mogen spreken. Kenners wijzen op het decoratieve, het natuurlijke en ook het mentaal heilzame van planten. Een andere, min of meer gerelateerde trend is die van de kruidentuintjes in huis.

10. Nu nog geen echte trend, maar …

Vele innovaties die vandaag in heel wat huishoudens een vaste waarde zijn, begonnen als op het eerste gezicht vergezochte gimmicks. Misschien wel net zoals deze, nu al bestaande maar nog niet omarmde nieuwigheden met een groot trendpotentieel: het bedienen van de thermostaat, verlichting en allerlei huishoudtoestellen met je stem; keukenapparaten die het handvat inruilen voor een aanraak- of bewegingssensor; koelkastverlichting die je eten langer veilig en vers houdt, …

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()