Menu
Terug

De wereld van de warme dranken

24 oktober 2017

Voor de ene is het koffie, de andere zweert bij thee. Warme dranken maken deel uit van een ontspanningsritueel dat volgens ons wat opgesmukt mag worden. Van cappuccino-toppings tot grog en warme chocolademelk: wij vertellen je waarom warme dranken deel van ons dagelijkse leven uitmaken.

Een lekker kopje koffie, een espresso of ristretto: meer hebben we niet nodig om onze dag te starten. Tien jaar geleden schepte bijna elk Belgisch gezin zijn gemalen koffie in een filter. Toch is er nu is er heropwaardering voor het drankje aan de gang. Tegelijkertijd hebben espresso- en andere alternatieve koffiemachines bewezen dat ze geen trend zijn, maar een permanente verandering.

Koffie à la carte

Heel wat fabrikanten kwamen de laatste jaren op de proppen met koffiemachines voor thuisgebruik. Van eenvoudige toestellen waar je een capsule of koffiepad in stopt tot nagenoeg professionele apparaten die de bonen ter plekke malen. Wanneer je tafelgasten na het diner om een cappuccino vragen, serveer je met twee drukken op de knop het gevraagde kopje.

Een latte of café crème? Waarom ook niet, want dankzij de hedendaagse technologie lijkt het wel alsof je ‘m zelf maakte. Zalig genieten van je keuken zonder de nodige rompslomp: het was nog nooit zo leuk. Koffie en andere warme dranken brengen de gezelligheid naar binnen, en dat kan niemand ontkennen.

Thee, een wereld van verschil

Koffie is niet de enige warme drank waar we meer naar grijpen eenmaal de warme maanden voorbij zijn. Ook thee zit in de lift. Het aantal zaken waar je een groeiend aantal theevarianten kunt kopen en/of drinken neemt in onze contreien sterk toe. En waarom niet? Thee bevat namelijk de helft tot negentig procent minder cafeïne dan koffie.

Een goede pot thee zetten is niet moeilijk, maar de echte liefhebber weet dat er meer bij komt kijken dan een ketel water op kooktemperatuur brengen. Zo vereist niet elke thee dezelfde watertemperatuur. Wil je echt de unieke aroma’s en smaak uit je thee halen, dan brouw je die best in water van een vrij exact aantal graden. Zo is witte , bijvoorbeeld, het best gediend met water van 70 graden Celsius.

Thee van het huis

Er bestaan waarschijnlijk meer theesoorten en -varianten dan zelfs de grootste liefhebber in zijn of haar leven kan proeven. Maar waarom zou dit je tegenhouden om er daar zelf je eigen, zelfgemaakte melange aan toe te voegen? Zelf echte thee kweken is in onze contreien nagenoeg onmogelijk, maar je kunt perfect met bestaande theesoorten en je eigen ingrediënten een unieke smaak creëren. Of je gaat voor een puur kruideninfusie, ook wel eens tisane of kruidenthee genoemd, maar dus zonder ingrediënten die van een theestruik geplukt werden.

Er is ook nog

Naast thee en koffie is de herfst en winter ook een perfect excuus om te genieten van glühwein, allerhande grogs, Irish, French, Russian of andere door alcohol geïnspireerde koffies, warme melk of warme chocolademelk. Van de basisversie tot het recept dat als een familie-erfstuk over de generaties heen wordt doorgegeven, stuk voor stuk de ideale drankjes voor de feestdagen, regenachtige zondagnamiddagen, na een actieve buitenactiviteit of gewoon voor de lekkere smaak.

Hoe maak jij jouw favoriete winterdrankje klaar?